StoryEditor

Banky menej úverujú, vláda číslam neverí

26.07.2013, 00:00
Ministerstvo financií spochybňuje najnovšiu štúdiu o bankovom odvode. Vidí v nej štatistické chyby.

Záťaž slovenských bánk je najväčšia v Európskej únii. Presne s týmto záverom prišla štúdia Slovenskej bankovej asociácie, ktorá ostro kritizuje bankový odvod. Vzhľadom na aktíva odvádzajú naše banky až 10-krát viac, ako je priemer únie. „Je potrebné prehodnotiť výšku bankového odvodu a znížiť ju na úroveň priemeru krajín EÚ,“ hovorí tvorca analýzy Marcel Laznia z asociácie. Ministerstvo financií si z uverejnených čísel ťažkú hlavu nerobí. „Dôsledky rozpočtovej konsolidácie majú niesť najmä banky, regulované subjekty a ľudia s nadštandardne vysokými príjmami, a nie nízkopríjmové skupiny ľudí,“ vysvetľuje riaditeľ tlačového odboru ministerstva financií Radko Kuruc. Viac si všíma chyby, ktoré sa podľa neho v štúdii nachádzajú.

Zavádzajú?
Bankový odvod sa v jednotlivých krajinách počíta z rôzneho základu.

Preto analýza nevychádzala zo samotných poplatkov, ale zo skutočného výnosu k celkovej výške aktív sektora. Inými slovami, nepozerala sa na povrchné údaje, ale išla po jadre veci. „Podľa dostupných údajov najvyšší odvod v únii mali v roku 2012 slovenské banky,“ konštatuje Laznia. Zaťaženie bolo dokonca vyššie ako v Maďarsku, kde Viktor Orbán intenzívne „vyšťavuje“ zahraničné banky.

Ministerstvo to však vidí inak. Výpočty spochybňuje na základe číselnej chyby, ktorú analytik okamžite odstránil. Kuruc upozorňuje aj na mimoriadny odvod, ktorý bol zavedený len pre rok 2012. V analýze však bol zahrnutý. „Ten tvoril 50 miliónov eur, čo je 29 percent z celkovej sumy, s ktorou sa v analýze počíta,“ oponuje Kuruc. Podľa neho tento odvod skresľuje a zhoršuje pozíciu Slovenska v porovnávaní. Manipuláciu číslami analytik odmieta. Mimoriadne odvody podľa vlastných slov započítal aj ostatným krajinám, ktoré ho vlani vyberali.

Úvery pre vyvolených 

Jedným z dosahov vysokých odvodov pre banky je znižovanie kapitálu a ostražitejšie poskytovanie úverov. Laznia už dnes upozorňuje na pokles tempa rastu úverovania, ktorý máme vyšší ako problémové krajiny Grécko či Portugalsko. Brzdenie úverov pripúšťa aj analytik J & T Banky Stanislav Pánis. To môže byť podľa odborníkov prekážka v ďalšom rozvoji ekonomiky.

V rámci posledných úprav v legislatíve bolo schválené postupné znižovanie sadzby odvodu, ktorý zanikne po vyzbieraní miliardy eur. Vlani štát na odvode získal 170 miliónov eur. „Veríme, že vláda bude stáť za svojimi sľubmi a banková daň bude dočasná,“ uzatvára hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

01 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Enel uvažuje o rokovaní s EdF
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:17