StoryEditor

Na Kysuciach pripravujú unikát

10.10.2013, 23:57
Nesťažovať sa na krízu a politikov, ale prísť s novým nápadom, ktorý prinesie do segmentu rozdiel.

Napríklad aj v podobe veľkochovnej stanice rýb zásobovanej výlučne podzemnou vodou. Práve takúto stratégiu zvolila pri svojej najnovšej investícii kysucká spoločnosť Chovryb.

Unikátny projekt

Firma sa svoj unikátny projekt chystá postaviť v dedinke Povina. Šesť plánovaných chovných bazénov bude napĺňať vodou z podzemných zásob, hoci lokalita budúcej stanice leží v tesnom susedstve rieky Kysuca. „Prinesie nám to niekoľko výhod, na ktorých zakladáme celú investíciu,“ hovorí šéf spoločnosti Radoslav Káčerik.

Prvou výhodou je čistota. „Táto voda neobsahuje mnoho neželaných látok. Značne tým obmedzíme riziko nákazy rýb a strát. Zároveň tak ušetríme náklady na prídavkoch do krmiva, ktoré zabraňujú nákazám,“ spresňuje majiteľ Káčerik.

Ešte dôležitejším tromfom sa však ukazuje teplota. Tá je oproti povrchovej vode počas celého roka konštantná, pohybuje sa okolo ôsmich stupňov. „Prakticky tak môžeme chovať ryby celoročne, nemusíme mať zimnú prestávku.“ Pri poklese teploty v riekach k nule sa totiž ryby začínajú ukladať na zimný spánok.

Kysučania dosiahnu prírastky aj v tomto období. Vďaka tomu ponúkajú jeden bonus. „Odberateľ si bude môcť určiť veľkosť ryby, do ktorej mu ju dochováme,“ hovorí Káčerik. Nevýhodou sú pritom náklady na energie pri čerpaní vody.

Dohnať Európu

Chovryb plánuje v Povine ročne vyprodukovať 20 až 30 ton rýb, predovšetkým pstruhov. Celá investícia by mala presiahnuť 300-tisíc eur.

Prioritou má byť širší lokálny trh. „Chápeme to ako niečo prirodzené. Ryba je typický čerstvý produkt. Predávať chceme ľudom priamo a dodávať do okolitých obchodov,“ pripomína Káčerik.

Ďalším segmentom má byť predaj chovných násad ďalším chovateľom. Investícia totiž počíta so zvyšujúcou sa spotrebou rýb u Slovákov. „Stále sme na chvoste, ale záujem o zdravý životný štýl veci trocha mení. Na Slovensku sa na obyvateľa spotrebuje ročne 4,7 kilogramu rýb, odporúčaná minimálna hodnota je šesť. V EÚ je priemer dokonca 19 kíl,“ dodal.

Zámer postaviť stanicu oceňuje starostka Poviny Margita Šplháková. „Každá takáto aktivita oživí ekonomické prostredie v obci a ovplyvní aj zamestnanosť,“ povedala.

Ak by nejaká poradenská spoločnosť vyhlásila súťaž o najdynamickejší segment v tvorivosti a inováciách, rybochov by na Slovensku mal šancu uspieť. Spoločnosť Agro-Fox nedávno pri Nových Zámkoch predstavila investíciu, kde chce pre chov rýb využiť nateraz zdevastovanú sústavu zavlažovacích zariadení. Pri Sládkovičove plánuje zase spoločnosť Biofish využiť teplo produkované bioplynovou stanicou na chov tropických rýb a sumcov.

01 - Modified: 2005-07-15 12:41:00 - Feat.: 0 - Title: Útoky v Londýne spôsobili britskej ekonomike škody asi za 3 miliardy GBP
01 - Modified: 2024-04-10 05:17:04 - Feat.: - Title: Losos má len zriedka sýto oranžovú farbu, väčšinou je umelo dofarbený. Aké riziká so sebou prinášajú rybie farmy? 02 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Obyvateľov Tampy Bay budí hlasné bubnovanie, prichádza od mora. Ide o výzvu k milostnému aktu 04 - Modified: 2024-03-04 10:40:51 - Feat.: - Title: Čaká ťa výlet a rád si užívaš nové reštiky? V tento deň by si si za žiadnych okolností nemal objednávať rybu 05 - Modified: 2024-01-16 08:19:34 - Feat.: - Title: Ani si neuvedomujeme, aké sú dôležité. Čo by sa stalo, keby všetky ryby v oceánoch zmiznú?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 07:30