StoryEditor

Rusi odišli. Biznis v Tatrách zachraňujú Bratislavčania

02.03.2015, 23:00
Hotelom pomáhajú jarné prázdniny a pekné počasie.

Tatranskí hotelieri doplácajú na ekonomický konflikt s Ruskom a prudké oslabenie rubľa. V prípade rusky hovoriacich hostí hovoria až o 80-percentnom prepade oproti minulosti. „Konflikt a zložitú situáciu na východe Ukrajiny pod Tatrami cítime aj my,“ potvrdzuje Gabriel Jamnický z agentúry J. M. G. Travel Agency – Ski School.

Situáciu preto musí v Tatrách zachraňovať niekto iný. Aktuálne sú to dovolenkári zo západného Slovenska. Práve na západe sa totiž včera začali týždňové jarné prázdniny. Aj vďaka Bratislavčanom hotelieri hovoria o druhom vrchole zimnej sezóny, hneď za najnavštevovanejším obdobím zimy medzi Vianocami a Troma kráľmi. „Nástup ekonomicky najsilnejšieho regiónu Slovenska je však iba slabou náplasťou na absenciu Rusov,“ dodáva Jamnický.

Počasie ako magnet

Ľudí vyháňa do hôr najmä pekné počasie a prázdniny. Z nich sa tento týždeň po Stredoslovákoch a východniaroch tešia aj ľudia zo západného Slovenska. Práve tí majú na utrácanie pripravených v peňaženke ešte viac eur.

Už počas víkendu to v Jasnej praskalo vo švíkoch. Kým východniarom sa týždeň voľna pomaly končil, na západe Slovenska balili kufre. Najmä obyvatelia hlavného mesta berú Tatry skutočne útokom. „Keď majú Bratislavčania voľno, radi si prídu do Tatier užiť lyžovačku. Jarné prázdniny máme v našich strediskách silné. Vyťaženosť sa dá porovnávať s top sezónou,“ potvrdzuje hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resorts Zuzana Fabianová.

Tatranci nič nepodcenili a do hôr lákali rodičov so školopovinnými deťmi pomocou rôznych akcií. „Na toto obdobie každoročne cielime prázdninovými pobytovými balíkmi a bohatým programom,“ dodáva Fabianová.

Okrem Slovákov sa do našich veľhôr vo väčšom počte vydali i Poliaci. „Prázdniny v Poľsku sme pocítili aj u nás. Najvýraznejší záujem sme zaznamenali z regiónu Varšavy,“ hovorí Jozef Ivanič, riaditeľ viacerých ubytovacích zariadení v Starej Lesnej – hotelov Hills, Forton a Apartmánov Lesná.

Jeho slová potvrdzujú tiež poľské autobusy plné lyžiarov. Tí sa však zatiaľ zdržia iba na jeden deň – ráno prídu a večer sa znova poberú za hranice.

Tohtoročná zima sa pritom s tou vlaňajšou nedá porovnávať. Dostatok snehu a počasie ako z katalógu pritiahli masy lyžiarov. „Od polovice februára sme v Tatrách mali až 12 slnečných dní. Nepamätám si, kedy naposledy boli takéto fantastické podmienky na lyžovačku,“ podčiarkuje Jamnický.

Ľadové kráľovstvo láka

Na Valentína sa v Tatrách takmer nedalo zaparkovať, pod svahmi v Tatranskej Lomnici sa tiesnilo okolo 4-tisíc áut. Vynikajúcu zimnú sezónu zažívajú v Hoteli Morava Tatranská Lomnica, ktorý sa orientuje výlučne na lyžiarske zájazdy pre deti a rodiny s deťmi. Ideálne snehové podmienky tu pomohli nafúknuť návštevnosť oproti minulej sezóne o 15 až 20 percent. „Celé je to o snehu a počasí. V týždni máme ubytované dve či tri školy, a to je takmer 150 detí. Víkendy sú ešte silnejšie,“ bilancuje riaditeľka Hotela Morava Iveta Šestáková. Štatistiky ťahajú najmä Slováci. V závese sa ich držia turisti z Česka.

O spokojnosti s prázdninovým biznisom hovorí i ďalší tatranský podnikateľ Alexander Gálfy. „Štrbské Pleso ide tradične dobre. Starému Smokovcu veľmi pomohli ľadové sochy na Hrebienku,“ tvrdí Gálfy, majiteľ spoločnosti Tatry Sport.

01 - Modified: 2007-03-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Basketbaloví kúzelníci zaplavia Bratislavu
01 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 02 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 03 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám 04 - Modified: 2024-04-01 06:55:00 - Feat.: - Title: V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo 05 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Na biznis a cestu z „týždňovky“. Linka Bratislava – Košice nemá primárne slúžiť turistom, tvrdí štát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:10