StoryEditor

Zavreli im lyžiarske vleky. Vinia za to TMR

09.12.2013, 22:59
Keď v roku 2011 zavreli lyžiarske stredisko v Liptovskej Tepličke, miestni mali hlavu v smútku.

Z cestovného ruchu tu žili celé rodiny. Rozhodnutie prevádzkovateľa Tatry Mountain Resorts však bolo neoblomné. Buď nový investor (nájomca), alebo prázdny svah. Zlom však nenastal ani po tom, čo Tepličania po dvoch rokoch nájomcu našli. „Ide o popradského podnikateľa, ktorý má vyčlenený kapitál na vstup do turizmu,“ povedal pre HN Starosta Tepličky Slavomír Kopáč. Ten poukazuje na to, že akékoľvek rokovania s TMR viaznu.

TMR sa bráni. „Stredisko je na prenájom. Bohužiaľ, mňa osobne, ani oficiálne TMR, žiadny záujemca nekontaktoval,“ tvrdí šéf TMR Bohuš Hlavatý. Rovnako odmieta, že by Tepličku považovali za konkurenciu pre stredisko Jasná. Odborníci však poukazujú na to, že časť lyžiarov by Teplička mohla holdingu zobrať.

Nespokojní sú aj miestni podnikatelia. „Ani túto zimu nevyužijeme potenciál, ktorým nás obdarila príroda,“ odkazujú majitelia penziónov z obce Liptovská Teplička. Podľa všetkého totiž aj naďalej ostane jeden z najväčších lyžiarskych svahov v doline zatvorený. Napriek tomu, že disponuje troma modernými vlekmi.

Vraj mal plán

Tie pred niekoľkými rokmi začala prevádzkovať práve predchodkyňa dnešnej Tatry Mountain Resorts. V roku 2011 TMR však svah náhle zatvorila. Minulú zimu na negatívne ohlasy miestnych šéf TMR Bohuš Hlavatý reagoval, že svah s vlekmi je v ponuke na prenájom. Za cenu, ktorá sa bude rentovať. Miestni sa sťažovali, že kvôli svahu uskutočnili rozsiahle investície do ubytovania. „Všetci vedia, že prevádzka TMR bola zisková, preto sme to vnímali ako úder pod pás,“ komentovala zatvorenie svahu majiteľka Ubytovania u Enky Andrea Tkáčová. Dnes vec dostáva nový rozmer. Starosta Tepličky Slavomír Kopáč tvrdí, že obec našla seriózneho záujemcu na prenájom. „S partnermi z lyžiarskeho fachu vypracoval presný plán oživenia strediska, ktorý vyzerá reálne,“ spresňuje. Kopáč tvrdí, že medzi TMR a podnikateľom sprostredkoval rokovania, avšak nakoniec k žiadnemu stretnutiu nedošlo. Kopáč si myslí, že zo strany TMR môže ísť o zámer. „Neprenajatím svahu môže docieliť, že jej k jej tatranským strediskám nevznikne konkurencia,“ domnieva sa starosta.

Blokovať údajne nechcú

Takýto scenár podľa starostu obci nepomáha. TMR na svahu Smrečiny vlastní iba vleky, pozemky si prenajíma od miestnych. „Nájomná zmluva sa končí v roku 2016. Riešenie vidíme v tom, že potom nový investor si inštaluje svoje vleky,“ hovorí. Avšak aj tu číha háčik. V zmluve je klauzula, ktorá dáva TMR možnosť blokovať prenájom tretej strane na ďalších desať rokov. „Uvidíme, ako sa to vyvinie,“ povedal. Šéf TMR Bohuš Hlavatý reaguje, že rozvoj v Tepličke brzdiť nechce. Dodáva, že Tepličku za konkurenciu k svojim tatranským svahom nepovažuje. Podobne sa vyjadril k využitiu desaťročnej klauzuly. „Nejde nám o blokovanie turizmu v Tepličke,“ dodal. Hlavatý vysvetľuje tiež dôvody odchodu z Tepličky. „Vzhľadom na to, že bolo nemožné rozbehnúť rozvoj strediska z dôvodu nedostatočného zabezpečenia elektrickou energiou a inými prioritami, TMR sa rozhodla ho neprevádzkovať priamo,“ dodal. TMR v Tepličke nebola spokojná s dosahovanou kapacitou. Budovaniu prípojok podľa Hlavatého bránila rozdrobenosť vlastníctva pozemkov.

Stredisko s potenciálom

Člen Zväzu hotelov a reštaurácií SR Jozef Bendžala si netrúfa posudzovať, či spoločnosť TMR ponuku na nájom myslí vážne, alebo jej vyhovuje zavreté stredisko. Tvrdí však, že Teplička je vážny prípad, z ktorého sa treba poučiť. „V Tepličke majú veľmi kvalitný letný, ale aj zimný produkt. Teraz ho však pri zavretom svahu naplno nevyužijú,“ hovorí. Investícia veľkého hráča bola podľa neho chybou. „Mali v obci vtedy viackrát merať, či s ním začať biznis.

Je jasné, že skupine typu TMR sa stredisko tejto veľkosti prevádzkovať neoplatí,“ myslí si. Tvrdí, že tu treba použiť rakúsky recept. „Svahu sa majú chytiť miestni ľudia, krok za krokom. Hoci hlavný príjem bude pre nich vždy ubytovanie, svah potrebujú na jeho podporu,“ dodal. Odborníčka na cestovný ruch Bibiána Dzurillová zo Združenia Vysoké Tatry v tejto súvislosti hovorí, že Tatry sa Tepličky báť nemusia. „Ide o rozdielne druhy svahov, na jednej strane špičkové trate s extrémnym terénom, na druhej ľahšie zjazdy s domácim vidieckym prostredím,“ dodala. Tie podľa neho využívajú tí, čo sa učia lyžovať, alebo práve nemajú na špičkovú lyžovačku rozpočet. „Kvôli špecifickej atmosfére si do strediska typu Teplička odskočia aj tí, ktorí lyžovať už vedia. Takýchto alternatív je v okolí Tatier viac,“ dodala.

Tepličania na zimu pripravujú náhradný plán B. Spoločnosť Ski Park už minulý rok polmiliónovou investíciou do nového vleku vlani zdvojnásobila kapacitu na svahu Pri Mlyne na 800 lyžiarov za hodinu. „Teraz chystáme novú trojkilometrovú bežeckú trať. Na budúci rok ju chceme potiahnuť až ku Kráľovej Holi,“ spresňuje konateľ Ski Parku Emil Cihoň. Podľa neho vychádzajú z nárastu popularity bežiek ako doplnku k lyžiam

01 - Modified: 2005-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výstavbu košickej Steel Arény nič neohrozuje
01 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 02 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 03 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám 04 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Na biznis a cestu z „týždňovky“. Linka Bratislava – Košice nemá primárne slúžiť turistom, tvrdí štát 05 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:33