StoryEditor

Kľúčové osobnosti pri zavádzaní eura na Slovensku

01.01.2014, 23:00
Autor:
simsim

Ivan Mikloš, minister financií 2002 – 2006

Druhá vláda Mikuláša Dzurindu, ktorej členom bol aj Ivan Mikloš, schválila Stratégiu prijatia eura. Po vstupe do Európskej únie sa tak začali práce na tom, aby sme mohli vstúpiť aj do európskej menovej únie. To si vyžadovalo splnenie viacerých kritérií, najmä v oblasti verejných financií. Vláda prijala zásadné reformy, najmä v daňovej oblasti, Slovensko zrejme aj ich zásluhou v nasledujúcich rokoch výrazne rástlo. Dostali sme pod kontrolu verejné financie a vytvorili sa tak podmienky na prijate eura.

Ivan Šramko, guvernér NBS 2005 – 2010

Národná banka Slovenska musela zabezpečiť prechod na euro okrem iného aj v technickej rovine. Pri jeho zavádzaní sa centrálna banka pod jeho vedením podieľala na plnení ekonomických a právnych kritérií potrebných na jeho prijatie. Už bývalého guvernéra a dnes šéfa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť ocenil aj britský časopis Emerging Markets. A to najmä za úspešne zvládnutý proces príprav na zavedenie eura, najmä pri plnení maastrichtských kritérií.

Igor Barát, splnomocnenec pre zavedenie eura 2007 – 2009

Jeho hlavnou úlohou bolo koordinovať, ale tiež stimulovať práce pri zavedení eura. Rovnako aj komunikovať s občanmi, podnikateľskou sférou, domácimi aj so zahraničnými inštitúciami. Koordinoval okrem iného informačnú kampaň, ktorá mala ľuďom vysvetliť, prečo je nová mena dôležitá, čo predstavuje, prípadne aké z nej budú mať benefity. Keď Barát deväť mesiacov po zavedení novej meny končil, nechcel svoje pôsobenie hodnotiť. Ale samotný proces zavedenia označil ako úspešný.

Robert Fico, premiér 2006 – 2010

Prvá vláda Roberta Fica bola tou, ktorá euro reálne zavádzala. Na jej pleciach spočívala najmä zodpovednosť, aby sme na nový systém prešli čo najplynulejšie a najjednoduchšie. To sa nakoniec aj podarilo. Dôležitými boli ešte pred samotným rokom 2009 rokovania na európskej úrovni o konečnom kurze koruny oproti euru. S nimi sa spája aj podozrenie o úniku informácií o centrálnej parite výmenného kurzu koruny a návšteva jachty finančnej skupiny J&T v Monaku vtedajším ministrom financií Jánom Počiatkom (Smer–SD).

(šim)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 20:57