StoryEditor

Obchod roka spojí odvekých rivalov

18.01.2015, 23:00
Akvapark v Bešeňovej mení majiteľov. Po novom patrí podnikateľom, ktorí sú jednými z akcionárov TMR.

V tichosti a bez oficiálnych vyjadrení. Jeden z najväčších akvaparkov na Slovenskú mení majiteľa. Koncom minulého roka sa dohodlo, že akvapark v Bešeňovej získavajú ľudia zo spoločnosti Verex Holding. Tí istí, ktorí patria medzi akcionárov Tatry Mountain Resorts, najväčšieho hráča v cestovnom ruchu na Slovensku. Holding však nezostane bokom. Po novom budú akvapark riadiť manažérsky. V jeho portfóliu tak budú doteraz dve konkurenčné strediská – Tatralandia a spomenutá Bešeňová. „Dostávame sa do pozície, keď na slovenskom trhu vzniká najprv oligopol a potom monopol,“ hodnotí situáciu ekonomický analytik Jozef Orgonáš.

Obchod roka

Obchod roka v cestovnom ruchu, ktorého cena je predmetom obchodného tajomstva, pre HN potvrdil predseda Predstavenstva Verexu Tadeusz Frackowiak:„Spoločnosť Invest Liptov sa stala výlučným majiteľom Thermalparku Bešeňová. Finančným investorom je v tomto prípade liptovská skupina Verex Holding spoločne s poprednými bankovými domami.“

Holding je pritom známy širokým spektrom podnikateľských aktivít. Angažuje sa v maloobchode i vo veľkoobchode, vlastní hydinársku farmu s produkciou vajec, predáva elektroinštalačný materiál a pôsobí i v realitnom biznise. Firma dosahuje ročný obrat na úrovni 120 miliónov eur a jej dcérske spoločnosti dávajú prácu viac ako 600 ľuďom. Verex sa angažoval i v cestovnom ruchu. Ešte pred TMR sa totiž zaujímal o kúpu Tatralandie. O tom, že Bešeňovú chce dostať do svojho portfólia firma TMR, sa hovorilo už pred niekoľkými rokmi. Nakoniec však kúpila susedný akvapark Tatralandia v Liptovskom Mikuláši.

Bešeňovú riadi TMR

Ani tentoraz však TMR neostane bokom. Bešeňovú riadi manažérsky podobne ako v prípade Aqualandu Moravice v Pasohlávkach pri Brne, ktorý patrí do skupiny slovenského miliardára Františka Hodorovského. „Prevádzka veľkého termálneho parku je veľmi zložitá a žiada si skúsených odborníkov, preto sme sa obrátili so žiadosťou o pomoc a spoluprácu na manažérov spoločnosti TMR,“ vysvetľuje dôvody spolupráce Frackowiak.

Podnikateľské skupiny spod Tatier sa na vzájomnej kooperácii dohodli koncom roka 2014. Spolupracujú na úrovni poradensko-konzultačných služieb v oblasti reklamy, marketingu, vonkajšej komunikácie, podpory predaja, ako aj pri tvorbe regionálnych produktov či v iných oblastiach. „Spoločnosť TMR sa za niekoľkoročné pôsobenie v turistickom biznise vyprofilovala na silnú a dôveryhodnú značku,“ tvrdí predseda Predstavenstva TMR Bohuš Hlavatý a pokračuje:„Do regiónu, v ktorom pôsobí, vnáša nóvum, zvyšuje návštevnosť Tatier vďaka masívnym investíciám, určuje trendy, ale je ochotná aj načúvať a radiť partnerom.“ Ako Hlavatý dodáva, široké pole pôsobnosti, dlhoročné skúsenosti s prevádzkou horských stredísk i akvaparku a ich synergický biznis model inšpiruje ďalšie partnerské firmy v cestovnom ruchu. TMR pritom v role konzultanta už pôsobí – v poľskom lyžiarskom stredisku Pilsko – Korbielów. Manažérske prepojenie oboch liptovských akvaparkov podčiarkuje i osoba Igora Mráza. Riaditeľ Tatralandie, patriacej do portfólia TMR, sa stal jedným z konateľov firmy Eurocom Investment, ktorá vlastní a riadi Bešeňovú.

