StoryEditor

Aké udalosti očakávajú HN tento rok na Slovensku

01.01.2015, 23:00

Ôsme referendum. Tentoraz o menšinách

Slovensko čaká ďalšie referendum. A to už 7. februára. Napriek váhaniu prezidenta Andreja Kisku, či ho vôbec možno vypísať, napokon ústavný súd povolil tri zo štyroch otázok, ktoré navrhla Aliancia za rodinu. Tá nimi chce posilniť postavenie tradičnej rodiny. Rozhodovať sa bude v hlasovaní o právach neheterosexuálnych ľudí, ako sú adopcie detí, či o sexuálnej výchove v školách. Jedinou otázkou, ktorú súd nepovolil, sú registrované partnerstvá. Menšiny napriek tomu namietajú, že ide o porušovanie ich základných práv. Plebiscit bude podľa ministerstva vnútra stáť 6,3 milióna eur.

Postreh HN: Boj s neexistujúcim nepriateľom (Peter Kováč, redaktor domáceho oddelenia HN)

Hlasovať o ľudských právach sa v referende nemôže, učili v školách každého už pri základoch práva. A práve preto rozhodnutie ústavného súdu prekvapilo. Verejnosť aj odborníkov. Kontroverznosť posilňuje fakt, že kým vyspelé krajiny začínajú byť k menšinám tolerantnejšie, Slovensko zaviali kresťanskí aktivisti o niekoľko desaťročí späť. V spojitosti s nedávnym posilnením rodiny priamo v ústave tak chce bojovať s neexistujúcim nepriateľom. Ten síce osobitné práva nemá ani dnes, no hlasovanie za šesť miliónov mu ich má preventívne odoprieť aj do budúcnosti.

Druhý sociálny balík vládnej strany

V roku 2014 prijala vláda Roberta Fica niekoľko opatrení v rámci svojho takzvaného sociálneho balíka na pomoc obyvateľom. Na verejnosti najviac rezonovalo bezplatné cestovanie vlakom pre študentov a seniorov či zvýšenie minimálnej mzdy. Socialisti budú v tejto svojej politike pokračovať aj naďalej. Sociálny balík číslo dva obsahuje napríklad zníženie cien plynu pre domácnosti a malé podniky o 1,14 percenta, ktoré je platné už od januára. Premiér ohlásil, že štát chce využiť svoju absolútnu moc nad Slovenským plynárenským priemyslom a v zlacňovaní chce pokračovať aj naďalej. Účty za energie chce vláda znížiť aj tak, že niektorým domácnostiam vráti časť z vyplatených faktúr. Aj v tomto roku by mala byť opäť aktuálna téma cestovania vlakom. Tentoraz by mali dostať výhody aj pracujúci ľudia.

Postreh HN: Predvolebné rozdávanie (Marcela Šimková, poverená vedením redakcie HN)

Žiadna vláda sa doteraz k predvolebnému rozdávaniu tak otvorene nepriznala ako tá súčasná Ficova. Sociálnym balíčkom číslo dva. Lacnejší plyn, niečo možno zadarmo, niečo zas odpustené. Ekonomicky čiastočne nezmyselné, ale populisticky geniálne. A ešte s dôvetkom, že to vôbec nemusí byť z hľadiska verejných financií drahé. Problémom je iný faktor. Ako tým meníme mentálne nastavenie spoločnosti. Že legitimizujeme iracionálne, úplne otvorene populistické kroky. A sami sa tým vzďaľujeme od spoločnosti, kvôli ktorej tisíce ľudí pred vyše 25 rokmi mrzli na námestiach.

Odvodové úľavy na zamestnancov

Jednou z najzásadnejších vládnych noviniek v roku 2015 je odvodová úľava, vďaka ktorej by firmy mali ušetriť na zamestnávaní ľudí s nižšími platmi. Za človeka so mzdou do 570 eur budú platiť nižšie zdravotné odvody. Pracovník s platom 450 eur v hrubom uhradí na zdravotných odvodoch 8,4 eura namiesto súčasných 18 eur. Zamestnávateľ za takéhoto pracovníka odvedie namiesto 45 eur po novom len 21 eur. Kabinet Roberta Fica si od toho sľubuje, že podniky budú mať väčší priestor na tvorbu pracovných miest. Štát však za túto novinku zaplatí. Zdravotným poisťovniam vykompenzuje pokles príjmov vo výške 152 miliónov eur.

