StoryEditor

Truban pre HN: Podnikanie je jazda na horskej dráhe

14.09.2015, 00:00
Biznis Investor startupov Michal Truban hovorí, ako sa pri vedení firmy strieda obdobie nadšenia s obdobiami depresií.

Nezaseknite sa na jednom mieste. Mali by ste sa neustále učiť, vyvíjať sa, vychádzať zo svojej komfortnej zóny, hovorí v rozhovore pre HN majiteľ najväčšej webhostingovej spoločnosti na Slovensku.

Svoju firmu ste založili už na strednej škole. Zmenila sa odvtedy?

Zmenilo sa takmer všetko. Naučili sme sa obrovské množstvo vecí. Vtedy sme boli chalani, čo nevedeli o svete nič, teraz máme aspoň akú-takú predstavu. Nie je to len náš pohľad na svet a na podnikanie, čo sa zmenilo. Aj samotný trh sa vyvinul a posunul. Z piatich zákazníkov sme vyrástli na 60-tisíc. Z dvoch zamestnancov na 50.

Čo podľa vás zaručene prinesie podniku úspech?

Zaručene nič. Za úspechom je veľmi veľa činiteľov. Niektoré máte pod kontrolou, niektoré nie. Ale to, čo zaručene úspech neprinesie, je stagnácia. Ak sa nebudete neustále učiť, vyvíjať sa a vychádzať zo svojej komfortnej zóny, zaseknete sa na mieste.

Vaša spoločnosť je v súčasnosti jednotkou v poskytovaní domén na slovenskom trhu. Existuje návod, ako si prvenstvo udržať?

Neustále inovácie. Byť lepší, rýchlejší a dávať zákazníkom viac ako konkurencia. Nie vždy sme v tom úspešní, ale stále sa snažíme zlepšovať to, čo máme.

Prezradíte vašu taktiku na boj s konkurenciou?

My s konkurenciou nebojujeme. Ona bojuje s nami. Keď vytvoríme nový produkt, ceny alebo vychytávku, do pár mesiacov ju má aj konkurencia.

Okrem Slovenska pôsobíte aj v Česku, Rakúsku a Maďarsku. Ako sa dá preraziť na zahraničnom trhu?

Závisí od produktu a služby, ktorú ponúkate, a ako je tam ten konkrétny trh vyvinutý. Na hostingovom trhu sa momentálne v zahraničí dá preraziť iba rozširovaním lokálnej firmy, ktorá už má zákazníkov, a znalosť trhu. Na tej môžete stavať a prinášať svoje inovácie. Ak v tomto biznise začínate od nuly, získanie dostatočného množstva klientov môže trvať veľmi dlho.

Dostali ste sa niekedy do situácie, keď ste mali pocit, že už to nemá ďalej zmysel?

Veľakrát. Podnikanie je ako jazda na horskej dráhe. Obdobia nadšenia a šťastia, keď všetko ide podľa plánu, sa striedajú s obdobiami depresií a premýšľaním o tom, ako sa dostať opäť hore. Postupne si na to zvyknete a naučíte sa využívať to vo svoj prospech. Keď je zle, treba len makať, vydržať a robiť všetko pre to, aby bolo zasa lepšie. A ono to príde.

Máte nejaké rady, ktoré by ste dali mladým podnikateľom?

Pokiaľ sú neskúsení a je to ich prvá firma, nech veľa neriskujú. Dnes sa dá vďaka technológiám začať podnikať za pár eur. Na tom sa to naučia a potom môžu ďalej svoju firmu rozvíjať, a keď už to riziko budú vedieť zhodnotiť, môžu ho podstúpiť. V opačnom prípade sa treba spoliehať na šťastie, čo však nezvykne byť veľmi úspešná stratégia. Hlavné však je nebáť sa a niečo začať, pochopiť prvotné zákonitosti a stále sa vyvíjať.

Na čo sa treba sústrediť pri zakladaní firmy?

Na dodanie hodnoty zákazníkovi. Či už je to používateľ, čitateľ, veľký podnik alebo návštevník reštaurácie. Ľudia hľadajú riešenia svojich problémov a sú ochotní za ne zaplatiť. Hovorí sa, že ak chcete vybudovať miliardovú firmu, vyriešte problém, ktorý trápi miliardu ľudí.

Riadite sa nejakými zásadami?

Je ich viacero, ale vyzdvihol by som neustály rozvoj a vzdelávanie. To, čo viete a ste teraz, je nič v porovnaní s tým, čo sa z vás môže stať, ak budete trpezlivo týždeň po týždni a mesiac po mesiaci na sebe pracovať. A spolu s vami bude rásť aj vaša firma.

Kto je Michal Truban

Má po tridsiatke, žije v Bratislave a vlastní najväčšiu webhostingovú spoločnosť na Slovensku Websupport, ktorá pôsobí aj v zahraničí. Firmu založil v roku 2002, ešte ako stredoškolák. Úspešný podnikateľ vyštudoval elektrotechniku a informatiku v Bratislave. Stojí tiež za niekoľkými úspešnými startupmi, ako napríklad Nicereply, In Hiro či RunForm. Okrem toho má rád šport a venuje sa triatlonu.

01 - Modified: 2007-09-17 13:35:00 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo dopravy vymení okná a steny za 62 mil. korún
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:25