StoryEditor

Beblavý: Úrady práce môžu aj naďalej vytláčať nezamestnaných z evidencie

06.03.2014, 16:49
Autor:
tasr, stltasr, stl

Úrady práce môžu naďalej vytláčať z evidencie uchádzačov o zamestnanie matky na materskej dovolenke či dohodárov. Tvrdí to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý. Tieto vyjadrenia zdôvodňuje tým, že projekt, v rámci ktorého mali agentúry zo súkromného sektora preškoľovať nezamestnaných ľudí, sa pozastavil.

Ministerstvo práce v minulom roku informovalo, že súkromné agentúry mali pomocou peňazí z eurofondov do konca roka 2013 preškoliť 4000 až 5000 uchádzačov o zamestnanie a nájsť im prácu. "Tým by sa vytvoril tlak na úrady práce a ukázalo by sa, že dlhodobo nezamestnaným sa dá pomôcť, keď sa naozaj chce," uviedol v stanovisku pre médiá Beblavý. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR však informovalo, že tento projekt sa presúva na neskoršie obdobie. "Úrady práce tak môžu naďalej bez nutnosti skladať účty ponúkať svoje služby zamestnanosti, ktoré v minulosti zahŕňali i vytláčanie matiek na materskej dovolenke, nezamestnaných a dohodárov z evidencie uchádzačov o zamestnanie, aby sa prikrášlili štatistiky," tvrdí Beblavý.

Poslanec sa preto rozhodol ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) poslať poslaneckú interpeláciu. Národný projekt podľa neho mohol zvýšiť súťaživosť o verejné zdroje medzi verejným a súkromným sektorom, z ktorého by profitovali dlhodobo nezamestnaní. "Neúspešný koniec národného projektu má teda okrem negatívneho dopadu na dlhodobo nezamestnaných i ďalšie posolstvo, a to, že úradníci úradov práce sa môžu a dokážu takejto konkurencii vyhnúť, čo považujem za neprijateľný stav," uviedol v interpelácii Beblavý.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že realizácia tohto projektu bola len na určitý čas odložená. "MPSVR samo iniciovalo tento projekt a jeho realizáciu stále plánuje, aj preto, že sa skôr tešíme na ponúknuté medzinárodné know-how," uviedol hovorca rezortu práce Michal Stuška. Úrady práce sa v prípade efektivity nechajú ním v budúcnosti inšpirovať, opak je čistou opozičnou konštrukciou. Dôvodom odloženia realizácie projektu je podľa jeho slov aj to, že vyčlenené zdroje je potrebné operatívne ešte tento rok využiť pri pokračovaní projektov vytvárajúcich nové miesta pre mladých nezamestnaných do 29 rokov,

"Samostatným problémom je skutočnosť, že tento projekt by musel byť uzatvorený a vyúčtovaný aj zo strany samotných zamestnávateľov ešte v tomto končiacom programovom období, preto by existovalo riziko nevyčerpania prostriedkov. Napokon, rozhodnutie ovplyvnila aj realizácia projektu odvodových úľav pre zamestnávateľov v prípade zamestnania dlhodobo nezamestnaných od novembra 2013, ktorý už doteraz pomohol zamestnať viac ako dvetisíc dlhodobo nezamestnaných," dodal Stuška.

01 - Modified: 2006-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rosnefť smeruje do Izraela
01 - Modified: 2024-04-25 12:17:02 - Feat.: - Title: Rezort podrží bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil zánik. Pomohol zákon o dotáciách, tvrdí Tomáš 02 - Modified: 2024-04-19 19:58:04 - Feat.: - Title: Počet nezamestnaných na úradoch práce bol v marci najnižší od roku 2019 03 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 04 - Modified: 2024-04-11 14:52:23 - Feat.: - Title: Dotácia na podporu humanitárnej pomoci sa má zvýšiť na 1 500 eur 05 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Ťažko zdravotne postihnutí ľudia dostanú nové preukazy. Aký rozdiel bude oproti tým starým? (+ vzor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 09:33