StoryEditor

Biznis s gastrolístkami. Reštaurácie im chcú povedať nie

09.04.2015, 00:00
Zistenie HN: Gastrofirmy si na poplatkoch za stravné lístky berú od nás neúnosne veľa, tvrdia podnikatelia.

Fungujú v pomerne istom biznise. Ich „služby“ musí, čiastočne zo zákona, využívať 750-tisíc ľudí. Následne aj tisíce reštaurácií naprieč Slovenskom. A práve táto časť podnikateľov sa im teraz rozhodla podľa zistení HN postaviť.

Zväz hotelov a reštaurácií chce „odmietnuť“ gastrolístky. Presnejšie – žiada, aby firmy mali aj iné možnosti zabezpečiť jedlo svojim zamestnancom, než sú len stravné lístky. „Tento stav je nevyhovujúci, prejavuje sa vysokými províziami pre prijímateľov stravných lístkov,“ vysvetľuje generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák. Konkrétnosti chce zväz predstaviť už dnes.

Ako teda gastrobiznis funguje? Podľa zákona si vydávatelia stravných lístkov za ich poskytnutie môžu účtovať maximálne tri percentá z ich hodnoty. Avšak táto podmienka platí iba vtedy, keď ich púšťajú do obehu, teda predávajú firmám. Keď sa im následne gastrolístky vracajú od obchodníkov či z reštaurácií, môžu si provízie pýtať opäť. To totiž už zákon nereguluje. A v konečnom dôsledku tak môžu byť ich marže vyššie než im len predpisuje zákon.

„Na gastrolístkoch strácame, v závislosti od značky, na poplatkoch tri až päť percent, ak ich vyúčtujeme u operátora,“ potvrdzuje šéf siete pizzerií Pizza Mizza Jozef Šétaffy.

Emitenti stravných lístkov sa bránia: ide o obchodný vzťah. Ako uviedol riaditeľ spoločnosti Doxx Pavol Jandzík, ak podpíše zmluvu majiteľ prevádzky, súhlasí okrem iného aj s poplatkami.

Gastrofirmy pritom už preveruje aj Protimonopolný úrad, hoci v inej veci. Dôvodom okrem iného je, že mali uzavrieť dohodu, podľa ktorej si napríklad nebudú preberať klientov.

Biznis s gastrolístkami

– používa ich 750-tisíc zamestnancov

– ich nominálna hodnota je od 3,15 do 4,20 eura

– podľa Zákonníka práce si gastrofirmy môžu účtovať poplatok 3% z hodnoty gastrolístka

– kľučkami dokážu gastrofirmy svoju maržu zvýšiť na viac ako 6%

Zdroj: INESS

01 - Modified: 2007-05-04 16:16:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenská živnostenská komora uzavrela polemiku o závislej práci
01 - Modified: 2022-12-04 14:10:22 - Feat.: - Title: Po hotovosti vytlačí gastrolístky ďalšia novinka. Prejaví sa to na zdražení jedál, varujú u Divného Janka 02 - Modified: 2022-08-26 06:41:34 - Feat.: - Title: Už o pár dní príde zmena. Pozrite sa, koľko po novom dostanete na stravu od zamestnávateľa 03 - Modified: 2022-08-05 15:26:17 - Feat.: - Title: Zvýhodnený benefit pre zamestnaných. Zvýši sa stravné pri pracovných cestách aj suma gastrolístkov 04 - Modified: 2022-05-15 13:40:30 - Feat.: - Title: Bieda s gatrolístkami. Jeden týždeň v mesiaci si môžete obedy platiť zo svojho 05 - Modified: 2021-11-13 13:05:32 - Feat.: - Title: Oplatia sa gastrolístky alebo hotovosť? Podmienky pre zamestnancov sa menia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. november 2024 18:54