StoryEditor

Peniaze na podporu projekty dostávame aj od investorov

09.02.2014, 23:00
Autor:
jkujku
Rozhovor. Investície. Rastislav Roško, podpredseda Predstavenstva Fondu inovácií a technológií, pre HN:

Do startupu Datamolino ste investovali pol milióna. Prečo ste vybrali práve ich?

Podpora 500-tisíc eur je rámec, ktorý môžu, no nemusia využiť. Záväzných je 300-tisíc. My sme za desať mesiacov činnosti mali na stole možno 60 či 70 projektov. Datamolino nás zaujalo produktom, ktorý podľa nás má šancu uspieť na trhu. A možno ešte dôležitejší je tím, ktorý za ním stojí. Teda ľudia okolo Andreja Glézla a Jána Koleckého. My sme ich projekt dlhšie monitorovali. Vedeli sme, že ich prijali do Wayry a že už majú nejakú históriu za sebou.

Tvrdíte, že záväzných je 300-tisíc eur. Za akých podmienok dostane firma aj zvyšok?

Nie je to nastavené na presné parametre biznis plánu, napríklad na vývoj tržieb. Skôr ide o to, že produkt sa musí dostať do určitého štádia vývoja, musí byť uvedený na trh a začať generovať nejaké tržby. Je to teda odstupňované podľa pokroku.

Je pri investícii jasne určené, na čo budú peniaze využité?

My nechceme teraz rozhodovať o každom jednom eure, ktoré im poskytneme. Máme s nimi však odsúhlasený harmonogram ďalšieho postupu uvádzania produktov na trh. Platí to aj o rozpočte, ktorý by mal byť z ich strany dodržaný. Ale tiež to nie sú presné čísla, skôr rámcové.

Ak nesplnia vaše podmienky, môžu o tých zostávajúcich 200-tisíc eur prísť?

Nie je to o tom, že by o ne mohli prísť. Oni sami sa rozhodnú, či ďalej budú chcieť ísť s nami, alebo nie. Ja pevne verím, že áno.

Získali ste za investíciu aj nejaký podiel v spoločnosti?

Áno, momentálne tam máme 12 percent.

Bude niekto z vás aj v predstavenstve spoločnosti dohliadať na jej vývoj?

Dohodli sme sa na istej forme spolupráce s tým, že nebudeme ovplyvňovať ich strategické rozhodnutia. Samozrejme, chceme byť o nich informovaní a mať určitý dohľad. Takže je tam istý typ dohody, ktorá nám zaručuje, že budeme mať v spoločnosti zastúpenie.

Váš rozpočet na nasledujúce roky je zhruba 4,2 milióna eur. Platí to aj po tejto investícii?

Áno, zatiaľ to platí. Samozrejme, pracujeme na tom, aby sa naša kapitalizácia zvýšila, ale zatiaľ aj táto suma postačuje.

Už ste mali takúto veľkú investíciu?

Nie, v takomto rozsahu sme žiadny projekt ešte nepodporili.

Súvisí tento obchod aj s vyhláseniami ministra Jána Richtera o podpore slovenských startupov?

Nie som informovaný o všetkých plánoch a návrhoch ministra. Predpokladám, že to nepôjde iba cez nás. Ale samozrejme, boli by sme radi, keby sme mali podporu aj od nich.

Vy dnes fungujete ako štátny fond, ktorý spolupracuje so súkromnými firmami v oblasti poradenstva...

Áno, avšak slovo štátny je trochu prisilné. Ani Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania totiž nie je štátna. Je to združenie, ktorého členom je aj ministerstvo hospodárstva. Sú tam záujmové združenia podnikateľov a živnostníkov. Z tohto pohľadu ani peniaze, ktoré máme k dispozícii, nie sú zo štátneho rozpočtu. Samozrejme, spolupracujeme aj so súkromnými investormi. Máme dohodnutú spoluprácu s ľuďmi, ktorí sa venujú podnikaniu. Poskytnú nám služby v oblastiach mentoringu a koučingu a budú vedieť usmerniť mladých podnikateľov.

Odkiaľ prichádzajú peniaze do vášho fondu?

Sú to príspevky akcionárov, teda národnej agentúry a súkromných investorov.

Uvažujete o tom, že by ste mohli fungovať aj ako akcelerátor?

Nemáme ambíciu byť niečím takým. My sme len jeden článok v celom reťazci. Nechceme byť inkubátorom alebo akcelerátorom v celom ekosystéme. To je skôr priestor pre ďalších hráčov na trhu.

Chcete si Datamolino ponechať dlhší čas?

Záleží to od dohody. Naším cieľom je spoločne rozvíjať tento biznis tak, aby bol uvedený na trh a generoval čo najväčšie tržby. Následne sa rozhodneme, ako našu investíciu opustíme. Či už spoločne, samostatne alebo inak.

Takže pripúšťate, že ak sa projekt stane úspešným a bude vyžadovať väčšieho investora, môže sa predať ďalej?

Áno, ale zase treba pochopiť, že my tam máme minoritný podiel. Nie sme tí, ktorí o tom rozhodnú. Musí to byť dohoda všetkých spoločníkov.

Vidíte dnes na Slovensku aj iné projekty, ktoré by mohli dostať podobnú podporu a byť úspešné?

Neustále projekty posudzujeme. Je veľa nápadov, ktoré síce majú dobrú myšlienku, ale nestojí za nimi odhodlaný tím ľudí, ktorí by ich chceli posunúť ďalej. Na druhej strane sú projekty, ktorých myšlienka nie je až taká originálna, ale vidíme za nimi správnych ľudí. Je to teda otázka posúdenia, nastavenia a rokovaní. Ale prirodzene hľadáme. Niektoré sledované projekty sa mne osobne páčia.(jku)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 19:09