StoryEditor

OKD bývali Bakalovým klenotom. Teraz ho drvia

03.04.2014, 00:00
Český miliardár sa rozišiel s investičným holdingom BXR. Pre spory týkajúce sa ostravských baní.

Spoločnosť Ostravsko-karvinské doly, ktorú získal pred desiatimi rokmi od privatizérov Viktora Koláčka a Petra Otavu, urobili zo Zdenka Bakalu multimiliardára. Dnes sú jeho nočnou morou. Zavinili aj aktuálny Bakalov rozchod s jeho dlhoročným obchodným partnerom Petrom Kadasom.

Holandský investičný holding BXR, ktorý zastrešuje investície Zdeňka Bakalu a jeho partnerov, totiž oznámil, že sa rozpadá. Dôvod? Názorové nezhody majiteľov. „Zdeněk Bakala sa pre rozpory rozchádza s doterajšími partnermi a buduje novú vlastnú investičnú skupinu,“ vysvetľuje hovorca spoločnosti BM Management Tomáš Pavlík.

Bakala sa týmto rozhodnutím vzdáva svojho 50-percentného podielu v holdingu BXR. Vymení ho za dve firmy z portfólia skupiny a komerčné nehnuteľnosti. Podiel v spoločnosti OKD mu však zostane – Bakala si totiž ponechá svoju časť firmy NWR, ktorá Ostravsko-karvinské doly vlastní.

Spory o OKD

Zdroje z podnikateľských kruhov už niekoľko mesiacov opisujú, že Bakala a Kadas sa nemôžu dohodnúť hlavne čo sa týka Ostravsko-karvinských dolov, respektíve ich matky NWR, ktorá sa zmieta v kríze. A práve OKD boli jej najväčším klenotom.

Od roku 2008, keď Bakala poslal spolu s partnermi ťažobnú firmu NWR na burzu, získal z jej akcií a z dividend sumu šplhajúcu sa k 40 miliardám korún. Tieto peniaze investovali prostredníctvom skupiny BXR do projektov po celom svete. Hodnota BXR sa dostala k 120 miliardám korún. Dnes skupina zamestnáva 35-tisíc ľudí na piatich kontinentoch.

Na hranici bankrotu

Lenže hlavný zdroj tohto bohatstva – čiernouhoľné Ostravsko-karvinské doly – sa ocitol na hranici bankrotu. Ak má prežiť, musia doň majitelia nasypať veľké peniaze. A to ešte pôjde o akciu s mimoriadne neistým výsledkom.

Obaja bývalí partneri majú aj z tohto dôvodu na takýto pokus rozdielny pohľad. Čech Bakala, ktorý síce žije vo Švajčiarsku, ale u našich západných susedov má väzby na politické špičky a rozvíja tu vlastný, čisto rodinný biznis, vníma hroziaci krach OKD ešte bolestnejšie než Kadas – Maďar s kanadským pasom.

Výsledkom je rozchod, po ktorom zrejme obidvaja partneri budú chcieť zápasiť s ťažkosťami OKD na vlastnú päsť. Bakala sa chce podľa Pavlíka sústrediť na české aktivity, od ktorých „nemá taký odstup a lepšie chápe ich potreby“. Akcie OKD si pritom s Kadasom rozdelia.

Nový podnik BXR

Za svoj polovičný podiel v BXR získa Bakala nákladného železničného dopravcu Advanced World Transport, investičnú poradenskú vetvu BXR Partners a komerčné nehnuteľnosti v Česku. Svoje podiely v NWR, vo firme RPG Byty, v energetickej spoločnosti Green Gas International a vo švajčiarskom výrobcovi peliet zo železnej rudy Ferrexpo zaradí do nového spoločného podniku a bude ich spolu s BXR naďalej spravovať.

V novom podniku bude mať Bakala polovičný nekontrolný podiel. Zvyšok bude patriť BXR.

01 - Modified: 2006-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Guvernér Ivan Šramko: Voľby nezmenia proces prijatia eura
01 - Modified: 2024-04-23 06:00:03 - Feat.: - Title: Mŕtvy miliardár, ktorý možno nezomrel. Herr OBI vedie tajný život s Ruskou 02 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 03 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať 04 - Modified: 2024-03-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Predsvadobná párty syna najbohatšieho muža Indie za milióny. Vystúpila Rihanna, zablahoželať prišiel aj Bill Gates 05 - Modified: 2024-01-30 11:55:48 - Feat.: - Title: Dcéra Borisa Kollára tvorí pár so synom indického miliardára. Takýto luxus si užívajú u neho doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:49