StoryEditor

Poliaci sú na nákupoch. Kupujú slovenské firmy

30.09.2013, 01:08

Takmer 60 miliónov eur. Taká má byť suma určená na nákupy stredoeurópskej personálnej agentúry Work Service. Tá sa rozhodla expandovať a expanzné chute si robí aj na slovenskom trhu. „Oslovili nás s cieľom ponúknuť prácu niektorým našim zamestnancom. Nepodarilo sa,“ vysvetľuje obchodný riaditeľ personálnej agentúry AuJob Pavol Žuffa. Poľská agentúra sa však nevzdáva a avizuje vytvorenie siete agentúr vo viacerých európskych krajinách.

Lov sa začal

„Na akvizície chceme v blízkej budúcnosti minúť 250 miliónov zlotých (viac ako 59 miliónov eur) a ešte tento rok prevezmeme tri či štyri akvizície, v Poľsku i zahraničí,“ uvádza pre poľský denník Gazeta Wyborcza prezident dozornej rady spoločnosti Tomasz Misiak (na snímke). Spoločnosť má záujem o agentúry s priemerným ročným príjmom 50 miliónov eur, do úvahy však prichádzajú aj menšie firmy. Musia byť však vysoko špecializované, rentabilné, a zároveň ich predajná marža sa má pohybovať na úrovni minimálne 15 až 20 percent.

Jednou zo spoločností, o ktoré mali Poliaci záujem, bol spomínaný AuJob. „Určite neplánujeme spoločnosť predať, ani z krátkodobého hľadiska, ani z dlhodobej stratégie,“ vysvetľuje Pavol Žuffa. Work Service si od akvizičného kroku sľubuje v budúcom roku celkový príjem na úrovni 1,8 miliardy zlotých. Cieľ je jasný. Získať kľúčové postavenie na trhu personálnych agentúr od Berlína až po Istanbul.

Je si z čoho vyberať

Work Service sa na naše otázky ešte nechcela vyjadrovať. Slovenský trh je pritom na personálne agentúry bohatý. Presýtenosť cítia samotní personalisti. „Na Slovensku funguje od 1100 do 1200 agentúr, čo je, podľa môjho názoru, neúmerné množstvo. Väčším problémom však je, že na trhu operujú agentúry, ktoré nemajú platné licencie, alebo ich nemajú vôbec,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Edymax Marek Kuchta. Podľa jeho slov sa týmto vytvára na trhu neštandardné prostredie.

Súhlasia pritom viacerí. „Na Slovensku funguje obrovské množstvo personálnych agentúr, no často ide o takzvané jednoosobové firmy, a preto trhu chýba kvalita. Nepoctivé, často podvodné agentúry potom kazia imidž celému trhu, na čo ostatní doplácajú,“ myslí si generálny riaditeľ McROY Group Luboš Sirota.

Ostrý boj

Ako zároveň pokračuje, boj medzi personálkami sa naďalej zostruje. „Konkurenčný vývoj je badateľný najmä tlakom na cenu. Ten sa aj v dôsledku aktuálnej ekonomickej situácie v Európe stále zostruje, čo znamená, že čoraz menší balík peňazí sa delí medzi čoraz väčší počet firiem,“ dodáva Sirota. McRoy zatiaľ nové pobočky neplánuje, takúto možnosť by zvážil, keby sa mu podarilo získať významného zahraničného klienta. „Pokrývame dopyt celého Slovenska. Preto v týchto mesiacoch neplánujeme otvárať novú pobočky, situácia však ukáže, čo ďalej,“ prikláňa sa aj Žuffa. Naopak, Edymax chce ďalšie pracoviská otvárať už v najbližších mesiacoch. „Nové pobočky by mali byť otvorené v tých krajských mestách, v ktorých ešte nemáme zastúpenie,“ dodáva Kuchta.

01 - Modified: 2005-06-29 14:14:00 - Feat.: 0 - Title: Taliansko musí do roku 2007 napraviť svoj rozpočtový deficit
01 - Modified: 2019-10-24 19:07:55 - Feat.: - Title: Prevažuje vzdelanie alebo skúsenosti? Headhunter prezradil, ako vyberá ľudí a za čo sa najviac platí 02 - Modified: 2016-09-28 21:22:08 - Feat.: - Title: Hľadanie kvalitných ľudí je detektívka 03 - Modified: 2015-09-04 16:00:34 - Feat.: - Title: Ak si neviete nájsť prácu, možno robíte jednu z nasledujúcich chýb 04 - Modified: 2015-03-03 10:33:06 - Feat.: - Title: Ste bez práce? Tu sú overené tipy, ako to zmeniť 05 - Modified: 2015-01-09 15:37:22 - Feat.: - Title: Zháňate prácu? Najviac šancí majú IT a účtovníci. Najmä na východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 07:24