StoryEditor

Ako prebieha zlúčenie dôchodkových fondov

12.12.2005, 23:00
Na trhu starobného dôchodkového sporenia sa začal proces prvých spájaní dôchodkových správcovských spoločností. ING dôchodková správcovská spoločnosť kúpila Sympatiu -- Pohodu a Allianz -- Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť získala Prvú dôchodkovú sporiteľňu. Samotní správcovia uvádzajú, že v roku 2006 možno očakávať ďalšie spájanie, po ktorom by mohli zostať z pôvodných ôsmich iba štyri firmy. Zlučovanie DSS-iek však neznamená iba zmenu značky, ale aj presun peňazí sporiteľa medzi fondmi zanikajúceho a nástupníckeho správcu. Spôsob, ako k tomu dochádza, určuje zákon o starobnom dôchodkovom sporení.

Na trhu starobného dôchodkového sporenia sa začal proces prvých spájaní dôchodkových správcovských spoločností. ING dôchodková správcovská spoločnosť kúpila Sympatiu -- Pohodu a Allianz -- Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť získala Prvú dôchodkovú sporiteľňu. Samotní správcovia uvádzajú, že v roku 2006 možno očakávať ďalšie spájanie, po ktorom by mohli zostať z pôvodných ôsmich iba štyri firmy. Zlučovanie DSS-iek však neznamená iba zmenu značky, ale aj presun peňazí sporiteľa medzi fondmi zanikajúceho a nástupníckeho správcu. Spôsob, ako k tomu dochádza, určuje zákon o starobnom dôchodkovom sporení:

* Zlúčiť fondy možno súčasne iba so zlúčením dôchodkovej správcovskej spoločnosti spravujúcej zanikajúce dôchodkové fondy so správcom, ktorý bude spravovať preberajúce fondy, a to na základe súhlasu Úradu pre finančný trh.

* Zlúčenie dôchodkových fondov je proces spojenia majetku v dôchodkových fondoch rovnakého druhu, ku ktorému dochádza ku dňu prechodu správy dôchodkových fondov na preberajúcu DSS. To znamená, že konzervatívny fond sa môže spojiť iba s konzervatívnym fondom. Obdobne to platí aj pre vyvážený a rastový dôchodkový fond.

* DSS, z ktorej prechádza správa fondov na preberajúceho správcu, skončí každému sporiteľovi ku dňu prechodu správy vedenie osobného dôchodkového účtu. Preberajúca DSS následne otvorí sporiteľovi nový dôchodkový účet.

* Predtým ako DSS osobný účet sporiteľa zruší, odpíše z neho všetky jednotky dôchodkového fondu, z ktorého sporiteľ vystupuje. Súčasne prevedie sumu zodpovedajúcu aktuálnej hodnote osobného dôchodkového účtu sporiteľa z dôchodkového fondu do fondu, do ktorého klient vstupuje.

* Dôchodkový správca, do ktorého sporiteľ vstupuje, pripíše v deň otvorenia nového osobného účtu taký počet dôchodkových jednotiek, ktorý zodpovedá sume aktuálnej hodnoty osobného dôchodkového fondu, z ktorého sporiteľ vystúpil.

* Sporitelia dôchodkového fondu, ktorého správa prešla na preberajúcu DSS, sa stávajú klientmi preberajúcej DSS. Preberajúci správca je povinný do 30 dní po prechode správy dôchodkových fondov oznámiť sporiteľom a poberateľom dôchodku, ktorých sa prechod fondov týka, že došlo k zmene správcu ich peňazí. V oznámení správca uvedie najmä svoje obchodné meno a sídlo, informácie o štatútoch dôchodkových fondov a o iných súvisiacich podmienkach starobného dôchodkového sporenia, ktoré vo vzťahu k nim preberajúca DSS vykonáva.

* Odo dňa prechodu správy dôchodkových fondov na preberajúcu DSS zaniká zmluva o výkone depozitárskych služieb, zmluvy o sprostredkovaní a zmluvy, ktorými boli tretím osobám zverené činnosti. Zmluvné strany aj zanikajúca DSS je povinná odovzdať všetku dokumentáciu týkajúcu sa zmluvných vzťahov preberajúcej DSS, pričom nesmú pokračovať v činnosti vyplývajúcej z týchto zmlúv, mimo činností, ktoré neznesú odklad alebo ktorých nedokončením by mohla vzniknúť škoda alebo ujma preberajúcej DSS, sporiteľom či poberateľom dôchodku starobného dôchodkového sporenia. Preberajúceho správcu zároveň musia upozorniť na opatrenia, ktoré je potrebné prijať na to, aby sa zánikom zmlúv predišlo vzniku škody alebo inej ujmy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:08