StoryEditor

Levársky z OMS sa pobije so šéfom Fila

06.06.2013, 00:00
Biznis oskar. V Monacu sa bude rozhodovať o Ernst & Young svetovom podnikateľovi roka.

„Idem tam s rešpektom. Je to už súťaž na medzinárodnej úrovni. No je to aj výzva.“ Takto hodnotí pre HN svoje šance pred medzinárodnou súťažou Ernst & Young Svetový podnikateľ roka, ktorého sú HN mediálnym partnerom, slovenský víťaz Vladimír Levársky. Zakladateľ a šéf výrobcu svietidiel OMS bude už od dnešného večera bojovať o titul svetového biznis oskara s národnými víťazmi zo 47 krajín. Tento rok pribudli aj zástupcovia dvoch nových krajín, Srbska a Uruguaja.

Fila aj Brembo
Levárskeho pritom čaká tvrdá konkurencia. Okrem iných napríklad šéf celosvetovo známeho výrobcu športových potrieb Fila, alebo zakladateľ talianskej spoločnosti Brembo, ktorého brzdové systémy dnes nájdete aj v takých automobilkách, ako Aston Martin, Bentley, BMW, Lamborghini či Harley Davidson. Do ringu sa postavia aj zakladatelia rakúskej inovatívnej spoločnosti Guger Technologies. Tí ako prví vytvorili systém, ktorý umožňuje aj imobilným pacientom písať či ovládať elektrické zariadenia len myšlienkami a dnes s ním bodujú po celom svete.

Naše šance
Vedúci partner Ernst & Young na Slovensku Stan Jakubek však Levárskemu dáva šance. „Príbeh nášho víťaza určite dosahuje kvalitu ostatných účastníkov svetového finále a vďaka medzinárodnej pôsobnosti jeho firmy, ako aj veľkému dôrazu na inovácie, by mohol byť jedným zo silných kandidátov na celkové víťazstvo,“ tvrdí. Podľa neho spĺňa kritériá vo všetkých aspektoch – je uznávanou osobnosťou, s ktorou svoje rozhodnutia konzultujú najväčší hráči na trhu, významným a rešpektovaným zamestnávateľom, ktorý svoju podnikateľskú víziu napĺňa vytrvalo a dôsledne. „Je silný stratég, jeho firma neustále prináša inovácie a investuje do výskumu a vývoja,“ vypočítava tiež. V neposlednom rade boli ďalším splneným kritériom aj finančné výsledky. „Konkurencia bude, samozrejme, silná. Už som si pozrel pár profilov národných víťazov, napríklad z Kolumbie, Malajzie, ale aj zo Srbska,“ priznáva Levársky.

„Vladimír Levársky je fanatik, ktorý založil firmu nie na zelenej lúke, ale na neobrobenej ílovitej pôde, tam ani tráva nebola a on to dokázal. Osobne som rád, že ako predseda poroty národného kola som mohol vyhlásiť práve takéhoto víťaza,“ podotkol na jeho adresu pre HN vlaňajší víťaz, šéf Bubo Travel Ľuboš Fellner. Ako však dodáva aj on, problémom Slovenska uspieť je aj to, že naše firmy majú v porovnaní so svetovými nízky obrat. „Ale my podnikatelia, ktorí sme vyšli z absolútnej nuly, sme zvyknutí vyhrávať vopred prehraté zápasy,“ dodal s úsmevom. Porota v Monaku pritom vyberá len celkového víťaza, ďalšie poradie nie je známe.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:28