Keď sme v roku 2009 vstúpili ako prvá postkomunistická krajina do eurozóny, vo vzduchu visel veľký otáznik. Slováci sa najviac báli, že s novou menou príde aj zdražovanie.
Zatiaľ sa v tomto smere nič podstatné neudialo. Do nákupného košíka dokonca hádžeme aj potraviny s nižšou cenovkou ako pred šiestimi rokmi. Menej platíme za bravčové mäso, cukor, ryžu či pšeničnú múku.
Nafukovaniu cien bráni aj konkurencia obchodov. „Ceny potravín sú politicky veľmi citlivé a obchodníci dobre vedia, že to s nimi nemôžu preháňať,“ tvrdí hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
Neznamená to však, že sa ceny potravín za šesť rokov nepohli. V priemere ceny poskočili o 17,2 percenta. Platy nám však rastú rýchlejšie. Za rovnaké obdobie sú vyššie v priemere o pätinu. Zo zarobených peňazí si tak môžeme dovoliť nakúpiť viac.
„Ďalším faktorom, ktorý už dlhšie znižuje ceny potravín na európskom trhu, je zákaz dovozu týchto potravín z únie do Ruska. Spôsobuje prebytok a znižuje ich cenu,“ vysvetľuje analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.