StoryEditor

Som presvedčený, že Mochovce sa oplatia

14.07.2014, 00:00
Energetika. Nový minister hospodárstva Pavol Pavlis tvrdí, že rezort za uplynulé roky stratil moc. Vážnosť úradu chce obnoviť investíciami z Nemecka

Rozhovor týždňa

Vždy v pondelok vám ponúkame rozhovory s kľúčovými postavami biznisu na Slovensku aj v zahraničí. Dnes o predaji elektrární či ďalšej výstavbe jadra v Bohuniciach s novým ministrom hospodárstva Pavlom Pavlisom:

Témou posledných dní sú Slovenské elektrárne a vy ste mali minulý štvrtok stretnutie s vedením firmy. Čo ste sa na ňom dozvedeli?

Išlo o prvé, úvodné stretnutie s novým vedením. Témy boli jasné – otázka dostavby Mochoviec a jej ceny a aj otázka predaja podielu Enelu. Taliansky akcionár nám má poslať správu o vývoji dostavby jadrovej elektrárne a aj správu o možnom zvýšení rozpočtu.

Kedy by ste ju mali dostať?

V najbližších dňoch. Pôvodný termín bol koniec júna, ale vzhľadom na preklad analýzy z anglického do slovenského jazyka nás požiadali o posunutie termínu. Materiál si po doručení zanalyzujeme. Pred nami je augustové valné zhromaždenie, na ktorom by sme mali o dostavbe a jej financovaní rokovať.

Po svojich predchodcoch ste zdedili dosť nešťastný projekt. Ako vy vnímate túto stavbu?

Tento projekt je pre nás dôležitý najmä z hľadiska energetickej bezpečnosti. Dôležitý je aj z environmentálneho hľadiska, ale aj pre naplnenie našich záväzkov voči Európskej únii...

O dôležitosti elektrárne sa nemusíme baviť, ale čo si myslíte o jej cene. Je primeraná?

Hodnota projektu bola už niekoľkokrát zvýšená. Argumenty talianskej strany sú, že po katastrofe v japonskej Fukušime sa zmenili bezpečnostné kritériá. Ďalšie finančné nároky budeme analyzovať, ak budú uvedené v materiáli. Budeme chcieť vedieť, prečo to je, za čo to je a kde sú problémy. Tých je viac.

Premiér Fico bol v minulosti tvrdší vo svojich vyjadreniach. Začiatkom minulého roka chcel od Enelu garancie na dodržanie termínov dostavby. To sa mu zatiaľ nepodarilo. Akú politiku zvolíte vy?

Či už ako ministerstvo, alebo ako vláda sme deklarovali, že sme nespokojní s vývojom dostavby...

To, že ste nespokojní, nemusí daňových poplatníkov zaujímať. Čo konkrétne môžete a chcete spraviť?

Na základe materiálu budeme analyzovať, čo je dôvodom prieťahov. Viete sami, ako prebehla privatizácia Slovenských elektrární. Štát má v nich 34-percentný podiel a naše kompetencie sú obmedzené. Môže prísť aj otázka zastavenia celého projektu.

Pripúšťate túto možnosť?

Nie, ale táto možnosť tu, samozrejme, je. Štát má však veľký záujem na úspešnej dostavbe Mochoviec. A spravíme pre to všetko.

Taliansky akcionár obhajuje tento projekt aj tým, že vďaka nemu vznikli tisícky pracovných miest. Poznáte presnejšie čísla?

Konkrétne o tomto sme sa nerozprávali. Ale presne vyčíslili prínos výstavby pre štátny rozpočet. To znamená odvody, DPH, iné dane a je to 550 miliónov eur.

Takže pre štát sa projekt oplatil?

Treba to, samozrejme, porovnať s nákladmi. Zamestnanosť či sekundárne dane sú pre rozpočet dôležité, ale t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-08-03 07:46:00 - Feat.: 0 - Title: Filipínska prezidentka sľúbila podporu Filipíncom, ktorí opustia Libanon
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:59