StoryEditor

Raz už u nás pohoreli. Teraz to Česi skúsia opäť

10.08.2015, 00:00
Službe HOPIN, ktorá prepája taxikárov a ich zákazníkov, prichádza konkurencia od susedov Liftago. Chystá sa aj Uber.

Predstavte si, že ste v piatok večer vonku a potrebujete si zavolať taxík. Máte niekoľko možností. Môžete obvolávať dispečingy taxislužieb a dúfať, že niekto vám pošle vozidlo skôr ako o hodinu. Môžete hľadať stojaci taxík a dúfať, že vás to nebude stáť viac ako celá noc v bare. Alebo môžete využiť mobilné aplikácie, cez ktoré si pohľadáte najbližšie auto, obľúbeného vodiča alebo si vyberiete podľa ceny. Na Slovensku už funguje známa služba HOPIN Taxi a vyzerá to, že mu tento rok na našom trhu pribudne konkurent. Na Slovensko sa z Česka sa chystá Liftago.

Správny čas

Liftago sa už o vstup na slovenský trh pokúsilo pred vyše rokom, no neúspešne. „Bolo to príliš predčasné. Naraz sme sa pokúšali otvoriť na dvoch trhoch, ale našťastie sme dosť skoro pochopili, že to tak nepôjde a musíme sa najprv naučiť fungovať na jednom. Teraz už nastal čas, keď sme na to pripravení a začíname sa obzerať po Slovensku,“ hovorí o plánoch spoločnosti jeden z jej zakladateľov Juraj Atlas. Liftago umožňuje spojenie taxikára so zákazníkom cez aplikáciu s tým, že samotný taxikár sa v rámci možných taríf rozhoduje o cene a zákazník sa rozhodne, ktorú z ponúk v okolí si vyberie.

Zdvihnú kvalitu?

Spoločnosť, ktorá vznikla v Česku ešte v roku 2012, sa zaujíma najmä o hlavné mesto. „Zaujíma nás síce celé Slovensko, službu však spustíme najprv v Bratislave. Sme pripravení Liftago v Bratislave spustiť do niekoľkých týždňov po rozhodnutí, ktoré sme však ešte definitívne neurobili,“ spresňuje Atlas.

V Bratislave už teraz funguje podobná služba, ktorá umožňuje zákazníkom hľadať taxikára podľa „vlastnej chuti“ – HOPIN. „HOPIN prišiel v čase, keď sme ešte my neboli pripravení a podarilo sa mu zdvihnúť kvalitu taxislužieb v Bratislave, ale my veríme, že Liftago ich môže zdvihnúť ešte vyššie,“ hovorí Atlas. Medzi Liftagom a jeho konkurenciou vidia rozdiel napríklad v tom, že zákazník si vyberá z konkrétnych vodičov pripravených za ním vyraziť. Množstvo objednávok realizovaných taxikárom zároveň určí aj cenu, ktorú taxikár zaplatí spoločnosti. A ako sa chcú od konkurencie odlíšiť?„Lepším produktom a zákazníckym servisom pre vodičov aj zákazníkov,“ uzatvára Atlas.

HOPIN-u sa darí

Slovenská spoločnosť HOPIN sa však konkurencie neobáva. „Darí sa nám dobre, mesačne máme od zákazníkov približne 70-tisíc objednávok na odvoz. Ale priestor na slovenskom trhu na podobné aplikácie je. Veď len v Bratislave je mesačne asi pol milióna objednávok taxíkov,“ povedal spoluzakladateľ HOPIN-u Martin Baran. Dodal, že Liftago funguje na trochu inom princípe, keďže cenu si podľa taríf určuje taxikár. Spoločnosť HOPIN musela ako prvá služba tohto druhu bojovať vo svojich začiatkoch s nevôľou taxislužieb. „Zo začiatku to bolo horšie, ale teraz je to už v poriadku. Taxislužby vedia, že ak by vodičom zakazovali HOPIN, odišli by od nich inde,“ myslí si Baran. Aj HOPIN plánuje rozšíriť svoje pôsobenie, kam, to zatiaľ neprezradili.

