StoryEditor

Sulík vyzval Fica: Vyjadrite sa k rozkrádaniu na železniciach

26.10.2015, 11:59
Autor:
TASRTASR

Premiér Robert Fico by sa mal vyjadriť a mal byť konať v prípadoch rozkrádania v Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR), na ktoré upozornila minulý týždeň strana SaS. Predsedu vlády k tomu dnes vyzval šéf liberálov Richard Sulík.

"Vyzývame Roberta Fica, aby sa k tomuto prípadu vyjadril. On mal veľké reči o tom, ako bude do troch minút konať. Tu je jasný prípad veľkého organizovaného rozkrádania, ktorý je mimoriadne kvalitne zdokumentovaný," zdôraznil Sulík na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Sulíkovci žiadajú vyvodenie zodpovednosti

Strana SaS pôvodne vyzývala na reakciu a vyvodenie zodpovednosti šéfa rezortu dopravy Jána Počiatka (Smer-SD), pod ktorého ŽSR spadajú. Keďže sa k celej veci sám nevyjadril, reagoval len jeho štátny tajomník Viktor Stromček (Smer-SD) a ŽSR, liberáli sa teraz obracajú na predsedu vlády. "Ak to nikam nebude viesť, zvážime ďalšie kroky," avizoval Sulík.

Liberáli dnes predložili dokumenty, o ktoré sa opierajú vo svojich tvrdeniach o približne 20 prípadoch rozkrádania na železniciach. Urobili tak po tom, čo rezort dopravy aj železnice tieto obvinenia odmietli, označili ich za účelové a nepravdivé.

SaS tvrdí, že v rámci ŽSR ide o tri rôzne spôsoby kradnutia. A to platenie dvakrát za to isté, výrazne vyššie vyfakturovanie za niečo, čo v skutočnosti stálo menej a nezaplatenie subdodávateľom. Jeden z príkladov, ktorý strana opísala, je ten, keď si železnice urobia niečo vo vlastnej réžii a zároveň si to nechajú od externého dodávateľa vyfakturovať.

SaS má dôkazy

Napríklad pri presune mostných konštrukcií - liberáli ukázali potvrdenie, kde vraj ŽSR deklarujú, že si mostné konštrukcie presúvajú samé. Zároveň ale SaS tvrdí, že má údaje zo stavebného denníka, kde človek zastupujúci ŽSR pri odoberaní hotových stavieb, súhlasí s fakturáciou týchto položiek.

"Takýto typ dôkazov máme na všetky prípady, ktoré sme spomenuli," konštatoval Sulík. Zároveň sa podľa SaS používajú tri železničné mosty, ktoré nie sú skolaudované. Liberáli tvrdia, že majú rozhodnutie Úradu pre reguláciu železničnej dopravy, ktoré povoľuje dočasné užívanie železničnej trate, kam patria aj tieto tri mosty. To ale vypršalo 30. júna 2014.

"Odvtedy až do dnešného dňa sú všetky tri mosty používané bez platného povolenia," konštatoval podpredseda SaS Ľubomír Galko. Zároveň ukázal informáciu z ministerstva dopravy, kde sa má uvádzať, že toto povolenie na predčasné používanie do konca júna 2014 je jediné a žiadne iné nebolo vydané.

Všetky písomnosti, ktoré má SaS k dispozícii, budú podľa Sulíka súčasťou troch trestných oznámení, ktoré strana chystá. Mala by ich podať ešte v priebehu tohto týždňa, následne avizovala ďalšie.

01 - Modified: 2007-10-23 10:05:57 - Feat.: 0 - Title: ĽS-HZDS trvá na možnosti pracovať pre predčasných penzistov
01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:22