StoryEditor

Samsung predstavil nový tromf. Galaxy S5

24.02.2014, 23:05
Technológie. Najnovší model smartfónu ponúka väčšiu obrazovku, snímač odtlačkov prstov či telo odolné vode aj prachu.

Juhokórejský technologický gigant Samsung včera predstavil svoj najväčší tromf v dueli s americkým rivalom Apple, s ktorým bojuje o post jednotky v produkcii smartfónov. Jeho zbraňou je nový model Samsung Galaxy S5, ktorý má v predajnosti i kvalite poraziť iPhone 5 S od Applu.

Väčší displej, telo odolné voči vode i prachu či snímač odtlačkov prstov v stredovom tlačidle. To všetko ponúka nová vlajková loď Samsungu, ktorú spoločnosť predstavila včera večer na veľtrhu Mobile World Congress v Barcelone. „Oproti predchádzajúcim produktom sme sa tentoraz vrátili k základom. Zamerali sme sa viac na displej a kryt,“ potvrdila Lee Young Hee, výkonná viceprezidentka mobilného segmentu Samsung.

Súboj dvoch gigantov

Podľa analytikov má nový smartfón Samsungu veľkú šancu poraziť iPhone 5.„V celosvetovom meradle môže nový model oslabiť celkové postavenie Apple. Nový telefón má mať podstatne viac vychytávok ako už zavedený Apple 5 S,“ porovnáva pre HN Peter Bako, marketingový riaditeľ spoločnosti Shark Computers.

Hoci snímač odtlačkov prstov je už zabudovaný aj v iPhone, Samsung posunie hranicu z päť samostatných odtlačkov prstov na osem. „Podľa môjho názoru bude najväčším lákadlom práve fotoaparát,“ tvrdí Tomáš Menčík, analytik Cyrrusu.

Pre Slovensko pridrahý

Samsung Galaxy S5, ktorý by v EÚ mal mať predajnú cenu 699 eur, bude mať tiež vylepšenú zadnú kameru, štíhlejšie telo a biometrické funkcie. Firma chce aj týmto spôsobom obhájiť svoje prvenstvo na trhu so smartfónmi.

Model sa pritom na slovenskom trhu objaví už o mesiac. Bako však nepredpokladá, že by u nás trhal rekordy v predajnosti. „Vzhľadom na predpokladanú sumu sa tento model bude na Slovensku predávať v minimálnej miere. Ľudia preferujú telefóny s cenou pod 200 eur,“ povedal pre HN Bako.

Slovenskí mobilní operátori však novinku svojim zákazníkom ponúknuť chcú. O predaji už rokujú s výrobcom. „V tejto chvíli vieme potvrdiť jedine to, že spomínaný model plánujeme zaradiť do nášho portfólia. Viac informácií budeme vedieť poskytnúť, až keď to bude aktuálne,“ potvrdila hovorkyňa spoločnosti Orange Slovensko Alexandra Piskunová.

Podobne zareagoval aj operátor O2. „Plánujeme rozšíriť ponuku o tento model,“ uviedla pre HN hovorkyňa spoločnosti Martina Jamrichová.

V hre sú aj ďalšie spoločnosti

Samsung sa pritom pripravuje na najslabší ročný rast ziskov za sedem rokov. Je za tým slabší predaj minuloročnej novinky S4. „Zaznamenali sme, že spotrebiteľ necítil veľký rozdiel medzi predchádzajúcimi produktmi S3 a S4, preto reakcia trhu nebola taká veľká, ako sme očakávali,“ vyjadrila sa Lee Young Hee. Dôvodom slabšieho rastu je aj tvrdá konkurencia na trhu. Okrem Apple mu na krk dýchajú aj varianty od čínskych výrobcov ako sú Huawei, Lenovo či LG. Aj keď globálny dopyt na trhu smartfónov hrá stále v prospech veľkých značiek ako Samsung a Apple, predaj ostatných výrobcov v medziročnom porovnaní narástol približne o päť percent. Takým rastom sa nemôže pochváliť Apple ani Samsung. „Na mnohých trhoch podiely najväčších hráčov nekopírujú globálny trh a zásadnejší priestor dostávajú výrobcovia, ktorí ponúkajú veľmi dobrý pomer ceny a kvality,“ dodáva Bako.

Pozornosť sa teraz upiera na reakciu Apple. Ten nechce nič nechať na náhodu a v priebehu roka plánuje zabojovať s novým modelom. Malo by ísť o iPhone 6 C.

01 - Modified: 2006-02-05 16:32:43 - Feat.: 0 - Title: Celníci vrátili do Německa kamion s ilegálním odpadem
01 - Modified: 2024-05-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Eventy ako ich nepoznáte 02 - Modified: 2024-05-13 18:45:54 - Feat.: - Title: Online svet nám škodí? Omyl, prístup k internetu sa spája s väčším pocitom pohody, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-05-13 08:43:17 - Feat.: - Title: Veľkolepý koncert Jeana-Michela Jarreho odštartoval festival vedy, hudby a umenia STARMUS 04 - Modified: 2024-04-27 11:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dokonalý ochranca pred zlodejmi? Tento robopes má na chrbte plameňomet, stojí len pár tisíc 05 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. máj 2024 23:03