StoryEditor

Najväčšou hrozbou starých XP-čiek je internet banking

08.04.2014, 23:57
Prečítajte si, ako sa chrániť, ak stále používate Windows XP.

Microsoft končí s podporou populárneho Windows XP. V praxi to znamená, že americká spoločnosť prestane používateľom posielať záplaty na nové bezpečnostné „diery“ v systéme. Práve tieto nedostatky môžu využiť hackeri na to, aby z počítačov s operačným systémom Windows XP získali citlivé údaje. HN preto prinášajú päť rád, ako si môžu používatelia „XP-čok“ zvýšiť bezpečnosť svojich počítačov.

1. Vymeňte systém

Najúčinnejšou ochranou je podľa odborníkov výmena operačného systému za novší, ktorý bude podporovaný výrobcom. „Windows XP dnešným útokom vzdoruje oveľa ťažšie. V porovnaní s Windows 8.1 je až 6,5-krát zraniteľnejší. Používateľ bude mať čoraz menej odolný počítač proti útokom, čo by som v prípade počítačov pripojených na internet vôbec neodporúčal,“ povedal riaditeľ divízie Windows v spoločnosti Microsoft Slovakia Peter Kmoško.

Ak je používateľ zvyknutý na operačné systémy od Microsoftu, má na výber Windows 7 alebo 8. Ich cena sa pohybuje od sto eur. Alternatívou najpoužívanejšieho systému na svete je napríklad systém Linux, ktoré sú v niektorých prípadoch zadarmo. Nemusia však na nich fungovať niektoré programy, ktoré boli vytvárané pre produkty spoločnosti Microsoft. Ďalšou možnosťou je staviť na spoločnosť Apple a jej operačný systém Mac OS. V tomto prípade je však nevyhnutné kúpiť si aj počítač od Applu. Dizajnovo prepracované počítače sú však spravidla aj o niekoľko stoviek eur drahšie ako klasické „PC-čka“ či notebooky.

2. Stiahnite si najnovšiu aktualizáciu

Napriek tomu, že Microsoft už prestane vytvárať bezpečnostné aktualizácie, stále sú na jeho internetových stránkach pre používateľov Windows XP k dispozícii aktualizácie, ktoré vytvoril v minulosti. „Ak používateľom rozpočet alebo iné dôvody prechod na novšiu verziu momentálne nedovoľujú, mali by si zaktualizovať operačný systém na najaktuálnejšiu verziu,“ hovorí PR špecialistka spoločnosti Eset Zuzana Hošalová. Ale iba tie, ktoré boli vytvorené v minulosti. Nové aktualizácie pre Windows XP vznikať nebudú.

3. Pomôžu aj iné programy

Viacero výrobcov antivírusových programov už ohlásilo, že budú striehnuť na škodlivý softvér, ktorý by mohol napadnúť počítače s Windows XP aj naďalej. A to napriek skončeniu podpory zo strany Microsoftu. Napríklad slovenský Eset tak plánuje robiť až do roku 2017. Je však dôležité kontrolovať bezpečnostné programy v počítačoch. „Moje odporúčanie by bolo, aby používateľ vždy používal čo najaktuálnejší antivírusový softvér, ideálne kombinovaný aj s dobrým anti-spam a firewall program, aby mu dokázal potenciálne útoky odvrátiť,“ hovorí výkonný manažér IT asociácie Gustáv Budinský. Hošalová z Esetu upozorňuje, že ani to nemusí stačiť. Niektoré bezpečnostné medzery v samotnom operačnom systéme Windows XP totiž doplnkový softvér nemusí vedieť úplne „zalepiť“.

4. Internet banking radšej vynechajte

Jednými z najchúlostivejších údajov, ktoré môžu používateľom Windows XP hackeri ukradnúť, sú prístupy k bankovému kontu. „Používateľom systémov internetbanking odporúčame v najbližšom čase nahradiť operačný systém Windows XP niektorou z novších, podporovaných verzií operačného systému,“ upozorňuje hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie Zuzana Tučeková. Ako ďalej dodáva, ukončenie podpory pre Windows XP zo strany jeho výrobcu neznamená bezprostredné ohrozenie internetbankingu. „Počítače klientov bánk sú však od tohto dňa vystavené vyššiemu riziku, že útočníci v budúcnosti použijú niektorú z dnes ešte neznámych zraniteľností operačného systému Windows XP napríklad na odcudzenie prihlasovacích údajov klienta do internetbankingu,“ uzatvára Tučeková.

5. Firmy by mali myslieť na výdavky

Aby sa aj firmy vyhli bezpečnostnému riziku, mali by podľa Hošalovej takisto pristúpiť k nahradeniu XP-čok novšou verziou. „Mali by si prechod na vyššiu verziu operačného systému naplánovať do svojho rozpočtu. Skôr či neskôr budú musieť prejsť na novšiu verziu,“ odporúča. Firmy taktiež nabáda na to, aby pravidelne aktualizovali aj ďalší softvér, ako napríklad internetový prehliadač, Adobe Reader či Javu. „Kritické údaje by mali presunúť do počítačov s novšou verziou operačného systému. V každom prípade by mali svoje údaje pravidelne zálohovať,“ tvrdí Hošalová.

01 - Modified: 2006-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzsky premiér hrozí demisiou
01 - Modified: 2019-11-12 10:56:59 - Feat.: - Title: Kvíz, ktorý vás aj niečo užitočné naučí. Poznáte klávesové skratky? 02 - Modified: 2017-04-09 07:35:43 - Feat.: - Title: Microsoft ukončí podporu ďalšieho systému Windows 03 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Ako namakaný Draho prežil najhorší týždeň v živote 04 - Modified: 2016-02-03 22:00:01 - Feat.: - Title: Windows na telefónoch pomaly umiera. Apple a Google ho ničia 05 - Modified: 2015-12-15 22:00:01 - Feat.: - Title: Vyznajte sa v cloude. Pozrite sa, ako funguje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:37