StoryEditor

Za zlato núkajú Kremnici zábavný park

28.01.2014, 23:00

Ihriská, lanovky či divadlo. To všetko ponúka obyvateľom Kremnice spoločnosť Ortac resources so sídlom na Britských Panenských ostrovoch. No nie zadarmo. Firma si dala pre vybudovanie centra, ktorý nazvala Šturecland, jednu podmienku – čaká, že ľudia budú súhlasiť s ťažbou zlata neďaleko od mesta.

 

 

Mesto a občianske združenie Kremnica nad zlato však nechcú o bani ani počuť. Boja sa, že ťažba zničí životné prostredie. „Naša ponuka je otvorený dialóg, ale niektorí občania a samospráva dialóg odmietajú,“ povedal riaditeľ Ortacu pre Slovensko Viktor Pomichal.

Primátorka Kremnice Zuzana Balážová má však na vec jasný názor. Ako tvrdí, zo strany Ortaca ide len o hru. Podľa nej totiž chceli postaviť zjazdovku na príliš strmých kopcoch či kúpalisko nad štôlňami. „Nič z toho nie je možné,“ doplnila Balážová.

Zatiaľ firma získala len ložisko zlata. O tom, či bude môcť aj ťažiť, má rozhodnúť banský úrad v Banskej Bystrici.

Firma napriek odporu plánuje v tomto roku investovať v Kremnici milión eur. Peniaze majú ísť na environmentálne štúdie či prevádzku pobočky spoločnosti, ktorá zamestnáva 17 ľudí. Ortac tvrdí, že ak by realizovali celý projekt, prácu by si našlo približne 300 zamestnancov.

 

Chcú začať v malom

Odporcovia však tvrdia, že mesto baňu 25 rokov po zatvorení štôlní nepotrebuje. „Ťažba zlata neďaleko miest nemá opodstatnenie nikde vo vyspelom svete,“ tvrdí predseda OZ Kremnica nad zlato Ľuboš Kürthy. Argumentuje aj tým, že po obnovení ťažby by sa znížila aj hodnota pozemkov a domov ľudív meste.

Napriek výhradám je spoločnosť pripravená v tomto roku začať s ťažbou aspoň v malom. Projekt počíta len s tým, že baníci budú pracovať len pod zemou v už vykopaných štôlňach. „Keby sa začala hlbinná ťažba, zamestnali by sme ďalších 8 až 15 pracovníkov,“ povedal Pomichal. Ani s menšou podzemnou ťažbou však nesúhlasí mesto ani OZ.

Dôležitý spôsob ťažby

Ak by firma chcela ísť ešte do väčšieho projektu, dôležitý by bol spôsob, akým bude ťažiť. Podľa zákona totiž banský úrad v niektorých prípadoch musí rešpektovať odmietavý postoj mesta. „V prípade ťažby takzvanou metódou kyanidového lúhovania má mesto právo veta,“ potvrdil právnik Jozef Šuchta.

Detaily projektu zatiaľ nie sú známe. V Ortacu sú presvedčení o tom, že ťažbu dokážu realizovať aj bez toho, aby poškodili životné prostredie. Firma prebrala licenciu pred štyrmi rokmi ešte od predchádzajúceho vlastníka – spoločnosti Tournigan. Podľa súčasných cien zlata je hodnota ložiska viac než jedna miliarda eur.

01 - Modified: 2005-12-23 18:14:00 - Feat.: 0 - Title: Burzoví analytici rakúskych bánk privítali rozhodnutie privatizačnej komisie SR
01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:14