StoryEditor

Fico cez nastrčenú sudkyňu dokonal zločin, tvrdí opozícia o kauze Váhostav

25.05.2015, 15:38
Autor:
TASRTASR
"Potvrdenou reštrukturalizáciou bolo spáchaných niekoľko trestných činov aj za asistencie súdu, tvrdí opozícia.

Súd dnes dokonal podvod v kauze Váhostav-SK, a to tým, že schválil reštrukturalizačný plán spoločnosti. Presvedčená je o tom opozícia. "Potvrdenou reštrukturalizáciou bolo spáchaných niekoľko trestných činov aj za asistencie súdu," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii líder hnutia NOVA Daniel Lipšic.

Podľa jeho slov má Váhostav-SK vyššie aktíva ako pasíva, čím nebola naplnená kľúčová požiadavka, aby v reštrukturalizácii bola hodnota uspokojenia pre veriteľov čo najvyššia. "Je zrejmé, že potvrdený plán nespĺňa toto kritérium. Súd to odobril, čo je happy end pre Fica," tvrdí Lipšic.

Matovič: Fico dokonal zločin

Podobný názor má aj líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. "Veľmi ma mrzí, že Robert Fico aj prostredníctvom nastrčenej správkyne v reštrukturalizácii, aj prostredníctvom nastrčenej sudkyne dokonal zločin, ktorý môžeme nazvať kauza Váhostav," vyhlásil. Jediné riešenie do budúcnosti vidí Lipšic v začatí trestného stíhania voči manažmentu a vlastníkom Váhostavu-SK.

Opoziční poslanci sú zároveň presvedčení, že štát nezíska späť ani pohľadávky, ktoré plánuje odkúpiť od malých živnostníkov a následne ich vymáhať od spoločnosť. "Váhostav-SK je v tejto situácii len kvôli tomu, že jeho manažment tuneloval spoločnosť. Tí istí manažéri ale budú ďalej vo Váhostave-SK fungovať. Keby aj vykazoval zisk, vytunelujú ho na Cyprus," tvrdí Lipšic.

Na odškodnenie veriteľov stavebnej firmy sa pritom podľa Matoviča poskladajú všetci občania. Štát totiž bude môcť cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) ponúknuť malým veriteľom okamžité odkúpenie pohľadávok vo výške 50 % ich hodnoty. Na tento odkup sa majú použiť peniaze z osobitného bankového odvodu.


Majiteľ Váhostavu Juraj Široký. Snímka: TASR/V. Benko

"Veriť Robertovi Ficovi, že to zaplatia zlé banky je hlúposť. To, čo sa použije na splatenie dlhov, pochádza z našej spoločnej špajze, do ktorej si odkladáme všetci tí, ktorí máme účet v banke. Až 3,5 milióna ľudí cez vyššie poplatky v bankách bude platiť bankový odvod, ktorý sa bude vyberať dlhšie ako sa mal," dodal Matovič.

Galko: Podvodnícke firmy tu budú naďalej bačovať

Opozičný poslanec za stranu SaS Ľubomír Galko zase povedal, že majiteľ Váhostavu-SK Juraj Široký má dostatok majetku, aby sanoval dlžoby, ktoré narobil. "Takéto podvodnícke firmy tu budú naďalej bačovať," varoval.

Informáciu o tom, že reštrukturalizačný plán Váhostavu-SK sudkyňa Katarína Bartalská schválila, priniesol dnes s odvolaním na dva zdroje blízke justícii Denník N.

Podpredseda KDH Miloš Moravčík v reakcii uviedol, že na dlhy Váhostavu-SK sa každý občan poskladá 10 eurami. "Je to 16. a najväčšie opatrenie druhého sociálneho balíčka Roberta Fica. Oligarchom šlo ale oveľa viac. My sme narátali, že to bolo cez 1,4 miliardy eur, ľuďom má ísť v rámci balíčka 200 miliónov eur," dodal Moravčík.

01 - Modified: 2007-06-10 07:03:00 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - Wallis Dress to Kill
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 04 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 05 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:25