StoryEditor

Slováci mieria na Kaukaz. Aby k nám pritiahli Rusov

20.01.2014, 23:00
V hľadáčiku Slovákov je špičkové lyžiarske stredisko Gudauri v Gruzínsku.

Viac ako 50 kilometrov zjazdoviek, moderná infraštruktúra či široké možnosti adrenalínových zimných športov. To všetko ponúka gruzínske lyžiarske stredisko Gudauri v kaukazských horách. A práve o túto vychytenú lokalitu v trojtisícovej výške nad morom má najnovšie záujem slovenská spoločnosť Tatry mountain resorts.

Hlavným dôvodom TMR je snaha prilákať pomocou novej akvizície viac ruských turistov do Vysokých a Nízkych Tatier. „Je to prvé, čo vám pri takejto ponuke napadne. Gruzínsko bolo ešte za čias bývalého režimu dovolenkovým miestom pre celý Sovietsky zväz,“ potvrdzuje pre HN šéf predstavenstva spoločnosti Bohuš Hlavatý.

Ponuka z Tbilisi

TMR priznáva o Gudauri reálny záujem. Jej zástupcovia sa chystajú odcestovať na sever Gruzínska, aby o stredisku získali podrobnejšie informácie. Komplex chce Slovákom predať gruzínsky štát. Podľa Hlavatého prišla ponuka práve od vlády v Tbilisi.

Informáciu o možnej transakcii priniesol český server Motejlek. com. O výške ceny či ďalších investíciách do Gudauri je pritom podľa šéfa TMR v tejto fáze ešte priskoro hovoriť. Ak sa však Tatranci rozhodnú kupovať, suma bude pravdepodobne vysoká. Gudauri má totiž špičkové parametre. Spolu 22 zjazdoviek je výhradne nad pásom lesa. Najvyššia stanica sa nachádza vo výške 3007 metrov nad morom, spodná o tisícku nižšie. To poskytuje takmer stopercentnú garanciu snehu.

Zimné portály opisujú miesto ako raj pre tzv. freeriderov, teda adrenalínových jazdcov, ktorí lyžujú mimo vyznačených a upravených trás. Stredisko je v prevádzke podobne ako v Tatrách, od decembra do apríla.

Priamy predaj v Moskve

Experti sú voči očakávaniam TMR optimistickí. Podľa nich môže TMR práve vďaka Gudauri získať viac ruských klientov pre svoje vleky v Tatrách a Krkonošiach. „Ide o jednoduchý systém reťazca známy i z iných odvetví,“ vysvetľuje odborník na turizmus a šéf Predstavenstva Slovenskej asociácie cestovných kancelárií František Kornaj.

Možno tu využiť napríklad reklamy v strediskách na sesterské rezorty, balíčky či zľavy. Podstatná je však šanca zlákať ruských lyžiarov priamo z ich bydliska. „Napríklad vystavením klubovej karty a jej priamym predajom v Moskve. Turista si tak vyberie jednu destináciu zo skupiny,“ dodal Kornaj.

Šéfka turistického Združenia Vysoké Tatry Bibiána Dzurillová hovorí, že účinky modelu vidieť už teraz. „TMR skúša podobné aktivity v Poľsku. Spolu s reklamou v krajine majú za následok to, že Poliaci sa na tatranské svahy húfne vracajú.“

Dzurillová predpokladá, že gruzínske stredisko vo vlastníctve TRM by malo ešte väčší efekt. „Značka by sa rozšírila naprieč týmto regiónom. Profitovali by z toho celé Tatry,“ dodala.

Bohuš Hlavatý pripomína, že na východ sa pozerajú aj veľkí alpskí hráči. „Napríklad francúzska Compagnie des Alpes je aktívna v Kazachstane, rozumejú týmto efektom,“ doplnil Hlavatý.

01 - Modified: 2005-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako prebieha zlúčenie dôchodkových fondov
01 - Modified: 2024-02-25 15:13:14 - Feat.: - Title: Rusi utekajú do Kórey. Soul zaznamenal rekordný počet žiadostí o azyl, píše CNN ​ 02 - Modified: 2023-09-26 08:27:17 - Feat.: - Title: Ralsko je český Černobyľ. V zemi je nevybuchnutá munícia aj ropné látky, vyrastali tu bratia Kličkovci 03 - Modified: 2023-08-18 12:41:53 - Feat.: - Title: Rusi priznali útok na švédsku továreň na Ukrajine. Vyhrážajú sa ďalším 04 - Modified: 2023-08-06 06:26:50 - Feat.: - Title: Lotyšsko vyhostí v septembri tisíce Rusov. Prídeme o potencionálnych platcov daní, znie z parlamentu v Rige 05 - Modified: 2023-08-03 08:06:56 - Feat.: - Title: Občianstvo alebo väzenie. Ak chcú Ukrajinci prežiť, nemajú inú možnosť než prijať ruský pas
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:12