Spoločné lákanie

V minulosti Bešeňová konkurovala neďalekej väčšej Tatralandii najmä cenou a wellness balíkmi. Okrem akvaparku v Liptovskom Mikuláši patria TMR aj horské strediská vo Vysokých a Nízkych Tatrách. Firma sa usiluje využívať synergie ich prepojenia balíkmi s akvaparkmi. „Dnes zákazník prichádzajúci do finálnej destinácie očakáva komplexné služby. Balíčky všade vo svete fungujú a v budúcnosti sú základom dynamiky rozvoja cestovného ruchu,“ vysvetľuje Orgonáš. Teplá voda pritom patrí k významným prvkom v zimnej ponuke. Vedia to i tri najsilnejšie slovenské akvaparky na severe Slovenska – v Bešeňovej, Liptovskom Mikuláši a Poprade. Spolupracujú totiž v oblasti marketingu a využívajú spoločnú reklamu. „Buduje sa tým povedomie o Tatrách a regióne, v ktorom sa nachádzajú, a využívajú jeho potenciál na pritiahnutie nielen slovenských, ale aj zahraničných klientov v turistickom ruchu,“ konštatuje hovorkyňa TMR Zuzana Fabianová. Protimonopolný úrad ani teraz, ani v minulosti neprešetroval slovenské akvaparky z možného kartelu. „V prípade dôvodného podozrenia z porušenia zákona o ochrane hospodárskej súťaže je úrad pripravený v rámci svojich kompetencií zasiahnuť,“ pripomína Wilhelmová.

Vzniká monopol?

Bešeňová je jeden z najstarších a najväčších akvaparkov na Slovensku, v posledných rokoch sa výrazne rozširoval. Okolo neho vyrástlo aj niekoľko apartmánových domov. Predchádzajúci majiteľ, gruzínsky podnikateľ Nodari Giorgadze, doň investoval približne 40 miliónov eur. Ako hovorí ekonomický analytik Jozef Orgonáš, tým, že sa Bešeňová stala ďalšou súčasťou voľnočasových aktivít TMR, nastáva pozoruhodná situácia:„Oslabí sa tým konkurencia. Dominancia TMR

je veľká a permanentne narastá,“ myslí si Orgonáš. V Európe podľa neho podobná situácia v cestovnom ruchu neexistuje. V letnej turistike ju môže pripomínať cyperské pobrežie, ktorého časť ovládajú podnikateľské kruhy

z Ruska. „V zimnej turistike nepoznám hráča, ktorý by začal mať takú dominantnú úlohu, ako má TMR.“ A čo hovorí

na koncentráciu síl v cestovnom ruchu pod Tatrami Protimonopolný úrad Slovenskej republiky?„Úrad nedostal oznámenie o uvedenej transakcii a koncentráciu neposudzuje,“ uviedla jeho hovorkyňa Andrea Wilhelmová.

01 - Modified: 2007-02-19 14:06:24 - Feat.: 0 - Title: Irbe v bránke Nitry v utorok v Steel aréne
01 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 02 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety 03 - Modified: 2024-03-13 15:33:22 - Feat.: - Title: Teplotné výkyvy maria lyžiarskym strediskám biznis. Podmienky nie sú až také dramatické, reaguje šéf TMR 04 - Modified: 2024-01-16 14:36:19 - Feat.: - Title: Horský gigant plánuje 20-miliónovú investíciu v Tatrách, postaví luxusné apartmány (+galéria) 05 - Modified: 2024-01-26 15:15:30 - Feat.: - Title: Slovenské veľhory hlásia päť nových projektov. Finančníci a developer J&T si rozdeľujú Tatry
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:52