Postreh HN: Bonus zaplatia iní (Peter Tkačenko, komentátor HN)

Ak sa dá vláda Roberta Fica za niečo pochváliť, je to práve zníženie ceny práce pre najhoršie platených zamestnancov. Práve tí sú pre nízku kvalifikáciu na trhu najzraniteľnejší. Treba však dodať, že zdravotné odvody za nich musia zaplatiť ostatní daňovníci, od ktorých si štát z každej výplaty vezme takmer polovicu toho, čo zamestnávateľ zaplatí za ich prácu.

Uber: revolúcia v cestovaní taxíkom

Aj v Bratislave bude od tohto roka prístupná služba, ktorá mení cestovanie taxíkom po celom svete. Vďaka mobilnej aplikácii Uber si zákazník prostredníctvom svojho smartfónu vyhľadá najbližšie voľné vozidlo a po zadaní trasy zistí aj cenu za jazdu. Nebude platiť v hotovosti, ale platobnou kartou prostredníctvom mobilného telefónu. Taxikár dostane peniaze na účet a prevádzkovateľ služby mu z nich strhne províziu 20 percent. Novinka by tak mala v prvom rade znížiť ceny za cestu taxíkom v hlavnom meste. V zahraničí však už narazila aj na odpor. Napríklad v Nemecku ju vlani súd zakázal a označil ju za nekalú konkurenciu pre bežné taxislužby.

Postreh HN: Kontroverzná novinka (František Kvarda, zástupca šéfredaktora HN)

Kontroverzná. Toto jediné slovo do bodky vystihuje aplikáciu Uber, ktorá „berie prácu taxikárom“ a v mnohých metropolách sveta tento rok horlivo diskutovali o jej zákaze. Počas decembrovej rukojemníckej drámy v Sydney si zas vyslúžila hŕbu kritiky za bleskové vyšvihnutie cien smerom nahor. Uber je už aj v Prahe a tento rok ho na vlastnej koži zažije aj Bratislava. Máme sa na čo tešiť. Po slovenskej platforme HopIn, ktorá kompletne prekopala „taxi trh“ v našom hlavnom meste, pôjde nepochybne o ďalší klinec do rakvy pre tradičné dispečingy, smradľavé a rozbité taxíky a ufrflaných nezdvorilých vodičov. Nová doba. Pánom sa stáva zákazník.

Boj o EURO

Slovenskí futbalisti sú vďaka štyrom výhram na čele kvalifikačnej skupiny o postup na majstrovstvá Európy v roku 2016 vo Francúzsku. Za nami sú až favoriti zo Španielska a z Ukrajiny. S nimi naši futbalisti v prvých vzájomných zápasoch uspeli. V tejto chvíli majú zverenci reprezentačného trénera Jána Kozáka veľkú šancu na historický postup na európsky šampionát. Prvý kvalifikačný zápas v novom roku čaká Slovákov až koncom marca doma v Žiline proti outsiderovi skupiny Luxembursku. O postupe sa však definitívne rozhodne až v septembrových a októbrových dueloch. Na európsky šampionát postupujú z každej skupiny dva tímy, tretie mužstvo bude mať šancu vybojovať si účasť na turnaji vo Francúzsku v dodatočnej baráži.

Postreh HN: Rok, ktorý môže splniť sny nášmu futbalu (Ľubomír Macek, redaktor hnonline. sk)

V minulom roku sa opäť podarilo nakopnúť slovenský futbal. Vďaka trénerovi Jánovi Kozákovi, ktorý našich reprezentantov naučil vyhrávať. A na obnovenú eufóriu nám stačili dva zápasy v kvalifikácii o postup na európsky šampionát v roku 2016 proti Ukrajine a najmä Španielsku. Tento rok teda môžeme sledovať, či tím okolo Mareka Hamšíka splní Slovákom sen a prvýkrát postúpi na európsky šampionát. V tejto chvíli máme v tabuľke plný počet bodov a zrazu sme favoritom skupiny. Náš tím navyše má novú motiváciu, preto je len málo pravdepodobné, že by v kľúčových dueloch mali nastať veľké zlyhania.

01 - Modified: 2007-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vašim deťom môžete pomôcť aj hypotékou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:03