StoryEditor

10 rokov. A ženy budú zarábať to, čo muži

12.03.2015, 23:00
Partner v poradenskej spoločnosti PwC Alica Pavúková pre HN:

Ak človeka baví jeho práca, je cieľavedomý a postupuje v rámci hierarchie firmy – ide o karieristu? V prípade, že áno, potom ňou som asi aj ja, vraví Pavúková.

Tvrdí sa, že Slovenky berú top pozície, lebo si chcú dokázať, že na to majú. Muži aj pre finančné ohodnotenie. Vy ste aký prípad?

Mňa moja práca veľmi baví a v audítorskej profesii môžete kariérne postupovať každý rok. To je motivujúce a určite to posúvalo aj mňa. Finančné ohodnotenie bolo pre mňa vždy dôležité, ale nikdy sa nenachádzalo na prvom mieste.

Sú podľa vás ženy na vysokých postoch na Slovensku docenené za svoju prácu rovnako ako muži?

Áno, ale určite to neplatí plošne. Podľa mňa v súčasnosti existujú firmy, kde sú ženy za svoju prácu ocenené rovnako ako muži. Aj na vrcholových postoch.

Prieskumy však hovoria o značných rozdieloch.

To je pravda. Nedávno vyšiel prieskum spoločnosti Platy. sk. Ten poukázal na rozdiely medzi mzdami mužov a žien na Slovensku, ktoré sú až 22 percent, v prípade rovnakej pozície osem percent. Zaujímavý bol i fakt, že v oblasti vrcholového manažmentu zarobia ženy o 27 percent menej ako muži.

A čo je ten dôvod?

Tým je fakt, že ženy už vstupujú na trh s očakávaním nižšej mzdy. Rozdiel v platoch mužov a žien na Slovensku je väčší ako v Európskej únii, kde predstavuje 16,4 percenta. Sú však i pozície, kde sa darí lepšie ženám, a medzi nimi je napríklad aj HR manažérka či daňová poradkyňa.

Kedy sa docieli to, že ženy na top pozíciách budú u nás mať rovnaký plat ako muž?

Táto téma v Európskej únii rezonuje a rieši sa. Môj odhad je do 10 rokov.

Ste topmanažérka v poradenskej firme PwC. Tá pôsobí vo finančnom biznise, radí sa do veľkej audítorskej štvorky. Ako sa žena dokáže presadiť v oblasti, ktorá je skôr mužskou parketou?

Ja som nikdy nemala pocit, že robím vo výsostne mužskej oblasti. V PwC dbáme na pestrosť a hneď, ako som nastúpila, sme mali zmiešaný kolektív. A tak je to dodnes. Podiel žien v prvých rokoch po nástupe do PwC po vysokej škole je u nás 54 percent, na manažérskych pozíciách je to 23 percent a v top vedení máme 20 percent žien. To síce nie je ideálne, ale je to najviac spomedzi veľkej štvorky na Slovensku. Mimochodom, v regióne strednej a východnej Európy máme na poste generálneho riaditeľa ženu.

Koľko hodín denne pracujete?

Už dávno som prestala počítať, koľko pracujem, keďže vďaka virtuálnemu svetu môžete a nemusíte pracovať vlastne nonstop a tým mať prehľad. Tento systém mi vyhovuje a znamená, že pracujem aj večer, aj počas dovolenky. Na druhej strane platí, že keď potrebujem nepracovať a zároveň nič pracovne „nehorí“, viem, že si môžem oddýchnuť.

Označili by ste samu seba za karieristku?

Karieristka je silné slovo. Ak človeka baví jeho práca, je cieľavedomý a postupuje v rámci hierarchie firmy – ide o karieristu? V prípade, že áno, potom ňou som asi aj ja.

Mnohé ženy – topmanažérky v práci využívajú svoj šarm. Ste i vy tento prípad?

Človek, ktorý má šarm, je pre mňa príjemný, pozitívny, usmiaty, zdravo sebavedomý a problémy rieši s nadhľadom. Či tieto vlastnosti mám, musia posúdiť ľudia, s ktorými komunikujem a pracujem.

01 - Modified: 2007-04-11 21:53:48 - Feat.: 0 - Title: Zahraničný obchod za január a február
01 - Modified: 2024-05-04 08:12:38 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 02 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 04 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 05 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 12:26