StoryEditor

Grandwood je späť. Pod ruskou taktovkou

26.09.2013, 23:59
Pred mesiacmi chcela od štátu 20 miliónov eur na vybudovanie drevárskej fabriky vo Vranove nad Topľou.

Vďaka tomu mala našliapnuté k najväčšiemu stimulu tohto roka na jedno pracovné miesto. Nakoniec však neslávne známa firma z košickej bytovky – Grandwood – od svojho zámeru upustila. HN totiž upozornili na jej hlavného spoločníka turecko-nemeckého pôvodu Ridvana Serbesa. Ten vo svojej žiadosti o stimul na 390 nových pracovných miest zavádzal. HN tiež upozornili na pochybnosti o jeho referenciách.

Po lete sa firma vracia do hry. Tentoraz už s novým obsadením. „Serbesovci odchádzajú a prichádza nový ruský investor,“ citovala agentúra TASR poradcu mesta Dany R. E. Rottiersa. Nie je pritom známe, o akú ruskú firmu ide. Poslanci sa včera jej meno nedozvedeli. Podľa informácií HN má ísť o začínajúcu spoločnosť.

Grandwood chce aj naďalej v priebehu troch rokov preinvestovať vo Vranove 45 miliónov eur. „Náš podnikateľský zámer sa skladá z troch základných častí, ktorými sú píla, energocentrum a závod na plastifikáciu dreva. S pílou chceme začať čo najskôr,“ objasnil svoje plány jeden z konateľov firmy Stanislav Lakatoš. Práve jeho meno sa v minulosti spájalo s vládnou stranou Smer-SD. Lakatoš bol v Česku zakladateľom neziskovej organizácie Nadace Smer. Jej vznik mala podľa výročnej správy z roku 2005 odsúhlasiť politická strana Smer-SD.

Stimul už nie je nutný

Rottiers už avizoval, že firma štát požiada o investičný stimul. Pokiaľ by ho však nezískala, je schopná a ochotná zrealizovať investíciu aj bez neho. Rezort hospodárstva tvrdí, že pokiaľ bude chcieť firma štátnu pomoc, tak si bude musieť podať novú žiadosť. Tá predošlá, ktorá bola vyhodnotená kladne, už totiž neplatí. „Mení sa celá situácia a proces treba opakovať. Dodnes žiadna nová žiadosť podaná nebola,“ reagoval hovorca Stanislav Jurikovič.

Grandwood však plánuje postaviť základný kameň svojej fabriky už počas tohtoročnej jesene. Ak by tak urobil predtým, než od štátu získa písomné oznámenie o splnení podmienok na získanie stimulu, pripraví sa o možnosť získať ho. Pravidlá to totiž zakazujú. V takom prípade by firma mohla žiadať o pomoc až pri prípadnom rozširovaní fabriky.

Mesto už koná

Vranovské zastupiteľstvo však už včera schválilo zámer, podľa ktorého by mal investor v budúcnosti získať do prenájmu pozemok na výstavbu budúcej továrne. Ten sa nachádza v priemyselnom parku Ferovo. Štvorcový meter by spoločnosti prenajímali za 15 centov. Zmluva o nájme by mohla byť podpísaná do konca októbra.

Priemyselný park už niekoľko rokov od svojho skolaudovania zíva prázdnotou. Pokiaľ mesto nenájde do konca tohto roka investorov, ktorí v ňom vytvoria aspoň 700 nových pracovných miest, hrozí mu, že bude musieť vrátiť dotácie z eurofondov.

01 - Modified: 2005-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kwasniewski za celoeurópske referendum
01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 03 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 04 - Modified: 2024-03-15 23:11:54 - Feat.: - Title: Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou 05 - Modified: 2024-02-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Kauza pražskej kliniky graduje: Žena, ktorá za ňou stojí, údajne podvádzala na Vinted a oberala mužov o peniaze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:03