StoryEditor

Na zvýšení minimálnej mzdy získa viac štát ako zamestnanci, vyhlásil Mihál

11.10.2015, 16:12
Autor:
TASRTASR

Štát získa zvýšením minimálnej mzdy na 405 eur v budúcom roku na odvodoch od ľudí viac. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 podpredseda SaS a exminister práce Jozef Mihál.

Pripomenul, že keď sa vlani zvyšovala minimálna mzda na 380 eur, vláda zaviedla odvodovú odpočítateľnú položku (OOP) na zdravotné odvody, a tým prispela k rastu mzdy zamestnanca a k poklesu nákladov zamestnávateľa. "Lenže tento rok vláda tomu nijako nepomohla. Rast čistej mzdy zamestnanca s minimálnou mzdou bude zhruba o 16 eur, ale 17,27 eura je suma, ktorú získa štát navyše na vyšších odvodoch. Ľudia získajú 16 eur a štát získa 17,27 eura,“ vyčíslil Mihál. Podľa neho tak zamestnanec dostane menej, ako si na svojich odvodoch a daniach zoberú štát a Sociálna poisťovňa. "Na tejto celej operácii zarobí štát, a nie ľudia," doplnil Mihál s tým, že vláda so zvýšením minimálnej mzdy mala pristúpiť aj k zvýšeniu hranice OOP.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) konštatoval, že by bol rád, ak by sa hranica OOP zvýšila v budúcnosti. "Zamestnávatelia boli vlani oslobodení pri náraste minimálnej mzdy o odvody, ktoré vedú v kalendárnom roku. Bolo to veľmi pozitívne. Nie je možné v každom roku uplatňovať automaticky túto kategóriu. Ja budem rád, aby aj z hľadiska budúcnosti, počas budúceho funkčného obdobia, sa aspoň v jednom roku našiel priestor na to, aby sme takýmto spôsobom cez OOP mohli zvýšiť čistý príjem a odbremeniť aj zamestnávateľov," uviedol Richter.

Tiež podotkol, že zvýšenie minimálnej mzdy v minulosti nemalo negatívny vplyv na trh práce. Podľa neho to bolo spôsobené najmä vďaka prijatiu systematických opatrení. "Dôležité je, že prijatím tejto výšky minimálnej mzdy sme jednotlivcovi zaručili, že je nad hranicou chudoby," podotkol Richter.

Minister práce pripomenul, že minimálna mzda by mala kopírovať vývoj priemernej mzdy. "Výška minimálnej mzdy na úrovni 405 eur vyjadruje isté pozície aj k pomeru priemernej mzdy. Dôležité je, aby to percento medzi priemernou a minimálnou mzdou neklesalo, ale o nejakú desatinku stúpalo," podotkol Richter s tým, že na Slovensku rastie aj produktivita práce. "Slovensko už nie je zaujímavé pre zahraničných investorov len výškou mzdy, ale aj kvalitnou pracovnou silou. Preto je tu potreba zvýšenia minimálnej mzdy," priblížil Richter.

Podľa neho zvýšenie minimálnej mzdy môže priniesť nové pracovné miesta. Predpokladá totiž, že stúpne spotreba domácností. "Tá môže priniesť potrebu nových pracovných miest v službách, obchode a ďalších oblastiach. Skôr to môže mať pozitívny dopad," dodal Richter.

Mihál je ale presvedčený, že so zvýšením minimálneho zárobku nebudú mať problém veľkí zamestnávatelia, ale malé firmy, živnostníci. "Vlani pri minimálnej mzde boli zamestnávateľom odpustené zdravotné odvody. Dnes to nemajú," podotkol Mihál s tým, že keď vlani zvýšenie minimálnej mzdy nespôsobilo problémy na trhu práce, tento rok to podľa neho spôsobí, a to najmä malým podnikateľom.

01 - Modified: 2007-10-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalšia úloha pre Fica
01 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 04 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 05 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:16