StoryEditor

Chýbajúce zábradlie či lešenie. Inšpektori si posvietili na našich zamestnávateľov

11.05.2014, 11:31
Autor:
tasr, stltasr, stl

Inšpektori práce vlani počas inšpekcií zistili u zamestnávateľov viaceré nedostatky, na ktoré upozorňujú v Správe o stave ochrany práce a o činnosti orgánov štátnej správy v oblasti inšpekcie práce v Slovenskej republike za rok 2013.

"Zamestnávatelia nehodnotili zdravotné riziká, nemali vypracovanú kategorizáciu prác z hľadiska zdravotných rizík, nezisťovali prítomnosť nebezpečných chemických faktorov a následne neposúdili riziko vyplývajúce z týchto faktorov. Neurčili vo vnútornom predpise ochranné opatrenia alebo prostriedky na zabezpečenie optimálnych mikroklimatických podmienok," informovala o niektorých nedostatkoch riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa a kontroly Národného inšpektorátu práce (NIP) Slavěna Vorobelová.

Najviac nedostatkov bolo v prenajímaných objektoch, do ktorých zamestnávatelia finančné prostriedky na rekonštrukciu, opravy a údržbu neinvestovali.

"Neplnili si povinnosti, pokiaľ ide o zabezpečenie zamestnancov, v prevádzkach chýbali ochranné a záchytné konštrukcie, napríklad zábradlie, ochranné ohradenie, lešenie, poklop, záchytné ohradenie, záchytné lešenie alebo záchytná sieť. Tie musia byť dostatočne pevné a odolné proti vonkajším silám a nepriaznivým vplyvom a upevnené tak, aby bezpečne uniesli predpokladané namáhanie," upozornili inšpektori v hodnotiacej správe.

Zamestnávatelia sa nepostarali ani o bezpečnosť zamestnancov pri možnom kontakte s pohybujúcimi sa časťami pracovných zariadení. "Nevybavili zariadenia, ktoré vykonávajú rotačný pohyb, krytmi alebo inými ochrannými zariadeniami alebo takými zariadeniami, ktoré by včas zastavili pohybujúce sa nebezpečné časti. Nezabezpečili overovanie technického stavu strojov, odborné prehliadky a skúšky elektrických, tlakových, plynových a zdvíhacích zariadení, pravidelné kontroly a revízie elektrického ručného náradia a elektrických spotrebičov a neodstraňovali zistené nedostatky," informovala ďalej Vorobelová.

Upozornila tiež, že zamestnávateľom často chýbala evidencia vyhradených technických zariadení (VTZ). "Zamestnanci nespĺňali požiadavky odbornej spôsobilosti na obsluhu týchto zariadení."

Najviac nedostatkov sa týkalo bezpečnostného značenia v objektoch. Najproblematickejším odvetvím bolo stavebníctvo, a to tak podľa počtu zistených nedostatkov, ako aj počtu pracovných úrazov.

01 - Modified: 2006-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúske firmy OMV a Verbund sa spoja
01 - Modified: 2022-04-30 09:53:32 - Feat.: - Title: Poľsko ochráni slovenský vzdušný priestor zadarmo. Platiť budeme iba za palivo 02 - Modified: 2022-02-28 12:56:37 - Feat.: - Title: Škôlky pre deti, dovolenka navyše, či zľavy. Aj to ponúkajú nemocnice zamestnancom 03 - Modified: 2022-02-09 10:38:06 - Feat.: - Title: Hasiči bijú na poplach. Zapratané chodby vás môžu stáť život 04 - Modified: 2021-10-14 14:03:33 - Feat.: - Title: Etický hacker: Keď výpadok Facebooku bol problémom, pád Googlu bude apokalypsou 05 - Modified: 2021-09-02 11:05:33 - Feat.: - Title: Škótsko zavádza štvordňový pracovný týždeň. Zamestnancom však platy neznížia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:45