StoryEditor

Křetínský sedí na rozbuške. Volá sa SPP

01.05.2014, 23:58
Profil spoločnosti EPH.

Sledovať kariéru Daniela Křetínského je ako čítať strhujúci román. Pred pätnástimi rokmi nastúpil ako mladý právnik do finančnej skupiny J&T. V roku 2004 pre ňu dohodol prvú veľkú akvizíciu – vstup do Pražskej energetiky. Už vtedy sníval o veľkej energetickej skupine.

Dnes riadi Energetický a průmyslový holding (EPH), najrýchlejšie rastúcu firmu v Česku. Pod neho patrí aj prepravná pološtátna slovenská spoločnosť Eustream, kde vlastní 49 percent akcií a má manažérsku kontrolu. V EPH vlastní Křetínský pätinový podiel. Okrem toho mu patrí 60 percent v partnerskom holdingu EP Industries a 40 percent v legendárnom futbalovom klube Sparta. Túto stredu dotiahol (v tandeme so šéfom J&T Patrikom Tkáčom) do konca prevzatie vydavateľstva Ringier Axel Springer CZ, a s ním aj najčítanejší denník Blesk či týždenník Reflex. Niekdajší právnický zelenáč je vo svojich tridsiatich ôsmich rokoch miliardárom, patrí do elity českého biznisu a okrem majetku túži aj po vplyve v spoločnosti. Preto kupuje médiá.

Druhý v Česku

Už vlani poskočil holding EPH na rebríčku najväčších stredo-a východoeurópskych firiem, ktorý zostavuje audítorská spoločnosť Deloitte, o neuveriteľných sedemdesiat miest – na 127. priečku. Tento rok má šancu preniknúť v regióne do prvej stovky. A doma útočí na samotný vrchol.

Podľa informácií MF DNES sa minuloročný zisk pred zdanením za celú skupinu EPH približuje k miliarde eur. To ju v tomto parametri katapultuje na druhé miesto v Česku. Holding tak predbieha mladoboleslavskú Škodu a zaostáva už len za skupinou ČEZ. V tržbách bol EPH predvlani oproti ČEZ a Škodovke polovičný, ale vlani sa výrazne posilnil.

Křetínský v minulom roku dokončil kúpu slovenského plynárenského lídra SPP aj s jeho dcérami Eustream (plynovody) a SPP – Distribúcia. Cena 66,4 miliardy korún predstavuje rekordnú českú akvizíciu v cudzine. EPH sa ďalej rozrástol o Stredoslovenskú energetiku, Naftu Gbely a dve nemecké elektrárne s uhoľnými baňami. Navyše Křetínský prihodil do nákupného košíka spoločnosť zaoberajúcu sa odpadmi.

Varovné signály

Lenže počas tejto hektickej cesty na Křetínského akvizičnej diaľnici začína pribúdať varovných svetiel. Nejde len o rastúci dlh. Z časti aktív, ktoré Křetínský v posledných rokoch robil, sa stáva nebezpečná rozbuška. Platí to hlavne pre slovenský SPP a jeho dcéru Eustream, ktorej patrí slovenská časť plynovodu z Ruska do Európy. Plynovodné rúry sa môžu stať predmetom medzinárodných sporov. Na základe politických dohôd z tohto týždňa má Eustream časť plynovodu využiť v obrátenom smere, teda na zásobovanie Ukrajiny plynom z Európy. A to sa nebude páčiť Kremľu.

Ruská štátna firma Gazprom môže Ukrajincov aj Európu trestať škrtením plynových kohútikov, čo by majiteľ Eustreamu pocítil na prepade tranzitných poplatkov. Rekordné zahraničné investície by sa pre EPH mohli zmeniť na blamáž.

Kellnerov odchod

Potom sú tu zmeny v samotnom EPH. Finančník Petr Kellner chce z holdingu už pekných pár mesiacov odísť. Cíti, že firma je na vrchole, ďalej tak rýchlo neporastie, jeho podiel je teda na maximálnej hodnote. Kellner nie je zvyknutý byť minoritným spoločníkom a nechať rozhodovať iných. Chce vziať svoje peniaze a ísť.

Dlho pripravovaný rozchod teraz urýchlila rusko-ukrajinská kríza. S tým, ako atmosféra na východe hustne, stráca Kellner trpezlivosť. Pre jeho finančný biznis je ruský trh kľúčový, preto nechce asistovať pri obracaní toku v rúrach Eustreamu a dráždiť tým Gazprom aj ruskú vládu. Najbohatší Čech z tohto biznisu uteká – a na vysporiadanie má dôjsť veľmi rýchlo.

01 - Modified: 2006-04-28 13:34:00 - Feat.: 0 - Title: Od pondelka môžu Slováci pracovať v Grécku bez obmedzení
01 - Modified: 2024-03-19 18:30:00 - Feat.: - Title: Mali slúžiť tri dekády. No v hre je až 80-ročná prevádzka slovenských jadrových elektrární (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-03-10 08:41:24 - Feat.: - Title: SPP dokáže nahradiť výpadok dodávok plynu z Ruska inými zdrojmi, reaguje podnik na ukrajinské vyhlásenia 03 - Modified: 2024-01-24 15:54:53 - Feat.: - Title: Sociálne siete obletela podvodná kampaň s ponukou investovať do akcií SPP 04 - Modified: 2024-01-12 11:13:47 - Feat.: - Title: Plynári chcú veterný park, aktivisti sú proti. Vznikajú zbytočné hoaxy, zaznieva z SPP 05 - Modified: 2023-12-28 09:29:52 - Feat.: - Title: Finančná správa vyhrala dlhoročný súdny spor o milióny eur so Slovenským plynárenským priemyslom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:13