StoryEditor

Smer pripravil zákon pre finančnú skupinu, varuje Simon

14.10.2014, 17:13
Autor:
tasrtasr

Novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie z dielne rezortu životného prostredia sa robí na požiadavku finančnej skupiny. Myslí si to opozičný poslanec NR SR za Most-Híd Zsolt Simon.

Ten totiž nesúhlasí s úpravami, ktoré sa do zákona zavádzajú cez pozmeňujúce návrhy predložené poslancami Smeru-SD. Podľa neho uvádzajú do praxe právny rámec vhodný na to, aby bolo možné zameniť pozemky vo Vysokých Tatrách, ktoré sú vo štvrtom a piatom stupni ochrany.

Takéto pozemky vlastní v Tatrách aj finančná skupina J&T a už minulý rok podľa Simona avizovala, že ich plánuje zameniť. Nemôže ich totiž nijako využívať a ani štát jej za ne nemusí nič platiť. Na druhej strane ale štát vlastní pozemky tam, kde má skupina lyžiarske svahy. Keby sa tieto pozemky zamenili, finančníci by štátu už nemuseli platiť nájom. "Len doteraz na to právny rámec nebol, dnes sa ten právny rámec touto novelou vytvára," konštatoval Simon.

Vyzval preto stranu Smer-SD a jej poslancov, aby prestali pracovať pre finančné skupiny a začali zabezpečovať sľúbené istoty pre občanov tejto krajiny. "Vyzývam Roberta Fica, aby uvedené návrhy jeho poslanci v parlamente neschválili," dodal podpredseda Mosta-Híd. Ak totiž Ficovi a Smeru-SD záleží na občanoch tejto krajiny, také nevýhodné znenie podľa Simona do zákona nedá.

Spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR), ktorá patrí do skupiny J&T, však dnes v reakcii na vyjadrenia poslanca Simona uviedla, že nemala a nemá záujem ovplyvňovať novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie kvôli zámene spomínaných pozemkov. "Samotný súhlas na zámenu pozemkov vo Vysokých a Nízkych Tatrách TMR má a legislatíva jej to umožnila," zdôraznila hovorkyňa firmy Zuzana Fabianová.

Poslanec Simon podľa jej slov asi nemá dostatočné informácie, pretože TMR už rozhodnutie na zámenu pozemkov má, a to ešte z roku 2009, podpísané vtedajším ministrom pôdohospodárstva Vladimírom Chovanom. "Podľa odbornej komisie, ktorá sa už v minulosti vyjadrovala pre média k tejto téme, ako napríklad Juraj Lukáč z VLKa, je táto zámena aj v súlade s predstavou Lesochranárskeho zoskupenia," dodala Fabianová. Spoločnosť má podľa nej stále záujem zameniť pozemky vo Vysokých a Nízkych Tatrách so štátom.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v reakcii na vyjadrenia Simona uviedlo, že sa novelou zákona usiluje odvrátiť možné súdne konanie, ktoré Slovensku hrozí pre nesúlad so smernicou EK. "Podľa logiky pána poslanca by potom bola v područí finančných skupín aj samotná komisia, keďže návrh novely reaguje na jej výhrady," upozornil Maroš Stano z odboru komunikácie envirorezortu.

Zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, takzvanej EIA, rieši podľa neho posudzovanie a následné povoľovanie rôznych priemyselných prevádzok či iných činností s predpokladaným významným vplyvom na životné prostredie, vrátane zdravia. "Takéto konanie predchádza napríklad výstavbe elektrární, spaľovní odpadu, diaľnic, vodných nádrží či ťažbe nerastov," vymenoval Stano.

Novela prináša pravidlo, podľa ktorého má byť výstup zisťovacieho konania a proces posudzovania vplyvov záväzný. Rešpektovanie zisteného stavu a výsledky spomínaných konaní majú byť podmienkou na vydanie povolenia. "Nedostatočné zapracovanie smernice sa Slovensko snaží odstrániť aj preto, aby nebolo ohrozené čerpanie fondov EÚ na projekty z predchádzajúceho a nastávajúceho programového obdobia," dodal.

Pozmeňujúci návrh, o ktorom hovoril Simon, predkladajú podľa Stana poslanci Národnej rady. "Zámena pozemkov, ktorú spomína, je však možná už pri dnešných podmienkach legislatívy a stačil by na to súhlas vlastníkov," vysvetlil. Podobné vyhlásenia vedú podľa neho len k vyvolávaniu zbytočných vášní a chýba im reálny základ.

01 - Modified: 2006-11-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prepravujeme tovar za výhodných podmienok
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:37