StoryEditor

Štát odblokoval Mochovce

31.07.2013, 21:34

Najväčší energetický projekt posledných rokov na Slovensku dostal zelenú. Vláda ustúpila väčšinovému akcionárovi v Slovenských elektrárňach – talianskej spoločnosti Enel a zvýšila rozpočet na výstavbu jadrovej elektrárne v Mochovciach. A to o ďalších 260 miliónov eur. Taliani pritom hrozili štátu, že ak štát rozpočet nezvýši, projekt krachne a o prácu príde 10-tisíc ľudí. 

„Tento krok je nevyhnutný, aby sa zamedzilo škodám,“ komentoval krok vlády hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič. Účet za jadrovú elektráreň sa tak dostal približne na 3,25 miliardy eur. Premiér Robert Fico (Smer-SD) pritom ešte na začiatku roku vyhlásil, že štát nezvýši rozpočet bez garancií, že stavbu dokončia načas a bez ďalšieho predraženia. Doteraz sa totiž predražila takmer o 1,5 miliardy eur, termín dostavby sa zas posunul z tohto roka na roky 2014 a 2015. Garancie však Fico nedostal – s Talianmi ešte rokuje.

Štát podľa Jurikoviča povolil zvýšenie rozpočtu len na dodatky zmlúv s dodávateľmi, ktorí nie sú priamo alebo nepriamo ovládaní Enelom. „Budú uzatvorené len také dodatky, ktoré sú nevyhnutné pre riadne dokončenie diela v harmonograme,“ doplnil hovorca. 

Predraženie stavby o ďalších 260 miliónov však zrejme nebude posledné. Taliani totiž žiadajú od štátu ďalších 540 miliónov eur. Konečný účet za Mochovce by tak mal narásť až na takmer 3,8 miliardy eur. 

V hre sú dividendy 

Vláda na revanš žiada od Enelu garanciu, že bude môcť rátať s dividendami z podniku, ktoré sú v súčasnosti naplánované. Pôvodne ich mal štát dostávať už na budúci rok, takto sa ich vyplácanie posunie o dva roky. A ide o stovky miliónov eur, keďže firma zarobí ročne aj pol miliardy v čistom a štát by mal mať nárok na tretinu. Zástupcovia štátu preto vyjednávajú s Talianmi o garanciách už niekoľko mesiacov, no zatiaľ bez výsledku. „Rokovania akcionárov Slovenských elektrární stále pokračujú,“ odkázala hovorkyňa firmy Janka Burdová. 

 

Štát verzus Taliani

Vzťahy medzi štátom a Enelom sa pritom v ostatnom období vyhrocujú. Okrem sporu o Mochovce sa Taliani dostali do konfliktu aj so štátnym regulátorom. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví totiž nariadil výrobcom elektriny nový poplatok – takzvanú G-tarifu. Tá zníži zisky Slovenských elektrární o 15 miliónov eur ročne. 

Vďaka tarife však bude môcť regulačný úrad na čele s Jozefom Holjenčíkom (nominant Smeru-SD) znížiť cenu elektriny. Talianskemu akcionárovi sa však nepozdáva, že zlacnenie elektriny by malo byť zaplatené aj z jeho vrecka. Enel preto vyhlásil, že pre nový poplatok sa bude so štátom súdiť. Zároveň pohrozil, že zatvorí tepelné elektrárne vo Vojanoch a v Novákoch. 

01 - Modified: 2004-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Televízny program na 20. 11. 2004 02 - Modified: 2004-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Golonka smúti za Ragulinom 03 - Modified: 2004-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Je úver na 100 percent ceny výhodný?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:21