StoryEditor

Fico vládne rok. Opozícia mu vyčíta sedem hriechov

03.04.2013, 15:45
Autor:
TASR, redTASR, red
+ANKETA | Pravica vyčíta Ficovi nezamestnanosť, ten hovorí o stabilite.

Strana Smer-SD sa správa ako klasická postkomunistická strana v tom horšom slova zmysle. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý spolu so svojimi kolegami hodnotil rok pôsobenia kabinetu Roberta Fica (Smer-SD). Za toto obdobie urobila vláda sedem hriechov.

"Tým prvým je rekordné zvýšenie nezamestnanosti. Bol to rok nezamestnanosti," uviedol exminister práce Ľudovít Kaník. Druhý hriech je podľa neho zvýšenie daní a odvodov pre všetkých, zrušenie rovnej dane. "Tretím je zlý Zákonník práce, ktorý zdražil a sťažil tvorbu nových pracovných miest, čo sa okamžite prejavilo na rekordnom raste nezamestnanosti," doplnil.

Zastavenie hospodárskeho rastu
Ďalším hriechom je zhoršenie podnikateľského prostredia, zhoršenie podmienok na zamestnávanie ľudí a podľa Kaníka absolútny prepad konkurencieschopnosti Slovenska v celej jeho histórii. Za ďalší hriech považuje zastavenie hospodárskeho rastu. "Opatrenia vlády spôsobili totálne zastavenie hospodárskeho rastu," konštatoval Kaník.

Ako šiesty hriech označil okradnutie sporiteľov o 55 percent ich dôchodkových úspor. "Čo bude mať katastrofálne dopady na ich životnú úroveň v budúcnosti," upozornil. Siedmym hriechom je podľa neho podpora bezprávneho stavu. "Podpora toho, že Slovensko nie je právnym štátom, nevymenovaním generálneho prokurátora a nezvolením predsedu Najvyššieho kontrolného úradu," poznamenal.

Predseda Pavol Frešo zdôraznil, že nie je normálne, aby niekto uprostred krízy zrušil rovnú daň. Uviedol, že ak by SDKÚ-DS mala možnosť, opäť by rovnú daň zaviedla, rovnako by urobila rôzne opatrenia potrebné pre tvorbu nových pracovných miest. Pokiaľ ide o nezamestnanosť, strana už neraz avizovala záujem zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k tejto téme. Podľa Freša sú za aj iné opozičné strany. Podpredsedovi Jozefovi Mikušovi sa nepáči, že vláda poriadne na nič nereaguje.

KDH: Nech len kúria a svietia
Kritikou nešetrila Ficov kabinet ani opozičné KDH. "Rok ukázal, že Robert Fico a strana Smer nesú plnú zodpovednosť za neschopnosť prijímať účinné a skutočné opatrenia na riešenie dopadov krízy, resp. pre silné a solidárne Slovensko pre ľudí," uviedol Figeľ. Dodal, že by bolo lepšie, keby Ficova vláda niektoré opatrenia neprijímala a len by "kúrila a svietila". O čosi pozitívnejšie by hodnotil slovenskú diplomaciu, hoci aj tam by podľa vlastných slov mohol byť kritický.

Kresťanskí demokrati považujú za akútny problém nezamestnanosť, preto podporia mimoriadnu parlamentnú schôdzu k tejto téme. Plánujú tiež okrúhle stoly, na ktorých chcú hovoriť o daniach, trhu práce, podpore absolventov či rodinného podnikania.

Rok stability bez škandálov
"Rok vládnutia vnímam ako rok tvrdej roboty, v ktorom nielen ľudia na Slovensku, ale v celej Európe pociťujú dopady hlbokej krízy, ale súčasne ako rok, ktorý vytvoril dobrý odrazový mostík pre Slovensko do ďalšieho obdobia," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii.
     
Podľa vlastných slov je pri pohľade do budúcnosti optimistický, pretože jeho kabinet bude naďalej stabilný a schopný prijímať vážne rozhodnutia bez hádok, konfliktov a škandálov, ktoré sú často typické v širokých vládnych koalíciách. "Splnili sme najpodstatnejšiu domácu úlohu, a to bola otázka konsolidácie verejných financií," podčiarkol Fico s tým, že vláda robí všetko pre stlačenie deficitu na úroveň 3 % HDP v tomto roku.

ANKETAAkú známku by ste dali vláde Roberta Fica? (Známkujete ako v škole, 1 - najlepšia, 5 - najhoršia) 1 117 (10%) 2 39 (3%) 3 35 (3%) 4 86 (7%) 5 874 (76%) Hlasovalo 1151 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koniec ťažby uhlia v Nemecku?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:11