StoryEditor

Českým topmanažérom zostrelila kríza odmeny

01.05.2014, 23:58
Platy S vyššími bonusmi sa museli rozlúčiť šéfovia v telekomunikáciách a energetike. Dôvod na radosť mali bankári.

Šéfovia veľkých českých energetických a telekomunikačných firiem sa vlani z výrazného nárastu odmien príliš netešili. Bonusy totiž zostali na úrovni neveľmi úspešného roku 2012. Kým však spomínané sektory naďalej bojujú s nižším dopytom na trhu, banky začali minulý rok naskakovať na vlnu ekonomického oživenia. Prejavilo sa to aj na odmenách ich šéfov.

Odmeny v bankách rastú

Zlaté časy sa skončili najmä v telekomunikáciách, ktoré zasiahol pokles ziskovosti. Pokračuje tu zostupný trend odmien. V Telefónice si predstavenstvo za minulý rok rozdelilo celkové odmeny vo výške 80 miliónov korún. Rok predtým to pritom bolo o deväť miliónov viac. A v roku 2011 dokonca o 19 miliónov viac.

Dôvod je zrejmý – telekomunikačné obry pod tlakom regulátora pustili do svojich sietí virtuálnych operátorov. Samotní veľkí hráči potom začali medzi sebou súťažiť o zákazníkov, keď ponúkli neobmedzené tarify za revolučné ceny.

V súčasnosti pritom dochádza k presunom v oblasti fixných a pohyblivých zložiek mzdy. Prevahu začínajú mať odmeny. Výnimku tvorí finančný sektor, kde sa, naopak, pod vplyvom regulácií potláčajú pohyblivé zložky. „Cieľom je, aby snaha pracovníkov získať čo najvyšší bonus nemohla viesť k zneužitiu a podobným prípadom vysokých strát, ako sme videli v minulosti,“ vysvetľuje Kateřina Legnerová, expertka na finančný sektor v personálnej agentúre Neumann Partners.

Na druhej strane, kapitáni českých bánk si medziročne polepšili. Otriasli sa z krízy, prepustili niekoľko stoviek zamestnancov a idú ďalej. Šéfovia ČSOB i Komerčnej banky si zdvihli bonusy o desiatky percent, v Českej sporiteľni sa dokonca takmer zdvojnásobila základná mzda.

Personalisti však veľké zmeny v odmeňovaní nezaznamenali. „Z nášho prieskumu zvyšovania miezd v medziročnom porovnaní narástli platy vrcholných manažérov o 2,9 percenta,“ uviedla Tereza Jungwirthová z personálno-poradenskej spoločnosti Aon Hewitt.

„České firmy súkromného kapitálu majú tendenciu motivovať zamestnancov na väčšie výkony pomocou pohyblivej zložky – bonusu, kým fixná suma je nižšia,“ dodáva Petra Grabmayer, šéfka firmy Pedersen & Partners pre Česko. Motivujú ich tiež možnosťou získania vlastníckeho podielu, takže manažér potom bojuje za podnik, ku ktorému má vzťah, až do roztrhania tela.

Dobre zaplatení manažéri

Medzinárodné korporácie zase idú cestou dobre zaplatených najatých manažérov, ktorí sa potulujú od jednej korporácie k druhej. Okrem základnej a výkonovej zložky im ponúkajú bohatý balíček benefitov – od zvýhodnených pôžičiek cez penzijné poistenie až po služobné auto na súkromné účely. „Lákajú ich na možnosť medzinárodnej kariéry a rozvoja,“ všíma si Grabmayerová.

01 - Modified: 2006-04-28 15:41:00 - Feat.: 0 - Title: Bratislavčania môžu v pondelok podporiť registrované partnerstvá homosexuálov
01 - Modified: 2024-02-06 14:59:05 - Feat.: - Title: Ministri obišli dlhovú brzdu a výrazne si navýšili časť príjmov. Fico dostane o 4600 eur viac 02 - Modified: 2023-12-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Kto chce byť moderným generálnym riaditeľom? 03 - Modified: 2023-02-28 14:29:16 - Feat.: - Title: Banky už ľudí nelákajú, zamestnancov je málo. Spravodlivé odmeny tu nie sú samozrejmosťou, tvrdia odborári 04 - Modified: 2023-02-01 18:30:00 - Feat.: - Title: Autorská zmluva po novom, ako po novom vyzerajú odmeny za dielo? 05 - Modified: 2023-01-19 09:03:57 - Feat.: - Title: Železnice chcú menej zamestnancov na troch tratiach. Ubudnúť majú stovky ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:00