StoryEditor

Realitné opachy: Chceli postaviť raj pre zubárov. Skončili ako hanba storočia

11.10.2014, 00:00
V 19. časti seriálu blúdime po metropole Šariša a jej nedokončenej stomatologickej ambulancii.

Mala to byť stavba storočia. Minimálne pre zubárov z prešovského regiónu. Práve v metropole Šariša mali totiž postaviť jednu z najväčších zubných ambulancií v celom Československu. Megalomanské plány sa však zmenili na megalomanskú realitnú opachu. Tá na prešovskom Sídlisku III straší obyvateľov už tri desaťročia. Šance, že sa raz zmení na budovu, z ktorej nebudú bolieť oči, sú každým dňom menšie. Ale pretočme hodinky o tri desaťročia dozadu a vráťme sa do času, keď všetko vyzeralo optimisticky.

Riadne nafúknutá
Písal sa rok 1986. Po mesiacoch príprav a potrebných schvaľovaní sa v Prešove konečne začalo stavať. Na Sídlisku III v Prešove realizujú víziu akéhosi zubárskeho raja. To, že nešlo len o obyčajnú stavbu, dokazoval aj pohľad do projektových papierov. Plocha, na ktorej mali lekári poskytovať služby, mala presiahnuť päťtisíc štvorcových metrov. Niektoré údaje dokonca hovoria o rozmeroch 7 200 štvorcových metrov. Prečo kreslili budovu na štyroch podlažiach až do takých veľkostí? Odpoveď bola jednoduchá. Projektanti postupovali podľa platných tabuliek. A krajské mesto (aj s celým regiónom) jednoducho potrebovalo „monštruózny“ pavilón, ktorý by slúžil čo najväčšiemu počtu ľudí. Nakoniec, dnes má sídlisko asi 30-tisíc obyvateľov.

Peniaze došli
Stavebné práce pokračovali v pomerne svižnom tempe. Až kým neprišla revolúcia. Ako desiatky ďalších projektov, aj tu došlo k vyschnutiu zdroja. Štát jednoducho stopol financovanie nemocnice a prostriedky na jej dokončenie nenašlo ani mesto. Stavba, ktorá bola už na 80 percent dokončená, zastala na mieste. A stojí na ňom už dve desaťročia. Pokusy o jej odpredaj či reštartovanie sa skočili rovnako – nijako.

Pozrite si galériu prešovského projektu

Za všetky treba spomenúť jeden. V roku 2009 sa o odkúpenie celého projektu pokúsila finančná skupina Slavia Capital. Mala plány, ktoré sa opierali o podporu z eurofondov. Z pavilónu chcela urobiť centrum pre seniorov. Projekt s rozpočtom tri milióny eur mal až z 95 percent prefinancovať Brusel. K dohode však nedošlo.

Záujem finančníkov
Projekt stojí. Situáciu komplikujú aj majetkové vzťahy. Kým stavbu má Nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana, pozemky pod ňou mesto Prešov. „FNsP sa v minulosti pokúsila tento objekt odpredať. Opakovane sme vykonali osobitné ponukové konanie, avšak žiaden záujemca neprejavil záujem o kúpu. Nemocnica v blízkej budúcnosti plánuje vykonať ďalšie osobitné ponukové konanie v zmysle zákona o správe majetku štátu,“ povedala pred dvoma rokmi pre TASR hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

Nemocnica nevie predať, mesto vyriešiť problém. Primátor už viackrát zdôrazňoval, že sa pokúsili nájsť developera, ktorý by projekt prestaval na byty. Neúspešne. „Bolo by dobré, ak by sa podarilo nájsť zdroje a tento objekt by kúpilo mesto. Za pomoci Štátneho fondu rozvoja bývania by sme tu mohli postaviť štartovacie byty pre mladé rodiny,“ tvrdí primátor. Zostalo len pri plánoch.

Nepredajné
Problémom je aj vysoká cena. A tá sa pritom už výrazne znižovala. Pôvodne za budovu nemocnica pýtala 1,6 milióna eur, pred rokom to už bolo „len“ 400-tisíc eur. Pri aktuálne nastavených cenách realít v Prešove je takýto projekt nepredajný, najmä keď pozemky patria inému subjektu. A mesto, ktoré pozemok vlastní, jednoducho na odkúpenie budovy nemá. „Mesto sa aktívne zúčastnilo na viacerých rokovaniach k predmetnej otázke, avšak na kúpu nehnuteľností v súčasnosti nemá financie,“ približovala pre Trend hovorkyňa primátora Veronika Kmetóny Gazdová. Samotný magazín zistil, že len na stráženie budovy ročne odíde asi 27-tisíc eur.

Šanca, že sa Prešovčania budovy zbavia, je nateraz veľmi malá. Nezostáva im nič iné, len dúfať, že zeleň okolo prerastie budovu tak, že ju nebude vôbec vidieť...

Ak máte vo svojom okolí REALITNÚ OPACHU, pošlite nám svoj tip na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

01 - Modified: 2006-11-14 15:20:00 - Feat.: 0 - Title: Limit účastníkov pre projekt Internet pre vzdelanie sa naplnil
01 - Modified: 2024-04-23 11:39:40 - Feat.: - Title: Diaľničiari začali raziť tunel Okruhliak za takmer 350 miliónov. Dokončiť sa má do štyroch rokov, vraví Ráž 02 - Modified: 2024-04-22 15:59:28 - Feat.: - Title: Primátor Prešova avizuje stiahnutie bodu o hazarde z programu zastupiteľstva 03 - Modified: 2024-04-13 07:07:07 - Feat.: - Title: Ministerstvo obrany podpísalo zmluvu na obnovu budovy v prešovských kasárňach za takmer dva milióny 04 - Modified: 2024-03-19 11:34:09 - Feat.: - Title: V Prešove by mohla vzniknúť nová nemocnica. V súčasnosti sa preverujú možnosti 05 - Modified: 2024-03-05 13:41:46 - Feat.: - Title: V Prešove vybudujú nový most, bude sa podobať na bratislavský Most Apollo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:32