StoryEditor

Česi hľadajú kompromis. Pri daniach aj cirkvách

11.11.2013, 23:15
Koaličné vyjednávania. Ponúkame vám tri nášľapné míny, ktoré musia odstrániť českí politici.

Zvýšenie daní, poplatky u lekára či vrátenie desiatok miliárd korún cirkvám. Tieto témy môžu byť nášľapnými mínami v debatách medzi českými sociálnymi demokratmi, ľudovcami a ANO 2011, ktorí tento týždeň začínajú hovoriť o zostavovaní spoločnej koalície.

Hoci všetky tri strany vstupovali do októbrových volieb s úplne rozdielnymi postojmi voči spomínaným trom témam, prvé rozhovory ukázali, že majú záujem na obrúsení názorových nezhôd. Prinášame vám tri kľúčové v oblasti, v ktorých musia potenciálni partneri nájsť spoločnú reč, ak chcú pomýšľať na vládnu koalíciu.

1. Firemné dane

V otázke zvyšovania daní sa naplno ukázal najväčší konflikt medzi ľavicovou sociálnou demokraciou a stredopravými ľudovcami i ANO 2011. ČSSD pred voľbami sľubovala väčšiu daň pre najbohatších ľudí s príjmom nad 100-tisíc korún.

Ešte väčším problémom sa zdá vyššia firemná daň, čo rozhodne odmieta najmä ANO 2011 pod vedením veľkopodnikateľa Andreja Babiša. „V tejto otázke bude veľmi ťažké nájsť kompromis. Riešením by mohla byť vyššia progresívnosť dane z príjmu. S ňou by v takom prípade mohli súhlasiť ANO aj ľudovci výmenou za to, že ČSSD stiahne svoju požiadavku na zvýšenie firemných daní,“ povedal pre HN analytik Jiří Pehe.

2. Cirkevné reštitúcie

Obrovským problémom by mohlo byť vrátenie majetku v hodnote desiatok miliárd korún cirkvám, ktoré odklepla pravicová vláda Petra Nečasa. Sociálni demokrati Bohuslava Sobotku (na snímke) požadujú zrušenie tohto zákona. Naopak, ľudovci, ktorí sa hlásia ku kresťanským hodnotám, o tom ani nechcú počuť. Trvajú na tom, že majetky sa cirkvám musia vrátiť presne podľa dohodnutého harmonogramu.

Kompromis už načrtol Andrej Babiš, podľa ktorého by cirkvi mali s vrátením miliárd počkať a urobiť si poriadky v zoznamoch majetku. „Ak sa sociálna demokracia bude správať rozumne, odstúpi od požiadavky okamžitého zrušenia zákona o cirkevných reštitúciách. Ľudovci zase počkajú aspoň rok s vyplácaním reštitúcií. Za ten čas by sa v zákone mohli urobiť zmeny smerujúce ku kompromisnému riešeniu,“ tvrdí Pehe.

3. Poplatky u lekára

Tretím vážnym problémom môžu byť poplatky v zdravotníctve, o ktoré sa česká pravica a ľavica sporia už dlhé roky. Do platnosti vstúpili na základe reformy bývalého ministra zdravotníctva Tomáša Julínka, ktorý ich zaviedol. Ich zrušenie patrilo medzi hlavné priority sociálnej demokracie. „ČSSD je v týchto veciach flexibilná, bude mať snahu dohodnúť sa s koaličnými partnermi. Dohoda môže vyzerať tak, že sa zruší časť poplatkov napríklad pri návštevách u lekára, ale povedzme za pobyt v nemocniciach sa bude platiť naďalej,“ dodal Pehe.

01 - Modified: 2005-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Audit na školách
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:59