StoryEditor

Niektoré opatrenia Smeru nám môžu pomôcť, hlási biznis

30.06.2014, 12:41
Autor:
tasr, stltasr, stl

Niektoré opatrenia, ktoré predstavila strana Smer-SD, môžu byť podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR možným prínosom pre zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku.

Asociácia napríklad vidí potenciál v znížení odvodového zaťaženie pre kategóriu stredno- a nízkopríjmových zamestnancov. "Dúfame však, že to nebude kompenzované zvýšením odvodov inej skupiny zamestnancov, respektíve zvýšením daní pre právnické osoby," konštatoval pre TASR výkonný riaditeľ asociácie Branislav Masár. AZZZ SR víta aj zavedenie dočasného súbehu mzdy a dávky v hmotnej núdzi. To môže podľa Masára pomôcť zvýšiť zamestnanosť ľudí, ktorí sú dlhodobo bez práce.

Vládna strana Smer-SD navrhuje rozšíriť aj študentské odvodové úľavy pri práci na dohodu. AZZZ však v tejto oblasti vidí širší priestor na uplatnenie odvodových úľav. "Napríklad v rozsahu podobnom, ako je systém nastavený v Českej republike, teda oslobodenie od odvodového zaťaženia dohodárov do sumy minimálnej mzdy," priblížil Masár.

Zlepšiť sa má aj podpora praktického odborného vzdelávania. Podľa asociácie je ale potrebné zrealizovať širšiu reformu školstva, transformáciu odborného vzdelávania, zmenu systému financovania školstva, zvýšenie kvality vysokoškolského vzdelávania, realizáciu Národnej sústavy povolaní a Národnej sústavy kvalifikácií. "Toto je nevyhnutný predpoklad zosúladenia potrieb trhu práce a ponuky vzdelávacieho systému," tvrdí Masár s tým, že podporujú aj zavedenie daňových úľav na podporu výskumu a vývoja.

Smer-SD navrhuje zaviesť aj možnosť úhrady dane z pridanej hodnoty (DPH) až po prijatí platby za faktúru. Podľa AZZZ SR bude dôležité finálne nastavenie tohto opatrenia, aby to nepôsobilo diskriminačne.

Premiér Robert Fico a predseda strany Smer-SD po skončení pracovného snemu strany v sobotu (28. 6.) avizoval, že o balíku 15 opatrení, ktoré majú zlepšiť životnú úroveň Slovákov, plánuje vláda SR rokovať aj so sociálnymi partnermi. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) preto plánuje všetky opatrenia dôkladne zanalyzovať. "Následne riadiace orgány konfederácie zaujmú stanovisko," priblížila hovorkyňa KOZ SR Martina Nemethová.

01 - Modified: 2006-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tréner Magath ostáva v Bayerne
01 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 02 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 03 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 04 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:21