Samostatnou kategóriou je americká služba Uber. O jej príchode na Slovensko sa špekuluje už od minulého roka, zatiaľ však podrobnosti nie sú známe. Uber neslúži len pre taxikárov, ale aj pre bežných vodičov, ktorí chcú zdieľať cestu.

HOPIN Taxi

Služba HopIn Taxi vznikla na Slovensku v roku 2012. Svoje služby ponúka zákazníkom v Prahe, Bratislave a Košiciach. Služba funguje pomocou aplikácie, tá po zapnutí určí polohu, alebo polohu zadáte manuálne spolu s cieľom cesty. HOPIN vám ukáže najbližšie voľné taxíky, ich vzdialenosť a umožní vám filtrovať podľa ceny za kilometer, typu vozidla a hodnotenia ostatných používateľov. O príchode auta vás oboznámi správa a platiť môžete v hotovosti alebo kartou cez aplikáciu. Pre taxikárov je služba spoplatnená.

Liftago

Liftago vzniklo v Prahe a do ostrej prevádzky ho spustili v decembri 2013. Momentálne funguje v Prahe a Brne. Je to služba, vďaka ktorej si pomocou aplikácie v mobile môžete kedykoľvek nájsť voľný taxík v bezprostrednej blízkosti, ktorý je pripravený po vás prísť a vybrať si podľa ceny (na rozdiel od HOPIN-u ju určuje podľa taríf taxikár), rýchlosti pristavenia vozidla, jeho typu alebo podľa hodnotenia vodičov ostatnými používateľmi. Odhad ceny zákazky viete vopred, zaplatíte teda len takú sumu, s akou ste vopred súhlasili. Po stiahnutí aplikácie je nutná registrácia. Vy si vyberiete, taxík po vás príde a na konci cesty zaplatíte hotovosťou alebo kartou vopred. Vodičovi môžete nechať hodnotenie. Liftago je pre taxikárov spoplatnené.

Uber

Uber je mobilná aplikácia, ktorá prepája zákazníkov s vodičmi auta a zároveň slúži ako taxameter. Vodiči, ktorými nemusia byť len taxikári, ale aj bežní šoféri, ktorí sa chcú podeliť o cestovné, však odvádzajú spoločnosti Uber 20 percent. Uber tvrdí, že ich služby prinášajú väčšiu transparentnosť a sú lacnejšie ako klasické taxislužby. Platí sa cez aplikáciu, ktorá vopred informuje o cene cesty. Americká firma tvrdí, že je akousi platformou na odvoz. Po prihlásení do aplikácie zadáte, odkiaľ kam chcete ísť. Vodič v blízkosti prijme vašu požiadavku. Následne vám aplikácia ukáže cestu a približnú sumu, svoju trasu, polohu a približný čas dojazdu môžete zdieľať s rodinou. Uber vyvolal mnoho kontroverzií, keďže väčšina taxislužieb potrebuje na fungovanie drahé licencie. V Nemecku je služba dokonca zakázaná. Uber vznikol v roku 2009 v San Franciscu, v súčasnosti svoje služby poskytuje v stovkách miest v 56 krajinách sveta.

01 - Modified: 2007-08-16 11:35:00 - Feat.: 0 - Title: Fronc: Preteky v predkladaní školských zákonov považujem za nezmyselné
01 - Modified: 2023-04-21 16:15:11 - Feat.: - Title: Uber končí v Rusku, Yandex kúpil jeho podiel v spoločnom podniku 02 - Modified: 2022-08-02 14:34:27 - Feat.: - Title: Uber sa v 2. štvrťroku prepadol do straty, tržby sú však nadpriemerné 03 - Modified: 2022-07-29 16:46:19 - Feat.: - Title: TIsk: Uber rokuje o možnom spojení s indickým konkurentom Ola 04 - Modified: 2022-07-14 10:37:30 - Feat.: - Title: Vyše 500 žien žaluje Uber pre sexuálne obťažovanie od vodičov 05 - Modified: 2022-07-12 07:53:52 - Feat.: - Title: Uniknuté dáta ukazujú pochybné spôsoby pri expanzii podnikania Uberu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:39