StoryEditor

Pivovar Stein nahradia kancelárie. Až potom byty

21.08.2013, 00:00

Najprv kancelárie, až potom byty. Tak vyzerajú plány developerského dua Dreamfield Property – YIT Reding pri prestavbe bývalého pivovaru Stein. Po tom, čo firmy získali ošarpanú budovu v širšom centre Bratislavy v dražbe, avizujú konkrétny projekt. Ten sa začne práve administratívnou časťou. „Potenciálnych záujemcov o kancelárske priestory už evidujeme,“ zdôrazňuje generálny riaditeľ YIT Reding Ladislav Veršovský. Táto spoločnosť je spolu s nováčikom Dreamfield Property majiteľom bývalého pivovaru. Ako Veršovský prezrádza, stavba zamestná stovky ľudí na štyri roky. Investícia sa v architektonickom popise odhaduje na 30 až 33 miliónov eur.

Nezáujem iba naoko
Júlová dražba budila skôr dojem, že o pozemky na Blumentálskej ulici nemá nikto záujem a predajná cena sa prepadla na 8,5 milióna eur – teda takmer o štyri milióny oproti vyvolávacej. Záujemcovia však vedeli, čo robia. Ešte pred dražbou vypracoval ateliér architekta Ivana Kubíka pre YIT projektovú dokumentáciu New Stein v Bratislave. Okrem administratívnej časti ráta aj s obchodnými priestormi a bytmi stredného štandardu. „Celkový počet bytov a apartmánov by mal byť do 400. Rezidenčná časť bude rozdelená do niekoľkých etáp,“ spresňuje Ladislav Veršovský.

Projekt ráta iba s predajnými, nie nájomnými bytmi v celkovej výmere 26-tisíc štvorcových metrov. Starému mestu stavba prinesie 830 nových parkovacích miest. „Z hľadiska lokality možno označiť plánované byty za lukratívne. V strednom štandarde je však čoraz väčšia konkurencia, a tak bude úspech predaja závisieť aj od ďalších vecí,“ hovorí Martin Čapo, viceprezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska pre vzťahy s verejnosťou.

Spustená povoľovacia tortúra
Plány výstavby teraz kolujú medzi územnými, stavebnými a pamiatkarskými hodnotiteľmi. New Stein má za sebou prvú časť – vypracovanie posudku dosahu na životné prostredie. „V zmysle zmluvy je naša spoločnosť viazaná mlčanlivosťou a nemôže poskytovať iné informácie, okrem tých, ktoré boli uvedené v dokumentácii,“ odkázal nám generálny riaditeľ spoločnosti Envigeo Pavol Tupý. Podľa dokumentov, ktoré pre projekt pripravili, by však zelenej zo strany envirorezortu nemalo nič stáť v ceste.

Ako generálny riaditeľ YIT dodal, od štátu nechcú ani euro, potrebujú iba ústretovosť úradov. Keď pôjde všetko podľa predstáv projektantov, stavbu, ktorá sa začne na budúci rok, čaká kolaudácia v roku 2017. Poponáhľať by sa však mala aj developerská spoločnosť. „Stavebný úrad zatiaľ v súvislosti s projektom neeviduje žiadosť o územné rozhodnutie ani stavebné povolenie,“ konštatuje hovorca mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Tomáš Halán.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:07