StoryEditor

Konflikt záujmov to určite nebol

18.09.2013, 00:00

Ivan Weiss, bývalý sponzor SDĽ a 99 percent, pre HN:

Čo hovoríte na podozrenia o tom, že ste počas práce v SPP dohodli spoluprácu s Levenom tak, aby mal dlhodobo výhodnejšie nákupné ceny ako iní odberatelia?
Pracoval som v SPP na pozícii riaditeľa pre stratégiu. S dodávkou plynu pre odberateľov sme sa na stratégii nezaoberali. S obchodom (dodávateľské zmluvy) ani s Levenom (odberateľ) som nemal nič do činenia.

Kto bol teda za nevýhodnú zmluvu zodpovedný?
Nevýhodná zmluva je nezmysel, také pred liberalizáciou trhu v SPP neexistovali. Za zmluvu zodpovedala divízia obchodu.

V roku 2004, keď bola zmluva podpísaná, ste boli na vysokej pozícii v SPP. O pár mesiacov ste sa stali poradcom Levenu. Nešlo o konflikt záujmov?
Konflikt to, samozrejme, nebol, keďže som už v SPP nepracoval a nemal som v pracovnej zmluve žiadnu výluku podnikania v danej oblasti po rozviazaní pracovného pomeru s SPP.

Aké je vaše spojenie s Levenom?
Nemám s Levenom žiadne spojenie.  Po odchode z SPP som v roku 2005 Levenu radil, ako strategicky nastaviť cenotvorbu v nadväznosti na reguláciu cien a na práve v tom roku (2005) prebiehajúcu liberalizáciu trhu veľkoodberateľov zemného plynu. V tejto pozícii som sa na strane Levenu zúčastnil asi na dvoch rokovaniach s mojím bývalým zamestnávateľom SPP o cenách plynu, ktoré však boli neúspešné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:33