StoryEditor

Babiš chce v Poľsku investovať 200 miliónov eur

03.07.2013, 09:48
Najbohatší Slovák chystá nákupy v Poľsku. Stavia pritom na bývalého investičného šéfa Penty.

Majiteľ Agrofertu Andrej Babiš nechce mať všetky peniaze len v potravinárstve a chémii. Dvesto miliónov eur chce preto počas dvoch rokov investovať v odboroch, ako sú napríklad vodárenstvo či maloobchod. O vyčlenené peniaze sa mu stará bývalý investičný šéf Penty Jozef Janov, ktorý vidí najzaujímavejšie príležitosti v Poľsku. Aj keď do úvahy pripadá aj Nemecko, Slovensko alebo Česká republika.

"Vybral som si ho, pretože v Pente odvádzal kvalitnú prácu. Navyše sa od neho môžem veľa naučiť. Nakupuje firmy sofistikovanejšie než ja," povedal Babiš. Dôraz kladie Janov na nízke riziko, a uspokojí sa teda aj s nižším výnosom, než aký obvykle požadujú veľkí privátni investori. "S Andrejom máme dohodu, že sa budeme usilovať o zhruba dvanásťpercentnú návratnosť vlastného kapitálu," vysvetľuje v rozhovore pre Hospodářské Noviny. V Česku nie je k dispozícii investičný bankár, ktorý by mal v Poľsku lepšiu reputáciu ako práve on. Andrej Babiš kúpil v apríli spoločnosť Ecopress, ktorá je vydavateľom Hospodárskych novín.

Aspoň dve poľské firmy
Poľská skúsenosť je zásadná, pretože novo vytvorený fond má v hľadáčiku hlavne tamojšie firmy. "Z piatich firiem, ktoré pravdepodobne počas nasledujúcich dvoch rokov nakúpime, budú určite tak dve alebo tri poľské. Je to najväčší trh a máme tam veľmi dobrú sieť poradcov, ktorí nám pravidelne nosia zaujímavé tipy," vysvetľuje Janov. Babiš už skôr uviedol, že do fondu spravovaného Janovovou firmou Hartenberga Capital naleje 200 miliónov eur, teda zhruba päť miliárd korún. Ďalšie desiatky miliónov vloží sám Janov.

Oveľa podstatnejšie navýšenie kapitálu zabezpečujú úvery od bánk. "Po diskusiách s tromi či štyrmi českými bankami počítame, že si požičiame ďalších 200 miliónov eur," tvrdí Janov. Celkovo tak fond bude mať na nákupy desať miliárd korún. "To už je slušná palebná sila," hodnotí pozíciu fondu Babišov investičný správca.

Ak sa fondu bude dariť, Babiš zverí Janovovi aj ďalšie peniaze. Súčasne s tým Hartenberg Capital plánuje založenie druhého fondu, ktorý otvorí ďalším investorom. Už teraz sa mu ozývajú správcovia majetku bohatých rodín z Nemecka či Švajčiarska, ktoré časť svojho majetku chcú vložiť do firiem v strednej Európe.

V Poľsku lákajú vodárne
Fond sa bude vyhýbať odvetviam, v ktorých podniká Agrofert. Nebude teda nakupovať napríklad chemičky, firmy z potravinárskeho či poľnohospodárskeho sektora či firmy z mediálnej brandže. Na výbere firiem sa bude podieľať tiež Babišova pravá ruka Libor Němeček, šéf akvizícií v Agrofertu. V Hartenberg Capital drží Němeček štvrtinový podiel. Tretím kľúčovým mužom je František Tregler, ktorý zastáva úlohu investičného riaditeľa Hartenberg Capital. Tregler je bývalý finančný riaditeľ Penty, skupiny, kde získavala skúsenosti drvivá väčšina z Janovovho desaťčlenného tímu.

Babiš má záujem o podniky zo stabilných sektorov. Takéto príležitosti vidí Janov v sieťových odvetviach, napríklad vo vodárňach. Prvý takýto pokus mu ale nevyšiel. V prípade severomoravských vodární a kanalizácií ho vo včera potvrdenej transakcii preplatila japonská firma Mitsui.

Zdroj: iHNed.cz

01 - Modified: 2004-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo robiť pri dopravnej nehode 02 - Modified: 2004-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ponuka poisťovní 03 - Modified: 2004-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
01 - Modified: 2022-04-11 20:33:20 - Feat.: - Title: Varšava je v hľadáčiku investorov. Analytici očakávajú miliardové transakcie na realitnom trhu 02 - Modified: 2022-02-18 10:25:25 - Feat.: - Title: Zabudnite na bitcoin. Týchto päť jazdených áut dnes cenou prekonáva aj nové modely 03 - Modified: 2022-02-10 19:01:23 - Feat.: - Title: V Poľsku pristáli americké stíhačky. Posilnia východné krídlo NATO v čase napätia na Ukrajine 04 - Modified: 2022-02-04 13:10:02 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Trebišovská Deva dostala masívnu investíciu. Vedenie naleje do novej linky milióny eur 05 - Modified: 2022-01-20 08:39:14 - Feat.: - Title: Vysoké ceny dohnali dunajskostredský Europack k miliónovej investícii. Kľúčový materiál si začne vyrábať sám
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:28