StoryEditor

Richter chystá jediný sociálny odvod

03.03.2013, 23:00
Ministerstvo práce plánuje najneskôr do roku 2015 zaviesť obdobu jedného zdravotného odvodu.

Ministerstvo práce plánuje do roku 2015 zaviesť jeden sociálny odvod.

Platenie odvodov do Sociálnej poisťovne by sa malo zjednodušiť. Ministerstvo práce totiž zamýšľa zaviesť jeden sociálny odvod. Pre HN to potvrdil štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian (Smer-SD). Po novom by tak už zamestnávateľ nemusel zvlášť platiť napríklad starobné poistenie, invalidné poistenie, ale všetko by zaplatil v jednom. „Ide nám o zjednodušenie systému pre podnikateľskú oblasť. Malo by ísť o obdobu zdravotného odvodu,“ hovorí Burian.

Percentá ostanú
Jeden sociálny odvod plánuje ministerstvo vytvoriť do roku 2015. Ako však Burian zvýrazňuje – ide len o zjednodušenie systému a o zmene percent neuvažujú. O zavedení jednotného systému sa diskutovalo už aj v minulosti. Presadzovala ho najmä vláda Ivety Radičovej.

Pri určovaní výšky jedného sociálneho odvodu však vtedy počítala so zavedením superhrubej mzdy.

Iniciatívu vlády opozícia víta. „Nech si dobre naštudujú, čo sme im tam nechali. Exminister Jozef Mihál im to celé pripravil. Držím im palce, nech to dobre urobia,“ hovorí predseda strany SaS Richard Sulík.

Kabinet Ivety Radičovej zamýšľal zjednotiť sadzbu pre zamestnancov, mala byť 19 percent, pre samostatne zárobkovo činné osoby 13 percent a ľudia pracujúci na dohody mali platiť 10 percent.

O tom, že by sa mal jeden sociálny odvod prepojiť so zavedením superhrubej mzdy, hovoria aj odborníci. „Odvod by však mal byť spojený so zavedením superhrubej mzdy, ktorá je podmienkou maximálnej transparentnosti a minimálnej byrokratickej záťaže,“ hovorí analytik INESS Ján Dinga.

Menšia administratívna záťaž
Jednotný sociálny odvod je jednou z ciest, ako znižovať administratívne náklady súkromného sektora na Slovensku. Zhodujú sa v tom odborníci aj zamestnávatelia. Doteraz bol podľa nich zložitý a zbytočne komplikovaný.

Podľa konateľa dopravnej spoločnosti Korida Transport Miloša Kazimíra by prehľadnejší systém odvodov mal pomôcť nielen zamestnávateľom, ale aj samotným zamestnancom. „Presne by vedeli, koľko prispievajú do systému, a na druhej strane by sme my ako zamestnávateľ nemuseli, ako to mnohokrát býva zvykom, robiť zamestnancom školiteľa pri čítaní výplatnej pásky.“

Šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka dúfa, že projekt jedného sociálneho odvodu sa už nebude odkladať, tak ako v minulosti. „Je to krok správnym smerom, len som znepokojený, že to tak dlho trvá. Už to malo byť minulý rok.“
Nižšie náklady
Sprehľadnenie systému a zjednodušenie administratívy by podľa šéfa Podnikateľskej aliancie Slovenska Róberta Kičinu mohlo aspoň čiastočne znížiť transakčné a administratívne náklady podnikateľov. Za hlavný benefit však považuje jednoduchší výpočet odvodov. Podľa Machunku by to mohlo dokonca znížiť náklady štátu. „Pomôcť by mohla aj väčšia elektronizácia.“

Dinga pozitívny prínos pre podnikateľov nepopiera, tvrdí však, že najviac by im vláda pomohla, ak by opätovne znížila odvodové sadzby, ktoré predražujú zamestnávanie a obmedzujú tvorbu pracovných miest.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:24