StoryEditor

V J&T sme museli upratať. Meníme sa od základov

15.12.2013, 18:50
Významný akcionár EPH a spolumajiteľ finančnej skupiny J&T Patrik Tkáč o zmenách akcionárskej štruktúry, apetíte rásť i odchode Petra Kellnera pre HN:

Z Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorý so štátom spoluvlastní Slovenský plynárenský priemysel, vystupuje majiteľ skupiny PPF a najbohatší Čech Petr Kellner. V roku 2012 ste o Kellnerovi povedali, že má strategický záujem o energetiku. Prečo odchádza z EPH?

V tejto chvíli platí, že nekomentujeme transakcie, ktoré nie sú ukončené. Tým však nechcem povedať, že sa vôbec začali. Jediné, čo dnes môžem k EPH povedať, je to, že ku koncu roka sa skončí obdobie platnosti takzvaného hybridu. Ten spôsobil nerovnomerné rozdelenie vlastníckych štruktúr EPH v prospech PPF (Kellner vo väčšej miere financoval obchody EPH, čo sa odzrkadlilo na tom, že v EPH zvýšil podiel na 44,44 percenta – pozn. red.). K hybridu sa pristúpilo z dôvodu kúpy SPP, kde Petr Kellner umožnil vstup do najvýznamnejšej transakcie v histórii firmy. Po vyplatení tejto transakcie sa vlastnícke pomery vrátia do pôvodného stavu. Petr Kellner bude mať 40 percent, ja ako osoba, private equity štruktúry J&T a Daniel Křetínský (šéf EPH – pozn. red.) po 20 percent.

Kellnerovi sa má podľa medializovaných správ vyplatiť vyše miliarda eur. Dokážu to zvládnuť súčasní spoluvlastníci EPH, alebo počítate so vstupom investora?
Túto špekuláciu, ktorá prebehla médiami, neviem komentovať. Kedykoľvek by sa v budúcnosti udiala nejaká zmena vlastníctva, pričom zdôrazňujem, že dnes nie som schopný komentovať či sa takéto niečo chystá, alebo nechystá, tak si vôbec neviem predstaviť, že by sme uvažovali o vstupe akéhokoľvek nového investora na úrovni EPH. EPH je pre nás kľúčovou spoločnosťou, a nebyť tých špekulácií, tak by som povedal, že každý jeden z nás by položil život za získanie ďalšieho percenta v holdingu. Z tohto dôvodu prakticky vylučujem vstup cudzieho investora priamo na úrovni EPH.

To ste urobili i v roku 2009, keď ste vyčlenili nebankové aktivity do holdingov, v ktorých ste si nechali menšinové podiely. Ako prvý sa od J&T oddelil EPH. Vznikli aj TMR či BHP.
J&T Finance Group, ktorej gro tvorili banky, vlastnila podiely v TMR či BHP. V skupine bolo potrebné upratať, a tak dnes vzniká nová konštrukcia. V rámci nej definitívne odčleňujeme bankové a nebankové aktivity. Finančné veci budú spadať pod J&T Finance Group, ktorá bude mať sídlo v Prahe a využívať európsku legislatívu. Pod J&T Finance Group budú veľmi transparentne patriť dve banky – J&T Banka a Poštová banka. Ďalej vznikne nebanková časť J&T Private Equity Group.

01 - Modified: 2005-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prudký rast zisku aerolínií Iberia
01 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 02 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 03 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T 04 - Modified: 2023-04-22 08:56:24 - Feat.: - Title: Historický kaštieľ je známy bizarnou prístavbou obchodného reťazca. Teraz v ňom majú byť luxusné byty 05 - Modified: 2023-04-17 13:28:40 - Feat.: - Title: J&T ide vzkriesiť staré Hypernovy: schátrané megapredajne chytia druhý dych
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:21