Vyrobiť kvalitný produkt nie je všetko. Dôležité je ho vedieť aj predať. To je odkaz ministra agrorezortu Ľubomíra Jahnátka z diskusného fóra Hospodárskych novín HNClub Kvalita potravín.
„Naším základným problémom je, že nevieme obchodovať. A to napriek tomu, že slovenskí výrobcovia produkujú vynikajúce potraviny, čo dokazujú aj kontroly,“ vyhlásil šéf ministerstva pôdohospodárstva.
Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Snímka: HN/Peter Mayer
Ako príklad uviedol hrozbu mliečnej krízy. Od prvého apríla totiž Európska únia zrušila kvóty na produkciu mlieka. To znamená, že slovenský trh môže zaplaviť lacné mlieko z ostatných členských krajín. „Ako sme sa na túto skutočnosť pripravili? Nijako,“ vysvetľuje minister s tým, že vo svete sa prvovýrobcovia na ochranu spájajú do odbytových družstiev a vďaka tomu majú lepšiu a silnejšiu pozíciu pri vyjednávaní s obchodnými reťazcami.
Výrobcovia však kontrujú, že dostať sa na pulty predajní nie je až také ľahké. „V Lidli nemáme ani jeden produkt. A to nie preto, že by sme sa nesnažili, ale preto, že sme sa im zdali drahí,“ konštatuje spolumajiteľ firmy Novofruct Pavol Uhrin s tým, že popustiť z kvalitatívnych parametrov nechcú.