StoryEditor

Slovensko je v hre o dvanásť nových investícií

17.09.2013, 12:48
Autor:
porpor
Na HNClube v Košiciach to potvrdil šéf Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií Róbert Šimončič.

Dvanásť projektov v oblasti informačných technológií, z toho polovica nových investorov. O to aktuálne hrá Slovensko. Na diskusnom fóre Hospodárskych novín to potvrdil šéf Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Róbert Šimončič. „Všetky projekty sú v nejakom stave rozpracovanosti. Nemáme uzavreté lokality,“ konštatoval.

Pre štátnu agentúru pritom veľkú úlohu zohráva aj metropola Východu Košice. Ako totiž Šimončič povedal, potenciálni investori dostávajú veľmi dobrú spätnú väzbu už od existujúcich firiem. Podľa neho práve totiž tieto firmy dokážu predať východoslovenský región.

Toto však nie je jediný faktor, ktorý zohráva úlohu pre možný príchod nových firiem. „Podstatným faktorom je nízky dlh, čo je zaujímavé pre zámorských investorov,“ povedal Šimončič.

Jednou z investícií, ktorá do Košíc príde, je spoločnosť IBM. Ako povedal jej ekonomický riaditeľ Marián Bodi, veľmi veľa faktorov bolo v rozhodovaní, kým padol ich verdikt o rozšírení firmy IBM v Košiciach. Medzi ne patrili napríklad aj lokálne faktory. Konkurencia totiž podľa Bodiho nie je len medzi Bratislavou a Košicami, ale už aj ostatnými krajinami, napríklad Bulharskom a Rumunskom.


Výkonný riaditeľ SARIO Róbert Šimončič (vľavo) s ekonomickým riaditeľom IBM Mariánom Bodim.


Marián Bodi povedal, že konkurentom pre Košice nebola len Bratislava ale aj Rumunsko a Bulharsko.


Akciu moderoval šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro (vľavo!.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:12