StoryEditor

Šéf Slovnaftu: Chorvátsko tlačí na náš koncern

03.10.2013, 16:35
Autor:
tasr, stltasr, stl

Súčasné dianie okolo maďarského koncernu MOL, ktorého súčasťou je aj bratislavský Slovnaft, môže byť motivované nevyriešenými otázkami týkajúcimi sa privatizácie chorvátskej spoločnosti INA z roku 2009. "Vnímame to ako súčasť určitého ekonomicko-politického nátlaku zo strany chorvátskej vlády," uviedol pre TASR predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi (na snímke).

Súčasťou privatizačnej zmluvy bola podľa neho dohoda, že chorvátska vláda odkúpi časť plynárenského biznisu INA, ktorá je stratová. Túto povinnosť si však nesplnili a MOL na to tento rok na jar opätovne upozornil. "Táto časť generuje v INA každý rok straty, vzhľadom na to, že ten biznis je regulovaný. Upozornili sme, že to môže byť spor až o dve miliardy eur a vnímame to ako reakciu, že nás chcú takýmto spôsobom prinútiť, aby sme v tejto veci ustúpili," argumentuje Világi.

Súčasný postup chorvátskych orgánov, ktoré vydali medzinárodný zatykač na šéfa MOLu Zsolta Hernádiho, je pre spoločnosť prekvapením. Na výsluch 25. septembra, na ktorý sa nedostavil a kvôli ktorému na neho bol vydaný zatykač, totiž podľa neho Hernádi nedostal žiadne oficiálne predvolanie. "Chorvátska prokuratúra, ktorá žiadala vzatie do väzby a chorvátsky súd, ktorý tomu vyhovel, vychádzajú z toho, že by to mal vedieť z tlače, respektíve cez neformálny rozhovor s jedným členom predstavenstva. To považujeme za absolútne absurdné," upozornil Világi s tým, že MOL odmieta aj samotné obvinenie z možného podplácania chorvátskych vládnych predstaviteľov pri privatizácii INA. Zároveň pripomenul, že v minulosti maďarské orgány zamietli prípad údajného ovplyvnenia privatizácie chorvátskej spoločnosti.

Na samotný maďarský koncern podľa Világiho nemá vyšetrovanie žiadny vplyv. Na druhej strane pripustil, že Hernádi ako osoba môže byť určitým spôsobom obmedzený a jeho cestovanie do zahraničia je ohrozené. "Ale nevnímame to tak, že by to malo dopad na obchodné aktivity spoločnosti," doplnil. Takisto to nemá žiadny dosah na podnikanie Slovnaftu, ktorý nepôsobí v Chorvátsku a nie je priamo spojený s INA, zdôraznil.

01 - Modified: 2005-07-06 13:24:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarské médiá venujú pozornosť slovensko-maďarskému incidentu v Komárne
01 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 03 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 04 - Modified: 2024-03-20 11:15:36 - Feat.: - Title: Udalosti v Amerike a Rusku sa prejavili na slovenských pumpách. Benzín prelomil niekoľkomesačné maximum 05 - Modified: 2024-03-05 18:30:00 - Feat.: - Title: Tankovať všade inde, len nie na Slovensku? Nízke platy a vysoké ceny, sme horší ako Rakúšania (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:35