StoryEditor

Štát dal uránovú zodpovednosť obciam

20.11.2013, 23:57
Životné prostredie. Ministerstvo o košickom uráne nerozhodne. Bremeno preložili na samosprávy

To, čo dlho žiadali, získali. Samosprávy mesiace protestovali, že nemajú pri povoľovaní ťažby uránu a geologických prieskumoch pri Košiciach žiadne slovo. Teraz im Ministerstvo životného prostredia odovzdáva do rúk celé rozhodovanie o tom, či firma Ludovika Energy môže pri Košiciach podnikať. Hoci si ministerstvo predĺžilo hraničný termín pre definitívu o viac ako mesiac, obciam a mestským častiam dalo na rozhodnutie iba desať dní. Niektoré u nich však majú jasno už teraz.

 

Jasné nie

„Vyjadrenie bude ministerstvu zaslané najneskôr tento piatok po odbornom spracovaní už publikovaného postoja,“ hovorí prednosta mestskej časti Košice – Sever Jaroslav Polaček. Naráža na to, že miestni poslanci majú v rozhodnutí jasno. Už v apríli sa ohradili voči ťažbe aj prieskumom na Jahodnej. Rovnaký názor má aj Košický samosprávny kraj. Župan Zdenko Trebuľa cez hovorkyňu kraja Zuzanu Bobríkovú odkázal, že negatívne stanovisko z minulosti platí aj pri aktuálnom rozhodovaní. Šesť odpovedí, ktoré budú na ministerstvo v najbližších dňoch smerovať, teda bude podľa všetkého zamietavých.

 

Posunuli termín

Pôvodné januárové rozhodnutie štátu hovorilo o tom, že firma Ludovika Energy môže pri Košiciach vykonávať sporné prieskumy s cieľom zmapovať uránové zásoby v podzemí. Generálna prokuratúra však v lete povolenie zrušila. Vec sa ministerstvu vrátila formou rozkladu firmy Ludovika Energy, ktorá so zastavením prieskumov nesúhlasí. Štátu okrem toho pohrozila, že ak prieskumy nepovolí, bude si na medzinárodnej arbitráži pýtať dvadsaťmiliónové investície späť. Ministerstvo životného prostredia malo o osude sporu rozhodnúť do konca novembra. Tento termín teraz posúva na 10. januára budúceho roku. „Vytýkaným nedostatkom postupu ministerstva – zo strany Generálnej prokuratúry bolo, že neumožnilo zapojiť sa dotknutým obciam a mestám,“ vysvetľuje dôvody žiadosti pre samosprávy Maroš Stano.

 

Budú chcieť milióny

Firma Ludovika Energy je z krokov ministerstva a postojov samospráv znepokojená. Podľa ich názoru o povolení prieskumov nemožno ani polemizovať. „Spoločnosť v odvolaní voči rozhodnutiu ministra Životného prostredia Petra Žigu o zrušení pôvodného predĺženia, predložila podrobnú právnu analýzu, ktorá jednoznačne dokazuje to, že rozhodnutie o predĺžení lehoty na prieskum územia je právoplatné,“ konštatuje hovorca Ludovika Energy Maroš Havran.

Kroky ministerstva boli podľa jeho slov v rozpore so zákonom a štátu kvôli tomu hrozí medzinárodná arbitráž. Maroš Havran potvrdzuje, že ak povolenie prieskumov neprejde, bude firma od Slovenska žiadať 20 miliónov eur za zmarený podnikateľský plán. Ministerstvo životného prostredia sa k tomuto riziku nechce vyjadrovať.

01 - Modified: 2005-09-21 20:57:03 - Feat.: 0 - Title: Svetová banka chváli reformy
01 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 02 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 03 - Modified: 2024-04-10 07:05:22 - Feat.: - Title: Žiga prevzal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:09