StoryEditor

Fica teší, že sa vraciame na zbrojárske pole. Česi u nás investujú milióny

15.07.2014, 15:03
Autor:
tasr, stltasr, stl
Premiér Robert Fico otváral nový podnik Českej zbrojovky na Slovensku. Prácu nájde do dvesto ľudí.

Nový výrobný závod CZ-Slovensko, ktorý je investíciou podniku Česká zbrojovka na Slovensku, otvorili dnes v priestoroch Vojenského opravárenského podniku v Novákoch premiéri SR Robert Fico a ČR Bohuslav Sobotka. CZ-Slovensko v súčasnosti zamestnáva 65 pracovníkov, do konca tohto roka by sa ich počet mal rozšíriť na 200.

Väčšinovým vlastníkom výrobného závodu CZ-Slovensko je Česká zbrojovka so sídlom v Uherskom Brode, menšinovým slovenská firma MSM Martin. Podľa generálneho riaditeľa Českej zbrojovky Lubomíra Kovaříka sa český podnik v Novákoch rozhodol investovať kvôli tunajšej dlhodobej tradícii výroby pre ozbrojené zložky. V podniku sa budú vyrábať diely pre zásobníky viacerých typov pištolí a následne aj diely pre jeden z typov útočnej pušky. Česká zbrojovka investuje v Novákoch zhruba tri až štyri milióny eur. Okrem výroby zbraní plánuje zriadiť do konca budúceho roku aj kompletné výskumné a vývojové centrum pre niektoré z jej dielov.


Premiér Robert Fico si skúša automatickú zbraň. Snímka: TASR/Radovan Stoklasa

Prvá lastovička
"Verím, že zručnosť našich ľudí, ako aj fantastická značka ČZ (Česká zbrojovka, pozn. TASR) dokopy vytvoria priestor na to, aby táto iniciatíva bola maximálne úspešná. Chcem ešte raz ubezpečiť českých partnerov, že vláda Slovenskej republiky urobí všetko preto, aby boli akékoľvek prekážky tejto spolupráce odstraňované, a aby spoločný obchodný záujem oboch spoločností na území Českej republiky a Slovenskej republiky bol naplnený v takom rozsahu, ako to bolo dohodnuté," zdôraznil po otvorení závodu premiér SR Robert Fico.

Ako ďalej uviedol, víta aj skutočnosť, že Slovensko sa spoločnou investíciou s Českom vracia na zbrojárske pole, kde v minulosti zohrávalo veľmi dôležitú úlohu. "Tento komponent, ktorý tu začíname, by mohol byť takou prvou lastovičkou, ktorá by sa mohla neskôr pretaviť do významnejších aktivít," podčiarkol.

Sobotka chce viac spolupráce
Jeho český náprotivok Bohuslav Sobotka pripomenul, že spolupráca v oblasti obrany a bezpečnosti je dôležitým aspektom česko-slovenských vzťahov, čo potvrdilo aj spoločné zasadnutie vlád v apríli. "Máme záujem posilovať súčinnosť v oblasti ochrany vzdušného priestoru, krízového riadenia, spoločných akvizícií materiálu, modernizácie výzbroje a výstroje, alebo tiež v oblasti výcviku a vzdelávania," vyhlásil.

Jednou z oblastí, ktorá má tiež kľúčový potenciál, je podľa Sobotku spolupráca v obrannom priemysle, čo potvrdilo aj dnešné otvorenie podniku. "Tak ako Česká republika, tak aj Slovensko majú tradičné podniky obranného priemyslu, máme mimoriadne know-how a vzájomná spolupráca nám môže dopomôcť k tomu, aby sme sa lepšie presadili v medzinárodnej konkurencii a aby sme v našich krajinách udržali, alebo dokonca vytvárali nové pracovné miesta," doplnil.

Smer Francúzsko
Česká zbrojovka podľa informácií od Kovaříka v súčasnosti dodáva zbrane pre mexické ozbrojené zložky a plánuje sa zúčastniť tendra na dodávku zbraní pre Francúzsko, zároveň sa už dlhší čas uchádza v tendri na dodávku pušiek do Indie.

Pri otvorení podniku ministri obrany oboch krajín Martin Glváč a Martin Stropnický zároveň podpísali za svoje rezorty Deklaráciu spolupráce pri vytváraní podmienok pre obstarávanie ručných zbraní.

 

01 - Modified: 2006-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sumár 4. kola
01 - Modified: 2022-03-03 16:51:25 - Feat.: - Title: Vznikol nový problém: ako dostať zbrane na Ukrajinu. Okolité štáty sa boja Rusov 02 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 03 - Modified: 2021-06-07 15:09:54 - Feat.: - Title: Aj toto vypustili z úst. Top výroky politických homofóbov, medzi nimi aj Sulík či Matovič 04 - Modified: 2019-12-07 17:34:06 - Feat.: - Title: Exvyšetrovateľ o obvinení Fica: Som prekvapený, že z takéhoto prejavu sa robí trestný čin 05 - Modified: 2019-02-26 14:28:21 - Feat.: - Title: Fico vyzval Kisku na súboj. Prezident mu odkázal, že s ním skončil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:44