StoryEditor

Kiska podpísal nové pravidlá vyplácania úspor z 2. piliera

23.06.2014, 14:45
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ľudia budú svoje úspory z 2. piliera čerpať podľa nových pravidiel. Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska totiž podpísal novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Podľa Kisku ide o dôležitú právnu normu, na základe ktorej bude hlavnou formou výplaty penzií z druhého piliera doživotný dôchodok - anuita, ktorú si budú sporitelia vyberať z konkurenčných ponúk komerčných poisťovní.

Spoločenská a politická diskusia sa pritom viedla najmä okolo takzvaného programového výberu, teda možnosti postupne vyberať časť nasporených peňazí z účtu. "Výsledné znenie zákona považuje prezident SR za prijateľný prienik rôznych názorov a argumentov," informovali z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Zároveň je podľa hlavy štátu dôležité, aby zodpovedné inštitúcie venovali rozvoju trhu s anuitami mimoriadnu pozornosť, keďže na Slovensku neexistujú skúsenosti s takýmto spôsobom výplaty dôchodkových dávok.

Novelu zákona pripravilo ministerstvo práce. Pôvodne rezort navrhoval, aby si prostredníctvom programového výberu mohli vybrať svoje úspory tí sporitelia, ktorých dôchodok by bol vyšší ako štvornásobok sumy životného minima, čo v súčasnosti predstavuje 800 eur. Po novom však naň budú mať nárok všetci tí, ktorých súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší, ako by bol ich dôchodok, ak by do druhého piliera nevstúpili a čerpali by dôchodok len z priebežného piliera.

Podľa odhadov rezortu práce sa zmena dotkne približne 12 % sporiteľov, do budúcnosti by sa však ich počet mal zvýšiť na 20 %. Možnosť vybrať si časť nasporenej sumy sa bude týkať najmä tých sporiteľov, ktorých zárobok je nad 1,25-násobkom priemernej mzdy. To znamená, že sa to v praxi bude týkať ľudí, ktorí zarábajú minimálne 1030 eur v hrubom vyjadrení.

Tí ľudia, ktorí nebudú mať nárok na programový výber, si budú musieť kúpiť doživotný dôchodok. Ten im bude poisťovňa vyplácať do konca ich života.

Novinkou v tzv. anuitnej novele je aj zavedenie možnosti dedenia po zakúpení si doživotnej penzie z druhého piliera. Časť tohto dôchodku sa bude podľa pozmeňujúceho návrhu dediť aj po tom, ako už bude seniorovi vyplácaná renta zakúpená z jeho úspor. V prípade, ak dôchodca umrie do siedmich rokov od začiatku vyplácania dôchodku z druhého piliera, zvyšná časť renty určená na týchto sedem rokov bude predmetom dedičského konania. Následkom zavedenia tejto formy dedenia však bude to, že doživotné penzie sa sporiteľom znížia približne o 2 %.

Ďalšou zmenou, ktorú prinesie novela zákona, je aj to, aby si ľudia, ktorí poberajú dôchodok a popritom stále pracujú, mohli požiadať každoročne o navýšenie dôchodku. Túto zmenu ocenil opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS). "Je to veľmi dôležité pre pracujúcich dôchodcov aj živnostníkov. Každý jeden rok si budú môcť dať zvýšiť dôchodok za tú odpracovanú dobu, za tie zaplatené odvody, čiže nebudú musieť čakať na to, kedy im pracovný pomer skončí. Aj pracujúci živnostníci popri dôchodku budú môcť každý rok zaznamenať určité zvýšenie penzie za odpracované roky," vyzdvihol.

Zriadiť sa má aj centrálny elektronický ponukový systém. Spravovať ho bude Sociálna poisťovňa (SP). Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS), SP a poisťovne budú do neho vkladať údaje potrebné na určenie splnenia podmienok nároku na dôchodok. Predkladanie ponúk do systému má podľa rezortu práce zabezpečiť najmä transparentnosť vo vyplácaní dôchodkov z 2. piliera.

V praxi bude fungovať tak, že sporiteľ príde do konkrétnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti a požiada si o dôchodok z 2. piliera. DSS túto informáciu zašle do ponukového systému, ktorý bude spravovať SP. Tá potom predloží sporiteľovi jeho nasporenú sumu a na ňu dajú komerčné poisťovne konkrétne ponuky. Poisťovne na vykonávanie tejto činnosti budú musieť získať licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS). Sporiteľ by mal od poisťovní dostať ponuky do jedného až dvoch dní.

Ruší sa aj podmienka sporiť si na dôchodok v druhom pilieri minimálne desať rokov. Ako uviedol rezort práce v novele zákona, jedinou podmienkou, aby človek mohol čerpať nasporené prostriedky, je dosiahnutie dôchodkového veku.

Novela zákona nadobudne účinnosť od 1. januára 2015, okrem vybraných ustanovení, ktoré nadobudnú účinnosť už v tomto roku. Dôchodky z druhého piliera sa budú prvýkrát vyplácať v roku 2015. Rezort práce očakáva, že peniaze z druhého piliera dostane približne 3000 sporiteľov.

01 - Modified: 2006-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ohlasy francúzskych a portugalských médií
01 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto nesporí, nie je Čech. Západní susedia prekonávajú rekordy 03 - Modified: 2024-03-11 13:24:28 - Feat.: - Title: Erik Tomáš navrhuje zmenu v dôchodkoch: Ľuďom, ktorí vychovali deti, by upravili výšku penzie. Aj spätne 04 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Zmeny v druhom pilieri: Ak 45-ročný človek zarába 2 800 eur, dôchodok bude mať nižší o 62 eur, tvrdí expertka 05 - Modified: 2024-02-26 09:09:53 - Feat.: - Title: Vláda v najhoršom čase zmenila jeden penzijný pilier a ide ďalší. Trhy teraz nafukujú Slovákom zmarené zisky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:19