StoryEditor

Penta útočí. Chce české vydavateľstvo

10.12.2014, 23:00
Autor:
(red)(red)

Stačili tri bleskové akvizície a z Penty sa na Slovensku stal druhý najsilnejší hráč na mediálnom trhu. Podobný scenár by skupina rada zopakovala v Česku, kde sa snaží kúpiť veľké vydavateľstvo.

Podľa zdrojov denníka Mladá fronta DNES sa Penta zaujíma o vydavateľstvo Vltava-Labe Press (vydáva regionálne denníky). Podľa informácií z trhu pritom materský holding Verlagsgruppe Passau za svoje české aktivity požadoval 80 až 90 miliónov eur, čo Penta neprijala.

Výsledok vyjednávaní je zrejme ešte otvorený. Ani jedna zo strán sa však k nemu nechce vyjadrovať. „Špekulácie zásadne nekomentujeme,“ odkázal hovorca Penty Martin Danko, člen projektového tímu pre mediálnu stratégiu.

Budovanie odspodu

Danko však potvrdzuje, že Pentu české médiá veľmi zaujímajú. „Analyzujeme trh. Nedá sa vylúčiť akvizícia väčšieho mediálneho domu, ale zamýšľame sa aj nad budovaním českej časti našej mediálnej divízie odspodu, skupovaním menších perspektívnych projektov,“ vysvetľuje Danko.

Konkrétnejší byť zatiaľ nechce, ale podľa niekoľkých zdrojov z trhu sa Penta okrem slovenských aktív nemeckej Verlagsgruppe Passau pozerala aj na vydavateľstvo Mladá fronta stíhaného Františka Savova (nemá nič spoločné so spoločnosťou Mafra, ktorá vydáva denník MF DNES, pozn. red.) či na skupinu Empresa Media podnikateľa Jaromíra Soukupa.

Ku konkrétnejším rokovaniam však pravdepodobne nedošlo. Soukup zrejme predávať nechce, Savov je želaným akvizičným cieľom predovšetkým pre iného začínajúceho mediálneho magnáta v Česku Daniela Křetínského a jeho partnerov zo skupiny J&T.

Penta to s nákupom veľkého mediálneho domu v Česku bude mať ťažké – prichádza neskoro. Veľké vydavateľstvá Mafra, Economia a Ringier už skôr skončili v rukách iných biznismenov a veľké televízie nie sú v tejto chvíli na predaj. Aj preto Penta uvažuje o odlišnej stratégii. Ako svoj náhradný plán zvažuje budovanie českej mediálnej skupiny cez menšie projekty, ktoré rastú ako huby po daždi najmä v on-line prostredí.

Záujem aj o Poľsko

Penta v septembri na Slovensku ovládla vydavateľstvo Trend Holding s ekonomickým magazínom Trend, patrí jej aj vydavateľstvo 7 Plus. V novembri dotiahla akvizíciu 40-percentného podielu v spoločnosti Petit Press, ktorá vydáva denník SME či najväčšie maďarsky písané noviny na Slovensku Új Szó.

Mediálne aktivity Penty zastrešuje novozaložený News & Media Holding, na čele s bývalým generálnym riaditeľom Ringier Axel Springer Slovakia Petrom Mertusom. Mediálnu stratégiu Penty riadi Jaroslav Haščák, jeden z hlavných majiteľov Penty, v Česku sa mu venuje aj ďalší z partnerov Marek Dospiva.

Okrem nákupov v Česku sa Penta zaujíma o mediálnu scénu v Poľsku, kde sa uchytilo množstvo jej firiem ako Fortuna či lekárne Dr. Max. „Radi by sme do niekoľkých rokov postavili silný mediálny holding stojaci na troch trhoch, s obratom blížiacim sa k stovke miliónov eur ročne,“ povedal Danko.

01 - Modified: 2007-01-20 11:50:00 - Feat.: 0 - Title: Pre zahraničnú službu treba špeciálny zákon o štátnej službe
01 - Modified: 2022-02-28 14:32:17 - Feat.: - Title: Rusi vyšli do ulíc za nezávislosť médií, reagujú tak na rastúci tlak pred voľbami 02 - Modified: 2021-09-03 08:59:41 - Feat.: - Title: Čína zakázala „zženštilých“ mužov, vraj sú pre mladých zlým príkladom 03 - Modified: 2021-10-13 16:35:34 - Feat.: - Title: Slovenské lietajúce auto zožalo veľký úspech. Píšu o ňom aj známe zahraničné médiá 04 - Modified: 2021-06-25 17:06:16 - Feat.: - Title: Adam Valček odchádza zo SME. Ako bloger bude zarábať z príspevkov čitateľov 05 - Modified: 2021-05-17 13:10:29 - Feat.: - Title: Multimiliardovým spojením vzniká gigant, ktorý bude konkurovať Netflixu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:45