StoryEditor

Manažéri sa už za štátne peniaze nepoistia

16.01.2014, 22:59
Doprava. Po novom bude musieť manažment štátnych podnikov preplatiť časť poistky.

Okrem firmy poistili aj seba, a to napríklad proti sexuálnemu obťažovaniu či diskriminácii zamestnancov. Avšak nie za vlastné peniaze, ale za štátne. Reč je o manažéroch Národnej diaľničnej spoločnosti. Kontroverznú zmluvu, ktorá bude diaľničiarov celkovo stáť takmer milión eur, prešetroval aj parlament. „Porušili zákon“ – znel rozsudok. Generálny riaditeľ Milan Gajdoš a finančný riaditeľ Daniel Mako diaľničnej spoločnosti preto dostali pokutu vo výške svojho ročného platu. Dokopy takmer 70-tisíc eur.

Preplácaniu poistenia manažérov by mal byť už koniec. So štátnymi podnikmi sa na tom dohodol minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

 

 

Manažment zaplatí časť poistky

„Vydali pokyn, aby spoločnosti, kde má ministerstvo stopercentný majetkový podiel, rokovali s poisťovňami a upravili poistné zmluvy,“ povedal hovorca rezortu Martin Kóňa. Manažéri tak po novom zaplatia časť poistky. Keďže poistky jednotlivých firiem sa líšia, rozdielny bude aj podiel, ktorý budú musieť manažéri zaplatiť. Napríklad pre Predstavenstvo Železničnej spoločnosti Slovensko je to päť percent. Nákladný prepravca Cargo stanovil platbu vo výške štyroch percent z poistného. Okrem dopravcov a diaľničiarov platí zmena napríklad aj pre Slovenskú poštu či zamestnancov Letiska M. R. Štefánika Bratislava.

„Je to korektné a adekvátne riešenie,“ hodnotí Tomáš Kamenec z advokátskej kancelárie Dedák & Partners. Ako však na druhej strane upozorňuje dátový analytik Aliancie Fair-play Peter Kunder, ide len o malú bezvýznamnú zmenu. Kľúčovým predstaviteľom týchto štátnych spoločností sú totiž vyplácané každý rok veľké odmeny. „Za tieto peniaze si následne môžu platiť poistenie. V praxi je teda jedno, či sa poistia cez firmy, alebo sami za naše peniaze,“ hovorí Kunder.

 

Diaľničiari nesúhlasia

Zdá sa teda, že Národná diaľničná ostane jediná, koho parlamentný výbor pokutoval. „Koncom roka som sa porozprával s ministrom Počiatkom, či máme ako výbor začať stíhať manažérov každej firmy alebo či to nevyrieši systémovo ako minister,“ hovorí Miroslav Beblavý, poslanec parlamentu a bývalý predseda výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Práve on rozhodol o pokute pre štatutárov diaľničnej spoločnosti.

Diaľničiari sa však ešte vlani proti pokute odvolali na Ústavnom súde. Ten však do dnešného dňa nerozhodol. „Zatiaľ nie je stanovený termín, kedy by mal senát o týchto sťažnostiach rozhodovať,“ dodala hovorkyňa Ústavného súdu Anna Pančurová.

01 - Modified: 2005-12-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Marián Hossa v streleckej forme
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 05 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:09