StoryEditor

Hlina: Váhostav je divadlo. Ten, kto spôsobil problémy, sa smeje z Karibiku

20.04.2015, 16:50
Autor:
SITASITA
Poslanec parlamentu Alojz Hlina odporučil subdodávateľom Váhostavu, aby žiadali kratšie splatnosti faktúr.

Na aktuálnu situáciu v spoločnosti Váhostav, a. s. neexistuje podľa poslanca Alojza Hlinu (KDH) dobré riešenie, len menej zlé, a to teraz hľadá premiér Robert Fico. "Dobré a spravodlivé riešenie by existovalo približne rok dozadu, kedy však ten, kto mohol, sa tomu nevenoval, minister dopravy Ján Počiatek," uviedol v pondelok na brífingu.

Podľa Hlinu by subdodávatelia Váhostavu mali žiadať kratšie splatnosti faktúru. "Ja byť subdodávateľom firmy Váhostav, tak sa pokúsim s niekým stretnúť, zjednotiť. Keď vytvoríte jednotný tlak na firmu Váhostav, že chcete skrátiť čas splatnosti, tak musia na to zareagovať," odporučil poslanec.

"My budeme riešiť, a verím, že sa zhodneme aj s kolegami z opozície, človeka, ktorý vôbec nemal byť ministrom, a to, že ním stále je, je absurdné. Ministra Počiatka, on to dokazuje svojim konaním, že tam dávno nemá čo robiť," doplnil Hlina.

Hlina: Je to absurdné divadlo

To, čo sa momentálne deje, je podľa poslanca absurdné divadlo. "Chyby niekoho má sanovať štát. Ten, kto ich spôsobil, sa smeje či z Karibiku, či zo Záhorskej zo svojej vily," uzavrel.

Slovenská občianska koalícia (SKOK) minulý týždeň predložila do parlamentu deväť opatrení, ktoré by mali zabrániť opakovaniu kauzy Váhostav v budúcnosti.


Poslanec KDH Alojz Hlina. Snímka: TASR/Š. Puškáš

"Štát nemôže zachrániť Váhostav bez toho, aby náklady znášali jeho vlastníci. Záchrana Váhostavu musí bolieť jeho majiteľov. Tak, ako exekúcie bolia bežných ľudí, Širokého dlhy musí znášať Široký," zdôraznil predseda SKOK Juraj Miškov.

Poslanec Jozef Kollár preto v utorok predloží v pléne NR SR štvorbodový plán na vyriešenie aktuálnej situácie Váhostav. Nevyhnutnými podmienkami záchrany Váhostavu štátom je podľa plánu napríklad záložné právo štátu na akcie spomínanej firmy.

Štát môže využiť záložné právo

Štát získa záložné právo na všetky akcie Váhostavu, za špeciálne stanovenú cenu. Záložné právo na akcie štát môže, ale nemusí využiť, v závislosti od výsledku, a tak by sa vyhol prípadnému záväzku dlžníka. SKOK tiež navrhuje záložné právo na akcie firiem "nad Váhostavom".

Štát zaujme miesto záložného veriteľa na majetok všetkých spoločností a schránok „nad“ Váhostavom, v prípade, ak sa tento majetok nachádza na území SR a vzťahuje sa naň slovenská jurisdikcia. Podmienkou záchrany je podľa SKOK aj ručenie osobným majetkom majiteľov Váhostavu či odkrytie všetkých vlastníckych štruktúr.

 

01 - Modified: 2007-05-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Beňová: Problémom je stále Slota
01 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 02 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 03 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní 04 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:05